A24.com.tr » yaşam » ‘Mavi Balina'dan 2 çocuk kurtarıldı

‘Mavi Balina'dan 2 çocuk kurtarıldı

‘Mavi Balina'dan 2 çocuk kurtarıldı

İhbar üzerine harekete geçen Van polisi, katil bilgisayar oyunu ‘Mavi Balina’yı oynayan iki kız öğrenciyi intiharın eşiğindeyken kurtardı.

 En son Van’da ortaokul öğrencisi 14 yaşındaki bir kız çocuğunun intihar etmesine neden olan ve Türkiye’de bugüne kadar 100’den fazla çocuğu ölüme sürükleyen bilgisayar oyunu “Mavi Balina”ya yönelik Türkiye genelinde emniyet ve öğretim kurumlarında alarm verildi. Pedagog, psikolog ve rehber öğretmenlerin desteğinde yapılan çalışmalar kapsamında Van’da 2 kız çocuğu daha intihardan kurtarıldı. Rusya’da 2015’te Philip Budeikin’in (22) yazılımını yaptığı, Rus internet çeteleri tarafından gönderilen gizli linklerle dünyaya yayılan ve ölüm tuzağı olarak adlandırılan “Mavi Balina” 3 Nisan’da Van Tuşba’da toplu intihara yol açacaktı. Oyunun komutçusu tarafından verilen talimatlarla toplu intihara karar veren yaşları 12 ile 14 arasında değişen 9 kız çocuğundan birisi, kararından cayarak polise haber verince 7 kız çocuğu kurtarıldı ancak Sevda E.’ye yetişilemedi. Bu olayın ardından Van polisi, il genelinde rehber öğretmenler öncülüğünde tüm ilk ve orta öğretim okullarını mercek altına aldı.

Yine arkadaş ihbarı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı uzmanları ve pedagogların yardımıyla yapılan çalışmalarda, Van Erciş’te ortaokul öğrencisi 2 kız çocuğunun daha oyunun yönlendirmesiyle intihar hazırlığı yaptığı ihbarı alındı. Yine oyunun içinde olan bir başka öğrenci tarafından yapılan ihbar sonrasında, ilçedeki ortaokul öğrencilerini rehber öğretmen eşliğinde inceleyen Van polisi, 2 kız çocuğunun oyunun intihardan bir önceki komutu olan kola kod yazma komutunu yerine getirip, kollarına jiletle kod numarası yazdığını tespit etti.

Koruma altındalar

Rakam ve harf gruplarından oluşan kod numarasının jiletle kollarında kazılı olduğu tespit edilen 2 kız öğrenciyi koruma altına alıp, İl Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü uzmanlarına teslim eden polisin, öğrencilerle ilgili çalışması devam ediyor. Öte yandan 20 gün önce korumaya alınan 7 kız öğrenciden 4’ü rehabilitasyon süreçlerinin sona ermesinin ardından ailelerine teslim edildi. Diğer 3 kız öğrencinin ise psikolojik tedavi ve rehabilitasyon süreci sürüyor.

‘Biyolojik atıklar’

Rusya’da katil internet oyunu ‘Mavi Balina’yı (Blue Whale Challenge) geliştiren ve kurbanlarını ‘biyolojik atıklar’ olarak tanımlayan Philipp Budeikin, bu ülkede en az 15 intihara neden olduğu gerekçesiyle üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanığın bu kadar az ceza alması Rusya’da tartışma yaratırken, ‘Mavi Balina’ dünyada ve Türkiye’de de çok sayıda çocuğun, gencin intiharına neden oldu.

Ailelere uyarı

İntiharlara yol açan oyunla ilgili Türkiye de harekete geçti. Oyun için gizli link gönderenler takibe alındı. Belirli seviyelere ulaşmaları için para yatıramayan, bunalıma girip intihar eden çocukların oynadıkları oyunlarla ilgili ailelerin emniyete başvurusu bulunuyor. Polis, çocuklarına link gönderilen ailelerin şikayetçi olabileceğini ve linkleri gönderenlerle ilgili takip başlatılabileceğini ifade ederek aileleri duyarlı olmaya çağırdı.

YORUMLAR
  Burun kanamasını 5 dakikada durduran etkili yöntemler
Burun kanamasını 5 dakikada durduran etkili yöntemler