A24.com.tr » gündem » Kuzey Ormanları Üç Aylık İzleme Raporu

Kuzey Ormanları Üç Aylık İzleme Raporu

Kuzey Ormanları Üç Aylık İzleme Raporu

Kuzey Ormanları Üç Aylık İzleme Raporu, dünyanın en önemli doğa alanlarından ve ekolojik koridorlarından biri olan Kuzey Ormanları coğrafyasını düzenli olarak izlemek, raporlamak, paylaşmak, farkındalığı ve bilinirliği artırarak Kuzey Ormanları’nın korunması ve savunulmasına katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilmektedir.

Kuzey Ormanları Coğrafyasında yer alan; Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Kuzey Çanakkale, İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Düzce, Yalova, Kuzey Balıkesir, Kuzey Bursa illerini ve Ocak/Şubat/Mart dönemini kapsayan üç aylık izleme faaliyeti boyunca toplam yapılan 331 adet izlemede 230 ayrı tehdit, tahrip ve savunma kaydedilmiştir.

Kaydedilen izlemelere bölgesel olarak bakıldığında 1. Bölgede (Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Kuzey Çanakkale) 74 adet, 2. Bölgede (İstanbul) 101 adet, 3. Bölgede (Sakarya, Kocaeli, Düzce) 72 adet ve 4. Bölgede (Yalova, Kuzey Balıkesir, Kuzey Bursa) 13 adet tehdit, tahrip ve savunma başlığı tespit edilmiştir.

Kuzey Ormanları kış ortasında kuraklıkla boğuşurken inşaat, enerji ve maden projeleriyle tahrip edilmeye devam edildi.

Kuzey Ormanları beslediği 80’nin üzerinde göl, gölet ve barajla bölgede yaşayan onmilyonlarca insan ve sayısız canlının yegane su kaynağıdır. İzleme dönemi kış ayları olmasına rağmen en çok yapılan izleme konusu kuraklık olmuştur. Kuzey Ormanları göl ve barajlarının hemen hepsi ciddi seviyelerde su kaybına uğramış, bir kısmı kurumaya yüz tutmuştur. Uzmanlar bu durumun su havzaları üzerindeki inşaat baskısı, bölgedeki sanayi ve nüfus yığılması ile iklim krizinden kaynaklandığını belirtmişlerdir.

İstanbul; mega rant projeleri ve taş ocaklarıyla yoğun tehdit ve tahrip altında olması sebebiyle en çok izleme yapılan bölge olmuştur.

Kuzey Ormanları’nın İstanbul sınırları içinde kalan alanlarını önemli ölçüde tahrip etmiş olan 3. Köprü, KMO ve 3. Havalimanı projeleri, yine Kuzey Ormanları’nın özellikle parçalanmış mevkileri üzerindeki inşaat/yapılaşma baskısını da giderek arttırmaktadır. Özellikle Arnavutköy, Sarıyer, Beykoz, Şile ve Çekmeköy gibi kuzey ilçelerinde bir çok yeni inşaat projesiyle orman işgalleri izlenmiştir. Ayrıca bu projelere inşaat malzemesi sağlamak için orman içine açılan dev taş ocaklarının da büyütülmeye devam edildiği gözlenmiştir. Taş ocakları İstanbul Kuzey Ormanları’nın Sultangazi, Maslak, Şile ve Ömerli mevkilerini hızla yok etmektedir.

 

Kanal İstanbul, bölge coğrafyası üzerindeki ölümcül tehdidini  devam ettirmektedir.

Ocak/Şubat/Mart 2021 aylarını kapsayan izleme faaliyeti boyunca sadece İstanbul’a değil tüm Kuzey Ormanları coğrafyasıyla, Karadeniz ve Marmara Denizi ekosistemlerine zarar verecek olan Kanal İstanbul projesinin hazırlıklarına devam edildiği izlenmiştir. Yapılan izlemelerde özellikle İstanbul’un Avrupa yakasındaki son su, tarım ve orman alanlarının bulunduğu arazilerin hızla el değiştirdiği kaydedilmiştir.

Istranca Ormanları maden ve RES projelerinin, Trakya ise sanayi faaliyetlerinin işgal ve tahribi altında

İstanbul’dan sonra en yüksek oranda tehdit ve tahrip altında bulunan bölge ise Trakya olmuştur. Trakya; Istrancalarda hızla yayılan maden ve RES projelerinin yanı sıra tüm bölgeyi etkisi altına alan sanayi kirliliğinin de tahribi altındadır. Dünyadaki en eşsiz körfezlerden biri olan Saros Körfezi ve çevresindeki ormanlık alanlar, FSRU Doğalgaz limanı ve boru hattı projesiyle hızla tahrip edilmektedir. Ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ikinci nükleer güç santrali için Trakya'nın daha öne çıktığını açıklaması bölgedeki nükleer santral tehdidinin yeniden ilk sıralara taşımıştır.

Avcılık Kuzey Ormanları’nda ve denizlerde yaban hayatını yok etmeye devam ediyor

Mart ayında sona eren av sezonu boyunca Kuzey Ormanları’nın tüm bölgeleri yoğun bir avcı baskısı altında kalmış, tahrip projelerinin görece uzak kaldığı orman içlerinde yaşamaya çalışan az sayıda yaban hayvanının da avcı ateşinde can verdiği gözlenmiştir. Nesli tükenme tehdidi altındaki kuş türlerinden, sayısı parmakla sayılabilecek kadar azalmış memeli türlerine kadar pek çok yaban hayvanı av hedefi olmuştur.

Ayrıca Kuzey Ormanları’nın iç içe olduğu Karadeniz ve Marmara Denizi ile Boğaziçi’nde yoğunlaşan endüstriyel balıkçılık faaliyetleri birçok balık türünün popülasyonunda tükenişe yol açmış, onlarca yunus ve deniz kaplumbağası yine bu ağlarda boğularak can vermiştir.

Yangınlar 15 hektarlık orman alanını tahrip etti 

Bu 3 aylık periyotta resmi kaynaklar tarafından açıklanan bilgilere göre yangın çıkan 10 noktada,  15 hektarlık bir orman alanı tahrip edilmiştir. Bu yangınların 2 tanesi ocak ayında çıkmış olup Düzce ve Sakarya’da, 8 tanesi şubat ayında çıkmış olup İznik, Düzce, Sakarya, Yedigöller, Beykoz’da   gerçekleşmiştir. 

Kuzey Ormanları yerleşmeleri Tehdit ve Tahrip Projeleri Kapsamında Örgütleniyor!

Rapor kapsamında yapılan izlemelerde tehdit ve tahrip projelerine karşı Kuzey Ormanları yerleşmelerinde yaşayanlar örgütlü bir şekilde bir araya gelip, projeye neden karşı olduklarını ifade etmişlerdir. Ekolojik tahribatın yarattığı sonuçlarının etkilerinin her geçen gün arttığı ve bu duruma karşı da Kuzey Ormanları sakinlerinin mücadele etmek için örgütlendikleri görülmektedir. 

Çevre haberleri en çok ulusal medyadan izlenebiliyor

2021 yılının ocak, şubat, mart ayları içerisinde yapılan izlemelerin kaynaklarına bakıldığında Kuzey Ormanlarına dair yapılan haberlerin  %45 oranı ile en çok ulusal medyada, bunu takiben %27 oranında yerel medyada ve %26 oranında ise haber ajanslarında yer bulduğu görülmektedir.

YORUMLAR
  Rusya'da çekilmiş birbirinden enteresan kareler!
Rusya'da çekilmiş birbirinden enteresan kareler!