Mezar başında okunan dua | Mezar başında ne okunur | Kabir duaları ve sureleri
Saat: 11:06

Kurban Bayramı mezarlıklar ziyaretçi akınına uğrayacak. Vatandaşlar, hayatını kaybeden yakınlarını kabri başında ziyaret edip ruhlarına dua okuyacak. Peki mezarda başında okunan dualar nelerdir?
Fani dünyadan göçüp gidenler yakınları tarafından ziyaret edilecek bayram boyunca. Peki mezar başında ne okunur? Mezar başında okunan dualar nelerdir? İşte kabir duaları ve sureleri...
KABİR ZİYARETİ DUASI
Ziyâret Âdâbı: Ziyâretçi, ölünün ayak ucunda yüzüne doğru durur ve yukarıdaki duâyı okur. Kabirleri ayakta ziyâret etmek ve yanlarında ayakta duâ okumak sünnettir. Ziyâretçi Kur’ân’dan kolayına geleni; Fâtihâyı, Bakara sûresinin baş kısmını, son kısmı Âmene’r-rasûlü’yü, Yâsin’i, Tebâreke’yi, Tekâsür sûrelerini ve İhlâs’ı 11, 7 veya 3 def‘a okur. Bundan sonra Yâ Rabbi okuduğumuzun sevâbını Efendimiz (s.a.v.)’den başlayarak tertîp üzere, bütün mü’minîn ve mü’minâta, filana veya burada yatanlara ulaştır diye duâ eder.
Hz. Âişe (r.anhâ)’dan rivâyetle Resûlullâh (s.a.v.): “Cibrîl bana şunları söyledi: (Rabbim, Bakî’de yatanların yanına giderek onlar için istiğfarda bulunmanı Sana emrediyor.)” Ben: “Onlara ne diyeyim yâ Resûlallâh?” dedim: Peygamber (s.a.v.):
Es-selâmu ‘alâ ehli’d-diyâri mine’l mü’minîne ve’l-müslimîne ve yerhamullâhu’l müstakdimîne minnâ ve’l-müste’hirîne. Ve innâ inşâallâhu bikum le-lâhikûne.
Türkçe Anlamı:
Selâm mü’min ve müslümanlardan bu diyarda yatanlara! Allâh bizim geçmişlerimize de, geleceklerimize de rahmet eylesin, bizler de inşâallâh sizlere katılacağız, de buyurdu224
lar. (Müslim, 5.c., 252.s.)
Sünnete uygun ziyâret yapmak için abdest alınır. İki rekât namaz kılıp, sevabı meyyitin ruhuna gönderilir. Kabristana gelince, yer müsait ise, kıbleyi arkada bırakıp, meyyitin yüzüne karşı oturup selâm verilir. Ayak tarafında, ayakta durmak eftaldir. Kabre el, yüz sürülmez, öpülmez, mum yakılmaz, çaput bağlanmaz. Kabirde, Bekara suresinin başı ve sonu,Yasîn-i şerif suresi,Tebâreke,Tekâsür, ihlâs-ı şerif ve Fâtiha veya bilinen sûreler okunup meyyide hediye edilir.
Hadis-i şerifte buyuruldu ki, “Bir müminin kabrini ziyâret ederken, Allahümme innî es'elüke-bi-hurmet-i Muhammed aleyhisselâm en lâ tü'azzibe hâzelmeyyit derse, o meyyitin azâbı kıyâmete kadar ref' olur (kaldırılır)”
Kabristâna gelen bir kimse ayakta, Esselâmü aleyküm, yâ Ehle dâr-il kavm-ilmü’minîn! İnnâ İnşâallahü an karîbin biküm lâhikûn der. Sonra, Besmele ile on bir İhlâs ve bir Fâtiha okur.
Sonra, Allahümme rabbel-ecsâdilbâliyeh, vel-ızâmin nahire-tilletî harecet mineddünyâ ve hiye bike mü’minetün, edhıl aleyhâ revhan min indike ve selâmen minnî, duasını okumalıdır.
Mezarlıktan geçerken dua etmek gerekir mi?
İyi olur. Kendimize de çok sevab olur. İki hadis-i şerif meali şöyledir:
(Kabristana giren kimse, Yasin suresini okusa, o gün ölülerin azapları hafifler; ölülerin sayısı kadar, ona da sevab verilir.) [Etfâl-ül müslimin]
(On bir ihlâs okuyup, sevabı ölülere gönderilirse, ölülerin sayısınca ona da sevab verilir.