A24.com.tr » yaşam » Mevlid Kandili nedir, Mevlid Kandili ne zaman, Kandilde nasıl ibadet edilir?

Mevlid Kandili nedir, Mevlid Kandili ne zaman, Kandilde nasıl ibadet edilir?

Mevlid Kandili nedir, Mevlid Kandili ne zaman, Kandilde nasıl ibadet edilir?

Müslümanlar için büyük bir önem arz eden Mevlid Kandilinde insanlar camilere akın ederek o gecenin anlam ve önemine yakışır şekilde ibadetlerini gerçekleştiriyor. Mevlid Kandlili ne demek, önemi nedir

 Mevlid Kandli bu yılda müslümanları camilere akın etttirerek huşu içerisinde ibadetlerini yapmalarına neden oluyor. Müslümanların son derece önem verdiği bu mübarek gecede nasıl ibadet edilmelidir?

Mevlid Kandili ne zaman eda edilecek sorusu, kasım ayına girilmesiyle birlikte Müslüman aleminin gündemindeki konu oldu. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) doğum günü olarak idrak edilen Mevlid Kandili, Müslüman aleminin ibadetlerle süsleyeceği gün olacak. Peki, bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığı'nın takvimine göre Mevlid Kandili ne zaman idrak edilecek? İşte, bu günlerde yapılacak olan ibadetler ve bazı bilgiler

İLGİLİ HABER Kandil simidi nasıl yapılır - En leziz kandil simidi tarifleri Kandil simidi nasıl yapılır - En leziz kandil simidi tarifleri

MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN İDRAK EDİLİR?

Mevlid Kandili, Rebiülevvel ayının 11.nci günü idrak edilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan resmi açıklamaya göre 2018 Mevlid Kandili Gecesi, 19 Kasım Pazartesi günü idrak edilecek.

Sözlükte “doğulan yer ve zaman” anlamına gelen mevlid (çoğ. mevâlid) kelimesi, İslâmî literatürde “Hz. Peygamber’in doğum günü, bu günün yıldönümü münasebetiyle yapılan kutlamalar ve bu konuda kaleme alınan eserler” karşılığında kullanılmıştır.

MEVLİD KANDİLİ NEDİR?

Mevlid Kandili ya da Veladet Kandili, İslam dininin peygamberi olan Muhammed bin Abdullah'ın doğum gecesi ve aynı zamanda Hicrî Rebiülevvel ayının Onikinci gecesidir. İslam Nebisi Ashab-ı Kiram, Emevîler ve Abbâsîler dönemlerinde herhangi bir kutlama örneğine rastlanmayan Rebiulevvel ayının Onikinci gecesi olan Mevlid kandili, ilk defa hicretten yaklaşık üç yüz elli yıl kadar sonra Mısır'da, Şii Fâtımî Devleti döneminde kutlanmaya başlamıştır.

Mevlid, "doğum zamanı" demektir. Kuranı kerimde yer almamaktadır. İslam'da Muhammed'in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır. Sünniler Rebiülevvel ayının Onbirinci gecesini Onikinci'ye bağlayan geceyi (25-26 Nisan 571 Miladi tarihine Muhammed'in doğum gününe rastlaması nedeniyle mevlid kutlanır), Şiiler ise 17. günü Mevlid günü ve 17'ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar. Bu iki tarih arasındaki haftayı da Kutlu Doğum Haftası olarak ilan etmişlerdir.

Kandil geceleri İslam'ın ilk zamanlarında var olan bir âdet olmayıp, hicrî 3. asırdan itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Türkiye'de Osmanlı Devleti padişahı II. Selim'den itibaren bu kutlama gün ve gecelerinde, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır. Kadir gecesinden başka kandil gecesi Kuran-ı Kerim'de yer almaz.

MEVLİD-İ ŞERİF OKUTMANIN SEVABI VAR MIDIR?

Mevlid, tevhidle ilgili bazı bilgileri vermekle başlayan daha sonra Hz. Muhammed’in (s.a.s.) hayatının bazı safhaları ile yüce ahlakını ve bir kısım mucizelerini anlatan dinî-lirik bir şiir mecmuasıdır. XV. asrın başında, Süleyman Çelebi tarafından “Vesiletü’n-Necat” adı ile yazılmış olan bu mecmuanın; ölüm, doğum, sünnet, nikâh gibi çeşitli vesilelerle yapılan toplantılarda, evlerde veya camilerde okunması zamanla âdet hâline gelmiştir.

Mevlid okumak veya okutmak farz, vacip, sünnet veya müstehab değildir. Bu sebeple mevlit okumak veya okutmak dinî yönden yapılması gereken bir görev değildir.

Bu itibarla dinî bir zorunluluk olarak görülmediği sürece, evlerde veya camilerde mevlid okunmasında veya okutulmasında bir sakınca bulunmamaktadır.

YORUMLAR
  Güzel oyuncu kariyerini noktaladı: Artık beni çekmenize gerek yok!
Güzel oyuncu kariyerini noktaladı: Artık beni çekmenize gerek yok!