Merkez Bankası'ndan dövize kritik müdahale
Saat: 10:39

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan (TCMB) döviz piyasasına müdahale geldi. Buna göre; 5.3 milyar lira piyasadan çekildi, 1.4 milyar dolar döviz bankların kullanımına bırakıldı.
Merkez Bankası, piyasada ekonomik temellerle uyumsuz olan sağlıksız fiyatlar nedeniyle kritik bir hamle yaptı. Konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Son dönemde piyasalarda ekonomik temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmektedir.
Bu durum dikkate alınarak, fiyat istikrarına ve finansal istikrara destek sağlanması maksadıyla rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkânına ilişkin üst sınır ile dilim aralıklarında değişiklik yapılmıştır.
PİYASAYA 1.4 MİLYAR DOLAR VERDİ
Buna göre, rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkân oranı üst sınırı yüzde 60'tan yüzde 55'e düşürülmüş, tüm dilim aralıkları da 5'er puan aşağı çekilmiştir. Söz konusu değişiklik ile yaklaşık 5,3 milyar Türk lirası likiditesi piyasadan çekilecek olup, yaklaşık 1,4 milyar ABD doları tutarında döviz bankaların kullanımına geçecektir. "
MB'nin açıklaması öncesinde dolar kuru 3.8851 seviyesindeyken, açıklama sonrası en düşük 3.8724 seviyesini gördü. Saat 10.20 itibari ile 3.8678 seviyesinde işlem görüyor.