A24.com.tr » medya » Mine Kırıkkanat kimdir, kaç yaşında, nereli, Kenevir hakkında ne dedi?

Mine Kırıkkanat kimdir, kaç yaşında, nereli, Kenevir hakkında ne dedi?

Mine Kırıkkanat kimdir, kaç yaşında, nereli, Kenevir hakkında ne dedi?

Hükümetin kenevir ile ilgili yapacağı uygulamalar hakkında Cumhuriyet yazarı Mine G. Kırıkkanat tartışma yaratacak bir açıklamada bulundu. Mine Kırıkkanat kimdir?

 Kenevir yetiştirilmesi için yakılan yeşil ışığın ardından Mine Kırıkkanat tartışılan bir söylemde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının ardından, tekstilden otomobil sektörüne geniş kullanım alanı bulunan kenevirin üretimine ilişkin tarımsal politikalar yeniden şekillendiriliyor.

Uyuşturucu özelliği nedeniyle 1990'lı yıllardan itibaren dünya genelinde ekim alanı gerileyen kenevir, daha çok endüstriyel olarak kullanılmaya başlandı.

Avrupa'da bugüne kadar tescil edilen 69 kenevir çeşidinin yarıya yakını son 10 yılda geliştirildi. Bu çeşitlerin çoğu, düşük oranda esrarın etken maddesi tetrahydrocannabinol (THC) içeren endüstriyel tip kenevir oldu. THC, bitki ıslah çalışmalarıyla ayrıştırılarak, oranı kenevir kuru ağırlığının yüzde 0,2-0,3'üne kadar düşürüldü.

UYUŞTURUCU ORANI DÜŞÜK YERLİ VE MİLLİ KENEVİR

Yapısındaki uyuşturucu madde oranından dolayı kontrollü ekilmesi gereken kenevirle ilgili Türkiye'deki mevzuata bakıldığında, lif, sap ve tohumunun amacı dışında yetiştirilmesi yasaklanırken, bilimsel araştırmalarla THC'si düşük kenevir çeşitlerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

KENEVİR MESAJI TARTIŞMA YARATTI

Öte yandan Cumhuriyet gazetesi yazarı Mine G. Kırıkkanat konuyla ilgili tartışma yaratacak açıklamalar yaptı.

Hükümetin stratejik bir ürün olan kenevir ekimine yeşil ışık yakmasına eleştirel bir yorum yapan Mine G. Kırıkkanat, "Dinle uyuttuklarını kenevirle bayıltacaklar. İşin özü budur." ifadelerini kullandı.

MİNE KIRIKKANAT KİMDİR?

Mine Gökçe Kırıkkanat (d. 1951, Ankara) Türk gazeteci, yazar ve köşe yazarı.
Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'ni ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gazeteciliğe Cumhuriyet Gazetesi'nin İspanya muhabiri olarak başladı, Cumhuriyet Gazetesi Fransa temsilciliğine getirildi.
1992 yılında Milliyet Gazetesi'ne geçti. 1996 yılında Milliyet Fransa muhabirliğiyle birlikte, Radikal Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. 2005-2010 yılları arasında köşe yazılarını Vatan Gazetesi'nde devam ettirdi. Daha sonra kendi deyimi ile 'yuvaya dönen' yazar, 2010 sonbaharından itibaren yazılarını Cumhuriyet Gazetesi'nde sürdürüyor. Fransızca TV5 Monde kanalının yabancı gazeteciler ekibinde yer alıyor. Yazarın edebi eserleri deneme, araştırma, öykü ve roman türünde olup yapıtlarını Sinek Sarayı, Bir Gün Gece ve Destina (Literatür Yayınları, 2008), Bir Nehir Roman oluşturmaktadır.
Fransa'da yayınlanan en son romanı, Bir Gün Gece'dir (La Malediction de Constantin, Ed. Metailie 2006).
Mine Kırıkkanat çok iyi derecede Fransızca ve İngilizce biliyor. TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul milletvekili Emekli Büyükelçi Volkan Bozkır'ın kuzenidir.

 

YORUMLAR
  Zeki insanların en belirgin 6 özelliği
Zeki insanların en belirgin 6 özelliği