A24.com.tr » politika » Mevlüt Çavuşoğlu: Brunson'ın durumunda değişiklik yok

Mevlüt Çavuşoğlu: Brunson'ın durumunda değişiklik yok

Mevlüt Çavuşoğlu: Brunson'ın durumunda değişiklik yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'de tutuklu bulunan ABD'li Rahip Brunson'ın durumunda herhangi bir değişiklik olmadığını açıkladı.

Dışişleri Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la bir araya geldi. İki bakan açıklama yaptı. Çavuşoğlu, "Vatandaşlarımızın vize sorunu yaşamadan Rusya’yı ziyaret etmesini arzuluyoruz. Bu konuda bazı çalışmalarımız var.

İdlib bölgesinde esasen yapılması gereken şey son derece nettir. Bizim 12 tane gözlem noktamız var bunların amacı ihlal olduğu zaman bunun tespit edilmesi. İdlib bölgesinde 3 milyondan fazla sivil yaşandığı söyleniyor ama orada bazı terör grupları da var. Bu gruplar dışarıdan geldi. Bu teröristleri tespit edip onları etkisiz hale getirmemiz lazım. Terörist var diye sivilleri öldürmek katliam olur Ilımlı muhaliflerle, radikalleri ayırmak lazım" dedi.

BOLTON GÖRÜŞMESİ

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ile Beyaz Saray'da bir görüşme gerçekleştirmişti.

Çavuşoğlu görüşme talebinin ABD'den geldiğini söyledi. Çavuşoğlu, "ABD'de tam bir karmaşa var. Krizden beslenenler de var. Kimin ne yaptığı belli değil. Sadece bize karşı değil diğer ülkelere karşı da bunu görebiliyoruz. Büyükelçimizin söyledikleri nettir. Brunson'un durumunda herhangi bir değişiklik yok" şeklinde konuştu.

ABD'NİN YAPTIRIMLARI

Bakan Çavuşoğlu, "ABD'nin veya başka bir ülkenin tek taraflı yaptırımlarına karşıyız. BM yaptırımlarını kabul ediyoruz ve uyguluyoruz. AB'nin Rusya yaptırımlarına da karşı olduğumuzu belirtmiştik. İran yaptırım kararlarına uymayacağımızı da söylemiştik. İran'a yaptırımlardan AB de rahatsız, Asya-Pasifik ülkeleri de rahatsız. Kabadayılık devrinin bitmesi gerekiyor. Dayatma olmaz. Türkiye'ye yönelik saldırılardan dolayı AB'de endişe var. ABD parasını tüm ülkelere saldırmak için kullanmaya başladı. Dolar'dan kaçma eğilimini şimdiden görmeye başladık. Ekonomisi güçlü Türkiye tüm komşular için önemli" dedi.

"ATEŞKES TERÖRİSTLERİ KAPSAMIYOR"

Sergey Lavrov ise, "Bazı batılı partnerlerimiz diplomasi kültürünü yitirmiş. Suriye'de barışçıl çözüm arayışı içerisindeyiz. Ateşkes rejimi teröristleri kapsamıyor. İdlib'de de aynı mutabakat devam ediyor. Orada durum biraz daha karışık. BM istatistiklerine göre orada binlerce militan bulunuyor. ABD'nin yaptırımlarının gayrımeşru olduğunu düşünüyoruz. Milli paralarla ticaret birkaç senedir önümüzdeki hedeflerden bir tanesi. Rusya ve Türkiye liderleri de bu tarz adımlardan bahsediyor" ifadelerini kullandı.  

YORUMLAR
  İşte Google'ı kıskandıracak ofis (İstanbul'da açıldı, Türkiye'de bir ilk)
İşte Google'ı kıskandıracak ofis (İstanbul'da açıldı, Türkiye'de bir ilk)