Mor patates nedir, yenir mi, faydaları nelerdir?
Saat: 16:45

Ülkemizde pek bilinmeyen ve bir çok insanın ilk defa haberlerde görerek öğrendiği mor patates nedir, yenir mi, faydaları nedir?
Ülkemizde yetiştirilen ve hasat zamanının geldiği haberleri gündemde dolanırken mor patatesler bir çok vatadaş tarafından merak edildi. Ülkemizde görmeye pek alışık olmadığımız türden olan bu patates ilk olarak Güney Amerika ülkesi olan Peru'da görüldü. İlk defa görenler tarafından kimyasal bir tepkimeye uğramış veya GDO'lu olduğu düşünülen mor patatesler aslında organiktir. Avrupa ve Amerika'nı büyük bir bölümünde kullanılan bu patatesler genel olarak salatalarda kullanılıyor. Peki, ama nedir bu mor patates, faydaları nelerdir?
PERU'DAN TÜM DÜNYAYA
Peru için patates ayrı bir öneme sahiptir. İnkalar yüzlerce tür patates yetiştirmiş ve bu ürünler 16. yüzyılda Avrupa'da tanınır hale gelmiş. Peru'da günümüzde bile onlarca çeşit patates bulmak mümkün. Bunlardan biri de mor patates. Rengiyle dikkatleri üzerine çeken asıl vatanı Peru olan mor patates sağlık için son derece faydalı bir gıda.
MOR PATATESİN FAYDALARI NELERDİR?
Vitamin deposu
Mor patates normal patateslere oranla 4 kat daha fazla antioksidan içerir. Mor patates ayrıca B vitamini, C vitamini, lif, protein ve potasyum bakımından da zengindir.
Kalp krizi riskini azaltır
Normal patatese oranla potasyum açısından çok daha zengin olan mor patatesler kalp krizi geçirme ihtimalini bir hayli düşürür.
Tansiyonu dengeler
Yapılan bilimsel çalışmalar mor patatesin tansiyonu dengelediğini kanıtlamıştır.
Sindirim sistemine iyi gelir
İyi bir lif kaynağı olan mor patatesler sindirim sisteminin düzene girmesine yardımcı olur.
Karaciğer dostu
İçerdiği vitamin ve minareller sayesinde mor patatesler karaciğer sağlığını korumaya yardımcı olur.
Yaşlanma karşıtı
İyi bir antioksidan deposu olan mor patates hücrelerin yaşlanma hızını bir hayli yavaşlatır.
Anti-kanser ürünü
Yapılan birçok bilimsel çalışma mor patateslerin birçok kanser türüne karşı koruyucu özellik taşıdığını kanıtlamıştır.
Kilo vermeye yardımcı
Lif oranı yüksek olan mor patates tokluk hissinin uzun süre yaşanmasını sağlar ve kilo vermeye yardım eder.
Enerji deposu
Nişasta ve karbonhidrat içeren mor patates iyi bir enerji kaynağıdır.
MOR PATATES PÜRESİ NASIL HAZIRLANIR?
Malzemeler:
3 adet mor patates
1 kutu krema
50 gram tereyağı
Tarçın
Kakule
Tuz
Ceviz
Öncelikle mor patatesleri güzelce yıkayıp, kabuklarını soyun.
Mor patatesleri büyükçe bir tencerede haşlayın.
Haşlanan patatesleri ezin.
Ezdiğiniz patateslerin üzerine krema, tereyağı, tuz, kakule ve tarçını ekleyip güzelce karıştırın.
Servis aşamasında pürenizi taze yeşillikler ve cevizle süsleyebilirsiniz.