A24.com.tr » ekonomi » Muğla ihracat şampiyonları ödüllendirildi

Muğla ihracat şampiyonları ödüllendirildi

Muğla ihracat şampiyonları ödüllendirildi

Türkiye’nin turizm merkezlerinden biri konumunda olan Muğla, 2021 yılında 774 milyon dolarlık ihracata imza attı.

Muğla, 2022 yılında 1 milyar dolar ihracat hedeflerken, Ege İhracatçı Birlikleri 2021 yılında Türkiye’ye 555 milyon dolar döviz kazandıran Muğla’nın ilk 5 ihracatçısı için “Muğla İhracatının Yıldızları Ödül Töreni” düzenledi.

Ege İhracatçı Birlikleri ve Dünya Gazetesi iş birliğinde, Bodrum Ticaret Odası ev sahipliğinde düzenlenen, “Ege İhracat Buluşmaları-Muğla” toplantısında Muğla ihracat şampiyonları ödüllerine kavuştu. 

Su ürünleri sektörü ilk üçe ambargo koydu

Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe Türkiye birinciliğini uzun yıllardır sürdüren Kılıç Holding şirketlerinden KLC Gıda Ürünleri İth. İhr. A.Ş. Muğla ihracat şampiyonu oldu. 

Muğla’dan en çok ihracat yapan ikinci ve üçüncü firmalarda su ürünleri sektöründen çıktı. Gümüşdoğa Su Ürünleri Üretim İhracat ve İthalat A.Ş. Muğla’dan en fazla ihracat yapan ikinci firma olarak listeye adını yazdırırken, üçüncü basamakta Noordzee Su Ürün. İhr. San. ve Tic. A.Ş. yer buldu. 

Muğla ihracat şampiyonlarının ikisi maden sektöründen 

Muğla’nın ihracatına 2021 yılında 106 milyon dolarla en çok katkı sağlayan ikinci sektör konumundaki madencilik sektörü, 2021 yılında Muğla ihracat şampiyonları listesinde iki firma ile temsil edildi. 

Ermaş Madencilik Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş., Muğla’dan en fazla ihracat yapan dördüncü firma olurken, Mikroman Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş. beşinci sıradan listeye girdi. 

Bodrum Ticaret Odası’nda düzenlenen “Ege İhracat Buluşmaları-Muğla” toplantısının açılışında konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Muğla’nın Ege Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi’ni birleştiren; turizm, tarım, madencilik ve ihracat kenti olduğunu vurguladı.

Eskinazi: “Muğla’dan 1 milyar dolar ihracat bekliyoruz”

Muğla’nın, 2020 yılında 585 milyon dolar olan ihracatını 2021 yılında yüzde 32’lik artışla 774 milyon dolara çıkardığı bilgisini veren Eskinazi, “Su ürünleri sektörümüz 528 milyon dolarlık ihracatla Muğla ilimizin ihracatının yüzde 68’ini tek başına gerçekleştirdi. Madencilik sektörümüz 106 milyon dolarlık ihracatla ikinci sektör olurken, yaş meyve sebze sektörümüz 44 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer aldı. Muğla’mızın ihracattaki artış hızı 2022 yılında da devam ediyor. Muğla, 2022 yılının Ocak – Nisan döneminde yüzde 24’lük artışla ihracatını 220 milyon dolardan 272 milyon dolara çıkardı. Muğlalı ihracatçılarımızdan bu yıl 1 milyar dolar barajını geçmelerini bekliyoruz” diye konuştu.  

Son dönemde artan maliyetler nedeniyle ihracatçıların işletme sermayelerinin erozyona uğradığını dile getiren Eskinazi sözlerini şöyle tamamladı; “Bu süreçte ihracatçı firmaların finansman ihtiyacı her zamandan daha fazla. İhracatçımızın kara gün dostu Türk Eximbank, sizlere destek olmak için toplantımıza katıldı. Türkiye, 2022 için 250 milyar dolar ihracat hedefliyor. EİB olarak bu ihracata 19 milyar dolarlık katkıda bulunma çabasındayız. Sürdürülebilirlik, dijitalleşme, tasarım, Ar-Ge yoğunlaştığımız konu başlıkları.” 

Kocadon; “197 ihracatçı üyemiz var”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Bodrum BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, “Bacasız sanayinin ekonomideki katkısından dolayı Ege Bölgesi merkezli Hizmet İhracatçıları Birliğinin de kurulmasının önemli olacağını düşünmekteyim. Bu konuda bir adım atılması gerektiğine inanıyorum.” derken Ege Bölgesinin ihracata katkısına değindi. 

Başkan Kocadon, ilçe ekonomisinin en önemli sektörlerinin inşaat ve turizm olduğu bilgisini verirken, “Su ürünleri de iddialı olduğumuz sektörlerden. 197 üyemiz aynı zamanda EİB’ye üye. Ev yapımı biradan, mobilyaya ihracata konu olan geniş bir ürün yelpazemiz var. Nasıl ki Denizli’de tekstil, Aydın’da makine ciddi bir ihraç kalemiyse, bir dönem Bodrum’da da yat imalatı büyük bir döviz kalemiydi. İnşallah bundan sonra da bu konuda ciddi bir atılım yaparız. Muğla’da mermer ihracatta ön planda. Su ürünleri ihracatında Türkiye’nin lideri olan Kılıç Su Ürünleri’nin üyelerimiz arasında bulunmasından gururluyuz. Gıdada ülke ihracatının yüzde 22’sini Egeli ihracatçılar karşılıyor. 2019’da turizm gelirlerinin yüzde 12’sini Egeli turizmciler yapmış. Önümüzdeki dönemde turizmin ülke ekonomisine katkısı daha da artacak. Ege İhracatçılar Birliklerine, Dünya Gazetesine, değerli panelistlerimize ve konuklara katılımlarınız ve katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.  

Timurhan: “Eximbank’tan Muğla’ya 254 milyon dolarlık destek “

Türk Eximbank Ege Bölge Müdürü Gülom Timurhan da Türk bankacılık sektöründeki en büyük kredi hacmine sahip 8. banka konumunda olduklarına dikkat çekti. 2021 sonu itibariyle 22,5 milyar dolar kredi desteği ile sektördeki nakdi ihracat kredilerinin yaklaşık yüzde 50’sinin Eximbank tarafından sağlandığını hatırlatan Timurhan, “Pandemi kaynaklı belirsizliklerin tüm dünyada etkili olduğu bir dönemde uluslararası sermaye piyasalarından 2021 yılında 3,3 milyar dolar fon temin ederek ihracatçılarımızın hizmetine sunduk. Aynı zamanda ülkemizin en büyük alacak sigortası kuruluşuyuz.2021 sonu itibariyle sigortalanan ihracat alacakları tutarı 23,6 milyar dolar oldu. Böylelikle ihracata sağladığımız destek 2021’de 46,1 milyar dolara ulaştı. Bankamız desteklerinden aktif olarak yararlanan ihracatçılarımızın sayısı ise 14 bini geçti. İhracata desteğin tabana yayılması stratejimiz sonunda 2017’de bankamızın hizmetlerinden yararlanan KOBİ’lerin sayısı yüzde 60’larda iken, 2021 yılında bu oran yüzde 77’ye ulaştı. Kredi kullanımında KOBİ’lere öncelik tanıyoruz. TL kredileri ağırlıklı olarak KOBİ’lere kullandırıyoruz. Kobilere daha uygun maliyetlerle kredi kullandırıyoruz. TİM ile ortak kurduğumuz İhracatı Geliştirme A.Ş.’nin 1 Mart itibariyle faaliyete geçmesiyle, ihracatın finansmanında yeni bir dönem başladı. Bu kuruluşumuzun kefaletiyle KOBİ’lerimize azami 12 ay vadeyle kredi kullanım imkânı sunuyoruz. KGF ile imzaladığımız protokol kapsamında ise KGF kefaletiyle ihracatçılarımıza ya da döviz kazandırıcı sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lere kredi kullandırmaya başladık” dedi.  

Muğla’nın 2021’de önceki yıllara göre yüzde 23 artışla 774 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini vurgulayan Timurhan, “Banka olarak 2021’de Muğla ihracatına 27 milyon dolar nakdi kredi, 227 milyon dolar alacak sigortası olmak üzere toplam 254 milyon dolar destek sağladık. İhracatçılarımıza doğrudan temas etmek, onların ihtiyaçlarını yerinde görmek ve daha iyi karşılayabilmek amacıyla bu yıl faaliyete geçen Diyarbakır şubemiz ile birlikte toplam 23 şube 10 irtibat ofisi ile 33 farklı noktada hizmet sağlıyoruz. Toplam ihracatın yüzde 90’ından fazlasını gerçekleştiren illerimizi kapsayarak ihracatçılarımıza yakın teması sürdürüyoruz.  Ülkemizin 2023 vizyonu ve hedefi doğrultusunda bankamızın ihracatı destekleme stratejisine bir yön vermek ve çalışma sistemimizi örnek ülke modellerine benzetmek için 2020 yılında stratejik dönüşüm programı başlattık. Bu doğrultuda bankamız dijital odaklı bir yaklaşımın süreçlerini yazılımlaştırıp hızlandırırken, ihracatçılara şube bağımlılığı olmadan hizmet sunabilir bir yapıya kavuşmak için yeni bir web sitesini ve mobil şubesini 2021’de hizmete aldı. Amacımız Türk Eximbank’ın imkanlarını çok daha fazla ihracatçımıza ulaştırarak onların dünya çapındaki rekabette destek olmak. Ülkemizin 2021 yılı ihracat rekoru ile gurur duyuyoruz. 2022 ihracat hedefimiz olan 250 milyar doları ulaşmak için tüm gücümüzle desteğimize devam edeceğiz” diye konuştu. 

Moderatörlüğünü Dünya Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Handan Sema Ceylan’ın yaptığı panel kısmında Dünya Gazetesi (NBE) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Genel Koordinatör Vahap Munyar ve Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz, dünya ve Türkiye ekonomisindeki güncel gelişmeleri paylaştılar. 

Ege İhracat Buluşmaları-Muğla Toplantısına Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç, Bodrum Otelciler Derneği Başkanı Ömer Faruk Dengiz, Bodrum Esnaf Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BESİAD) Başkanı Neslihan Nazlıoğlu ve Muğla iş dünyası temsilcileri katıldı. 

 

Muğla Valisi Orhan Tavlı ve Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar’a ziyaret

“Ege İhracat Buluşmaları – Muğla” toplantısı için Muğla’ya giden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit ve Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz ile birlikte Muğla Valisi Orhan Tavlı ve Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar’ı ziyaret etti. 

Ziyarette Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla’nın tarımsal üretimini ve ihracatını artırmak için Seydikemer’de tarıma dayalı ihtisas OSB projesini hayata geçirmek için yoğun biçimde çalıştıklarını aktardı. 

EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, aynı modeli İzmir’deki meslek kuruluşlarının iş birliğiyle Dikili’de hayata geçirdiklerini, seracılık üzerine faaliyet gösterecek jeotermal kaynaklı Dikili TDİOSB’yi hayata geçirdiklerini, bu bölgenin kısa zamanda tüm parsellerinin satıldığını ifade etti. Eskinazi, “Dikili OSB projesinin hayata geçirilmesi için %70’i hibe şeklinde olmak üzere AB fonlarından faydalandık. Muğla’yla deneyimlerimizi paylaşacağız” dedi. 

Vali Orhan Tavlı da, Dikili modelini inceleyerek Muğla’da kurmak istedikleri TDİOSB’ye katkısı olacak yönlerinden kendilerinden faydalanabileceklerini ifade etti.

Vali Orhan Tavlı, geçtiğimiz yıl gerçekleşen orman yangınlarında Muğlalı madencilerin hemen yardıma koşarak, tüm personel ve araçlarını yangınla mücadele için seferber ettiğini, bu yüzden kendilerine minnettar olduklarını ifade etti. 

Bedri Girit, ülkemizin şu an dünyada çam balı ihracatında lider olduğunu, bunun aslan payının da Muğla’ya ait olduğunu söyledi. Vali Tavlı da Muğla’da arıcılığın gelişimi için elinden gelen desteği her zaman verdiklerini, bu yıl Ağustos ayında ülkemizin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşecek olan 47. Uluslararası Apimondia Kongresi'nde Muğlalı arıcıların kentimizi en iyi şekilde temsil etmeleri için tüm imkanlarını devreye soktuklarını ifade etti.

Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar ile yapılan toplantıda, Bodrum’un turizm yani hizmet ihracatı dışında özellikle su ürünleri ve yaş meyve sektörü ihracatı açısından büyük önem taşıdığı, Bodrum’un bu yönünün de öne çıkarılması gerektiği hususunda görüş alışverişinde bulunuldu.

YORUMLAR
  Oscar Ödülleri'nin unutulmaz anları
Oscar Ödülleri'nin unutulmaz anları