A24.com.tr » politika » Meclis Başkanı'ndan Baydemir'e tepki

Meclis Başkanı'ndan Baydemir'e tepki

Meclis Başkanı'ndan Baydemir'e tepki

TBMM Genel Kurulu, Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon tezkeresi için görüşürken tansiyonun yükseldiği anlar da yaşandı.

 Hükümet adına Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli konuştu.

Canikli'nin konuşmasından satır başları:

Türkiye uzun zamandan beri terör örgütleriyle mücadele etmektedir. Son yıllarda güvenlik tehdidinin boyutu hem artmış hem de küresel ölçeğe taşınmıştır. Türkiye çok büyük bedeller ödemiş ve ödemeye devam etmiştir. Bugün içinde bulunduğumuz coğrafyanın siyasi sınırları yeniden dizayn edilmeye çalışılmaktadır. proje 1990'lı yılların başında hayata geçirilmeye çalışılmıştı. Ülkemizin de içinde bulunduğu devletler etkisizleştirilmek ve yeni devletçikler kurulmak istenmiştir. Bu şekilde coğrafya dizayn etmeye çalışanlar tarafından çok kolay yönetilecek hale gelecekti. Terör örgütleri bu proje için birer taşerondan ibarettir.

Bu oyunu Türkiye bozmuştur. Terör örgütleri bu dönemde bu projenin hızla sonuçlandırılması için her türlü desteği bazı ülkelerden görmektedirler.

PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD/YPG terör örgütü uzun yıllardan beri o topraklarda yerleşmiş olan halkları oradan çıkararak işgalci bir yapılanmanın önünü açmaktadırlar.

Maalesef ABD ve diğer ülkeler tarafından terör örgütlerine DEAŞ ile mücadele kılıfı altında yardım ve destekler yapılmaktadır.

Ülkemizin güneyinde bu şekilde bir siyasi oluşumun ayakta kalma şansı yoktur. Türkiye böyle bir oluşuma da müsaade etmeyecektir. Dolayısıyla uluslararası anlaşmalara aykırı, terör örgütü tarafından kurulacak böyle bir oluşuma müsaade etmeyiz. Bu konuda uluslararası hukuktan doğan haklarımızı kullanıyoruz, kullanmaya devam edeceğiz. PYD/YPG PKK'nın Suriye uzantısıdır. Aralarında hiçbir fark yoktur.

Canikli, tezkerenin kabulünü istedi.

MHP adına Erkan Akçay Meclis Kürsüsü'ne çıktı.

Akçay şunları söyledi: Gerekli önlemlerin alınması milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir. MHP, Türkiye'nin güvenliğini tehdit eden unsurların ortadan kaldırılması ilkesi ile hareket etmiştir. İkinci husus Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğüdür.

Korsan referandum iptal edilmelidir. Referandum ateşiyle oynayanlar kendileri yanar. TBMM'de bu tezkereyle Ankara'dan Erbil'e ateşle oynama yanarsın mesajı verilmektedir. Bu tezkereyle 'Bir gece ansızın görülebiliriz' diyoruz. Rüzgar eken fırtına biçecektir. Artık başka yol kalmamıştır. Tehditler odağında yok edilmelidir. Ankara güven içinde olacaksa Kerkük'ün birlik içerisinde olması gerekir.

Akçay da tezkerenin kabulünü istedi.

HDP adına Osman Baydemir Meclis Kürsüsü'ne çıktı.

Baydemir şunları söyledi: Bizler bu parlamento çatısı altında birbirinden farklı düşünen siyasi partileriz. Bu tezkere bütün darbe hukukuna rağmen haklılığımızın ispatıdır. Tarih birkez daha bizleri haklı çıkarmıştır. AKP- MHP ittifakı neredeyse 3 yıllık zaman dilimi içerisinde bu ülkeyi büyük badirelerle karşı karşıya getirmiştir. Bugünkü tezkere, bugün itibariyle aciliyeti yoktur. Neredeyse tezkerenin 40 günlük zamanı var, 9 gün sonra parlamento zaten rutininde toplanacaktı. Neden bugün bu tezkere hem milletin hem de TBMM'nin önüne koyuluyor?

Bu oyuna demokrasinden yanayım, haklardan- özgürlüklerden yanayım, KHK'ya karşıyım diyen herkesin hayır demesi gerekiyor. Bu tezkerenin bir diğer amacı daha var, neredeyse 3 yıldır tüm coğrafyamızda ifade etmeye çalışıyoruz; ırkçılık, aşırı milliyetçilik, savaş bir toplumun felaketi olabilir. Bu tezkere açık ve net şekilde 40 milyon Kürt halkının düşmanlığının ilanıdır. Sayın Başbakan, koşullar ne olursa olsun 'insan olmak ve insan kalabilmek', Allah aşkına gerek Ankara gerek Bağdat rejimi uygulamalarıyla insanlık mı kaldı?

Meclis başkanı tepki gösterdi

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Baydemir'e tepki gösterdi. 'Taraflı konuşuyorsunuz' dedi. Konuşma zaptını istedi, 'özür bekleyeceğim' dedi.

Osman Baydemir'in sözlerinde sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı şu ifadeleri kullandı: "İnsanlar konuşurken boylarını aşan sözleri söylememeleri meşru dil kullanmaları önemlidir. Burada Kürtlerin o emperyal vizyonun aracı olarak kullanılmaya çalışıldığını görmüyor musunuz? Kürt düşmanı, kim Kürt düşmanı? PKK Kürt düşmanıdır. Kürtlerin hamisi için konuşuyorsunuz bir kez bile Kürtleri öldüren PKK'yı kınadınız mı, eleştirdiniz mi?"

HDP'li Filiz Kerestecioğlu da Meclis Başkanı'nın sözlerine tepki gösterdi. 'Siz böyle mi Meclis yönetiyorsunuz?' dedi.

 

YORUMLAR
  FETÖ'cülerin Eagle üzerinden yaptığı gizli görüşmeler
FETÖ'cülerin Eagle üzerinden yaptığı gizli görüşmeler