A24.com.tr » yaşam » MİT Bylock'u kırdı! FETÖ çözüldü

MİT Bylock'u kırdı! FETÖ çözüldü

MİT Bylock'u kırdı! FETÖ çözüldü

MİT büyük bir başarıya imza atarak FETÖ'cülerin şifreli haberleşme ağı 'ByLock ve Eagle' programlarını kırmayı başardı.

 MİT büyük bir başarıya imza atarak FETÖ'cülerin şifreli haberleşme ağı 'ByLock ve Eagle' programlarını kırmayı başardı ve FETÖ'nün çözülmesinde büyük rol oynadı.

15 Temmuz darbe girişiminden önce MİT, çok kritik bazı bilgilere ulaştı. Genelkurmay ve emniyet başta olmak üzere kamu kurumlarındaki FETÖ mensuplarının kendi aralarında özel olarak mesajlaştıkları uygulama listesi çıkarıldı. Bu program üzerinden 56 bin kişilik isim listesi saptandı. Bu liste Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Genelkurmay ve diğer ilgili birimlerle paylaşıldı.

MİT LİSTEYİ GENELKURMAY'A İLETTİ

Kırılan bu program, örgüte ilişkin birçok veri sağladığı gibi kurumlarda gizlenmiş kripto FETÖ mensuplarına ilişkin veri sağladı. Tasfiye operasyonları da bu listeler üzerinden başlatıldı. 10 Temmuz'da MİT, TSK içindeki 'paralel yapı' mensuplarının isimlerinin bulunduğu listeyi Genelkurmay'a iletti.

İşlem yapılabilmesi için Genelkurmay, ağustostaki YAŞ toplantısını gerekçe gösterip yürütülen disiplin soruşturmaları olduğunu ve tasfiyelerin YAŞ'ta yapılmasının daha doğru olacağını bildirdi.

DARBEYİ ÖNE ÇEKTİLER

Aslında darbe girişimi daha organize biçimde 15 Temmuz'dan 3 ay sonra, yani ekim ayında yapılacaktı. MİT'in 10 Temmuz'da Genelkurmay'a gönderdiği TSK'daki paralel yapı mensuplarının isim listesinin sızması nedeniyle darbe öne çekildi. Ağustostaki YAŞ toplantısında tasfiye edileceklerini öğrenen FETÖ'cüler, darbe planını 15 Temmuz'a çekti. Darbeciler, kalkışmayı 15 Temmuz günü sabaha karşı saat 03.00'te gerçekleştirecekti

Darbe teşebbüsü, bir binbaşı tarafından, 'MİT'e baskın' şeklinde ihbar edildi. Darbecilerin "Bu akşam çok önemli bir görev var" diyerek çağırdıkları ve "3 helikopterle MİT'i basacağız ve MİT Başkanı'nı alacağız" dedikleri binbaşı, saat 14.30 civarında "Dışarıdan geldim, üstümü değiştireyim" yanıtını verip MİT'e gitti. Ardından MİT, Genelkurmay'a haber verdi. Girişimin duyulduğunu anlayan darbeciler, saat 21.00'de harekete geçti

56 BİN KİŞİLİK LİSTE

MİT'in deşifre ettiği 56 bin kişilik ByLock kullanıcı listesi, abonelik bilgisiydi. ByLock'un yüklendiği telefon hatlarını kullananlar, "kırmızı, turuncu, mavi" olarak kategorilere ayrıldı.

Uygulamayı yoğun kullanan ve kimliği tespit edilenler kırmızı listede yer aldı. Turuncu listede, uygulamayı kullanan ancak kimliği net olarak tespit edilemeyenler, mavi listede ise adına kayıtlı Wi-Fi hattına girilmiş olan ve bir süreliğine uygulamayı kullananlar vardı.

MİT BRİFİNG VERDİ

Tasfiyeler konusunda belirlenmiş başka kriterler olsa da FETÖ mensuplarının tasfiyesinde ağırlıklı olarak ByLock ve Eagle gibi deşifre edilmiş özel haberleşme programlarının baz alınması, ilk etapta bazı hatalara yol açtı. Tespit edilen aksaklıkların giderilmesi için bir dizi adım atıldı.

Şifreli programlara giren 'gerçek' kullanıcıların tespit edilmesi ve tasfiyelerin hakkaniyet ölçütüyle yapılabilmesi için MİT, kurumlara brifing verdi. Kolluk gücünün ve istihbarat birimlerinin, programı kullanan kişiyle abonelik sahibinin aynı kişi olup olmadığını tespit ve teyit etmesi istendi.

YORUMLAR
  İlk bakışta yanıltan fotoğraflar (Photoshop yok)
İlk bakışta yanıltan fotoğraflar (Photoshop yok)