A24.com.tr » kadın » Kuymak nasıl yapılır, Trabzon usulü muhlama tarifi ve püf noktaları

Kuymak nasıl yapılır, Trabzon usulü muhlama tarifi ve püf noktaları

Kuymak nasıl yapılır, Trabzon usulü muhlama tarifi ve püf noktaları

Karadeniz bölgesinin incisi olan Trabzon'un en yöresel tatlarından biri olan Kuymak'ı yemek için artık karadenizli olmak gerekmiyor. Siz de evinizde kuymak yapıp bu eşsiz lezzetin tadına varın.

 Trabzon'un sabah, öğle ve akşam dahil olmak üzere neredeyse her öğünde yenilebilen eşsiz lezzeti kuymak, ya da bir diğer adıyla muhlama nasıl yapılır?

Kimine göre muhlama, kimine göre kuymak.Adı değişse de tadı asla değişmeyen muhteşem bir lezzet. Karadeniz mutfağının eşsiz lezzeti kuymağın tere yağına ekmek banacak, çektikçe uzayan peynirini izlerken zevk alacaksınız. Dünya’nın 8. harikası olmaya aday kuymak kahvaltılarınızın vazgeçilmezi olacak. Karadeniz tarafına giden herkesin yemeden dönmemesi gereken kuymağı evlerinizde de rahatlıkla yapabilirsiniz. 1 kere denedikten sonra kahvaltı masalarınızda gözleriniz hep onu arayacak. Karadeniz’in armağanı kuymağı ben çok sevdim.

Kuymak nasıl yapılır? merak ediyorsanız buyurun tarifime. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Trabzon Usulü Kuymak (videolu) Tarifi İçin Malzemeler
4 yemek kaşığı mısır unu
2 su bardağı su
2 yemek kaşığı tereyağı
1 kase kadar telli peynir, imansız peynir ve kaşar peyniri karışımı
Tuz (peynirlerin tuz oranına göre istediğiniz ölçüde)
Kuymak nasıl yapılır?

Trabzon Usulü Kuymak (videolu) Tarifi Yapılışı
Bakır yada teflon tavamıza 2 yemek kaşığı tereyağını koyup eritelim.
4 yemek kaşığı mısır ununu ve tuzu ekleyip unumuzu kavuralım.
Hafif rengi dönüp kokusunu verince 2 su bardağı soğuk suyumuzu da yavaş yavaş ekleyelim.
Topaklanma olmaması için karıştıralım.
Altı kısık bir şekilde suyunu çekip yağını üzerine verinceye kadar yaklaşık 5 dakika pişirelim.
Bu aşamada peynirli karışımımızı ekleyip fazla karıştırmadan peynirimiz eriyip tekrar yağı yüzüne çıkınca altını kapatalım ve sıcak sıcak servis edelim. Afiyet olsun…

Kuymak püf noktaları
Kuymağınızı bakır tava le yapacaksanız öncesinden tavanızı ısıtmalısınız.
Tadının yumuşaması için su yerine süt koymayı da tercih edebilirsiniz.
Kuymağın orijinal peyniri yoksa eriyebilen diğer peynirleri de kullanabilirsiniz.
Tuz miktarını kullandığınız peynirlerin tuzluluk oranına göre ayarlamalısınız.
Mısır ununuzu rengi hafif dönene kadar kavurmalısınız.
Kuymak peyniri

Kuymağın orijinal peyniri kolot peyniridir. Tam yağlı inek sütünden yapılmaktadır. Günümüzde mıhlama için kolot peyniri bulunmadığı zaman diğer eriyen peynirlerden de kullanılmaktadır.

Kuymak mıhlama farkı

Kuymakla mıhlama arasındaki fark yok denecek kadar azdır. Kuymakta mısır ununa, mıhlama da ise peynire önem verilmektedir. Adı ne olursa olsun tadı her şekilde çok güzel. O zaman ayrıntılara takılmadan yemeye devam :)

Kuymak hangi bölgeye aittir?
Kuymak Samsun, Artvin, Trabzon, Rize, Ordu, Giresun gibi illerde yani Karadeniz bölgesinde yapılan ve şuan lezzeti ile ülkemizin her yerine nam salmış bir yiyecektir.

Kuymak kalori
Orta büyüklükteki 1 porsiyon kuymak yaklaşık olarak 489 kaloriye denk gelmektedir.

YORUMLAR
  2017 Vahşi Yaşam Fotoğraf yarışmasının finalistleri belli oldu...
2017 Vahşi Yaşam Fotoğraf yarışmasının finalistleri belli oldu...