A24.com.tr » gündem » Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları (LİHKAB) Yasa Teklifi Geri Çekilmelidir

Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları (LİHKAB) Yasa Teklifi Geri Çekilmelidir

Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları (LİHKAB) Yasa Teklifi Geri Çekilmelidir

18 Mart 2021 tarihinde Meclise sunulan LİHKAB yasa teklifinin jet hızıyla 23 Mart 2021 Salı günü Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda görüşüleceği açıklanmıştır.

Basına ve Kamuoyuna,

Teklifle ilgili Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, LİHKAB Derneği ve ilgili kurumlardan resmi görüş istenmemiştir. Harita ve kadastro mühendislerinin çok büyük çoğunluğunu ilgilendiren bir düzenlemenin, kapalı kapılar ardında, herkesten gizlenerek hazırlanması kabul edilemez.
Söz konusu teklif incelediğinde;

10 yıllık ve üzeri harita ve kadastro mühendislerine, TKGM’ye başvurmaları halinde, 50 bin TL teminat karşılığında, sınavsız lisans verileceği,

Lisans alan mühendislere serbest harita ve kadastro mühendislik faaliyeti de yürütme hakkı tanınacağı,

Lisansların il genelindeki tüm ilçelerde geçerli olacağı,

TKGM’ye lisans verme, iş dağıtımı, büro yetkilendirme ve denetim yetkisi verildiği,

TKGM’nin belirlediği hizmetlerin dışında iş yapanlara geçici bir yıllık lisans iptali tekrarında lisansın sürekli iptal cezası verileceği,

Mevcut lisanslı mühendislerden daha önce kamudan istifa edenlerin altı ay içinde talep etmesi halinde TKGM bünyesine devlet memuru olarak atanacağı görülmektedir.

Teklifin yasalaşmasına şu gerekçelerle karşı çıkıyoruz:

Meslek kamuoyunun ezici çoğunluğu LİHKAB ve serbest mühendislik faaliyetlerinin keskin çizgilerle ayrılması konusunda hem fikirdir. Mevcutta gizli şekilde bu iki faaliyeti yürüten bazı lisanslı bürolara herkes tepki göstermekte ve onların cezalandırılmasını istemektedir. İşlerin ayrılması konusunda uzlaşılmışken, LİHKAB’lara serbest mühendislik, 10 yıl üzeri serbest mühendislere de LİHKAB yetkisi verilmesi, geri dönülmez sorunlara neden olacaktır.

Lisans sınavı neden kaldırılmaktadır? Mevcutta 5 yıl olan deneyim şartı niye 10 yıla çıkarılmaktadır? LİHKAB modelinin sorunlu olduğu düşünülüyorsa neden LİHKAB kaldırılmıyor da sadece 10 yıllık mezunlara imtiyaz tanınmaktadır?  Planlanan düzenlemenin gerekçelerinde bunların hiç birine yanıt verilmemiştir. Burada asıl niyet, büyük sermaye sahibi şirketlerin tekelleşmesinin sağlanmasıdır. Eğer amaç tüm meslektaşlara iş olanağı vermekse şu anda bürosu olan 9 yıl ve altında mesleki deneyimi olan yüzlerce meslektaşımızın suçu nedir? Her yıl mezun olan bin dolayındaki harita mühendisinin suçu nedir? İşsizlik nedeniyle evinden çıkamayan genç meslektaşlarımızın suçu nedir?

Şu anda 224LİHKAB’ı doğru dürüst denetleyemeyen TKGM, açılması muhtemel yüzlerce büroyu nasıl denetleyecektir? Mülkiyet hakkının doğru tespiti nasıl sağlanacaktır? Yapılabilecek işlerin listesi ile dağıtımının TKGM’ce belirleneceği, büronun o ilin tamamında yetkili olacağı ve buna uymayanların lisans iptali cezalarıyla karşılaşacağı vurgulanmıştır. TKGM, yetkisinde olmayan serbest mühendislik iş kalemlerini nasıl belirleyebilir? Her serbest mühendis, mesleği ile ilgili ihalelere girip, her ilde istediği işi alabilmektedir, bu engellenemez. Öte yandan teklifin bir maddesinde sadece il içinde TKGM’ce belirlenen işler yapılabilir denmişken diğer maddede her türlü serbest mühendislik işi yapılabilir ifadesi vardır. Düzenlemeyi herkesten gizleyerek hazırlayanlar o kadar acele etmişler ki, yetkileri bile birbirine karıştırmışlardır.

Mevcut lisanslı mühendislerden geçmişte memur olanlara tanınan yeniden memurluğa geçiş hakkı nasıl uygulanacaktır, yaşadıkları illere atamaları yapılabilecek midir? Attıkları imzaları sebebiyle kamu görevlisi sayılan lisanslı mühendislerden daha önce memurluk yapmayanlara niye bu hak tanınmamıştır? Diğer taraftan her yıl ancak yirmi dolayında harita mühendisini memur olarak alabilen TKGM’nin, onların yerine yüzün üzerinde lisanslı mühendisi memur yapması genç meslektaşlara haksızlık değil midir?

 

Mevcut LİHKAB modelinin aksayan yönlerinin olduğu tartışmasız bir gerçektir. LİHKAB sisteminin yeniden kurgulanması ya da tamamen ortadan kaldırılması da mümkündür. Ancak bunun yöntemi, konuyu oldu bittiye getirmek değildir. Buradan meslektaş milletvekillerine, Odamızın tüm bileşenlerine, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne, harita mühendisliği eğitimi veren üniversitelere, LİHKAB Derneğine ve tüm meslektaşlarımıza tarihi sorumluluklarını hatırlatmak istiyoruz:

Şeffaf ve katılımcı bir anlayışla, LİHKAB sistemini hep birlikte masaya yatıralım. Ortak akıl ve bilimin önderliğinde en doğru çözümü bulalım.

Şubemizin gerçekleştirdiği toplantılar ile yazılı gelen görüşlere göre; meslektaşlarımızın çok büyük çoğunluğu bu yasa teklifini doğru bulmamaktadır. Yasa teklifi geri çekilerek, meslektaşlarımızın tamamının uzlaştığı, ciddi kamu denetiminin olduğu yeni bir düzenleme tartışmaya açılmalıdır.

 

TMMOB
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi
26.Dönem Yönetim Kurulu

YORUMLAR
  Damarlarımızı temizleyerek kan akışını kolaylaştıracak 10 gıda ürünü...
Damarlarımızı temizleyerek kan akışını kolaylaştıracak 10 gıda ürünü...