LGS tercih dönemi ne zaman başlıyor - 2018 LGS tercih kılavuzu
Saat: 15:56

Yaklaşık bir milyon öğrencinin 2 Haziran Cumartesi günü ter döktüğü Liseye Geçiş Sınavı'nın (LGS) sonuçları bugün netleşiyor. Adaylar sonuçların açıklanmasıyla tercih dönemini sorgulamaya başladı.
İyi bir liseye gidebilmek için yüz binlerce aday 2 Haziran'da LGS'de başarılı olmaya çalıştı. Sınavın üzerinden 24 günlük bir süre geçmesiyle birlikte sınav sonuçları bugün adayların erişimine açıldı.
LGS sınav sonuçlarını öğrenen adayların merak ettiği bir başka konu ise tercih döneminin başlayacağı tarih oldu.
Peki tercihler ne zaman başlıyor, nasıl yapılacak? Öğrencilerin kaç tercih hakkı olacak? İşte merak edilen soruları yanıtları...
MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, liselere yerleştirmeler için adrese dayalı sistemde tercihler, yerelde oluşturulan Ortaöğretim Kayıt Alanları'na göre yapılacak. Kayıt alanları, ortaokulların kontenjanları göz önünde bulundurularak, öğrencilerin evlerine en yakın olan liseler çerçevesinde belirlenecek. Kayıt alanında bütün lise türleri (Anadolu lisesi, Anadolu meslek lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) yer alacak. Ancak liselere yerleştirme tercihleriyle sınavla öğrenci alacak okullara tercihler 2-13 Temmuz tarihleri arasında yapılabilecek.
Adrese dayalı sistemle liselere yerleştirme tercihleri, 2 Haziran'da yapılan merkezi sınav sonuçlarına göre öğrenci alacak liselere yerleştirme tercihleri ile pansiyonlu okul tercihleri, aynı anda 2 Temmuz'da alınmaya başlanacak. Tercihler 13 Temmuz'a kadar sürecek. Tercih ekranı üç bölümden oluşacak ve öğrenciler sınavla girilecek okullar ile yerel yerleştirmede kayıt alanları içindeki okullar ve pansiyonlu okullar için aynı anda tercihte bulunabilecekler. Yerel yerleştirmede okullara devam-devamsızlık da etkili olacak.
Sınavla öğrenci alan okullara yerleşemeyen yüzde 90 oranında 8'inci sınıf öğrencisi ise yerel yerleştirmeyle liselere yerleşecek. Bu yerleştirmede öğrencinin evinin adresi ve okuduğu okul kadar, o ortaokuldaki devam-devamsızlığı da etkili olacak.
LİSE KAYITLARI VE TERCİHLER NASIL YAPILACAK?
2018 Ortaöğretim kurumlarına resmi ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokulları ve geçici eğitim merkezlerini (GEM) bitiren öğrenciler, kayıt alanı, bilgi, beceri ve yetenekleri doğrultusunda sınavlı veya sınavsız olarak yerleştirilecek.
Merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre, tercihleri doğrultusunda Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yapılacak.
Merkezi sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde, Ortaokul Başarı Puanı'na (OBP), öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana, 8. 7. ve 6. sınıflardaki yıl sonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliği durumlarına bakılarak yerleştirme yapılacak.
Merkezi sınavı ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak.