A24.com.tr » gündem » Koronavirüs salgını evden çalışma sürecinin önünü açtı

Koronavirüs salgını evden çalışma sürecinin önünü açtı

Koronavirüs salgını evden çalışma sürecinin önünü açtı

Kuantum Araştırma, koronavirüsün etkileri ve insanların buna karşı aldığı önlemlerle ilgili geniş kapsamlı bir araştırma yaptı. 6-13 Nisan tarihlerini kapsayan çalışmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Dünyada sosyal ve iktisadi hayatı durma noktasına getiren Koronavirüs salgınının etkileri herkes tarafından merak ediliyor. Kendine has araştırma teknikleriyle, 2006 yılından bu yana nitelikli çalışmalara imza atan ve sektörlere özel çalışmalar üreten Kuantum Araştırma, salgın sürecini de yakından takip ediyor.

Pandeminin Türk halkına etkisi üzerine bir araştırma yapan Kuantum Araştırma, Türkiye temsili 12 ilde, toplam bin 47 kişi ile online görüşme yöntemini kullanarak özel bir çalışma hazırladı. 

Çalışmada Koronavirüs salgınının etkileri ve insanların buna karşı aldığı önlemler incelendi.

Firmanın “Covid-19 Pandemi Günlükleri Araştırması” adını verdiği çalışmada, evlerine kapanmak zorunda kalan insanların bu dönemde hangi önlemleri aldıkları, bireysel alınan önlemlerin ne derece yeterli bulunduğu, daha önce denenmeyip bu dönem denenen davranışsal değişiklikler ve bu durumların psikolojik etkileri irdelendi.

 

En çok korkulan 3 konu belirlendi

“Covid-19 Pandemi Günlükleri Araştırması” dizisinin sonuçlarına göre bu dönemde insanların en fazla korktukları 3 konu belirlendi. İlk sırada dışarı çıkarak sosyalleşip virüsü kapma riski yer alıyor.  Ekonomik sıkıntı çekmek ve ya işten çıkarılmanın ikinci sırada yer aldığı çalışmada, hastalanıp ölmek ya da sevdiğini kaybetmek üçüncü sonuç olarak ortaya çıktı.

Araştırma sonuçlarına kısa bir yorum getiren Kuantum Araştırma Kurucusu - Analist Volkan Kılıç, “Araştırma verilerine baktığımızda şu anda toplumun en önemli gündemi sağlığını korumak. Ekonomik sorunlar ve sıkıntılar korkusu sağlıktan sonra geliyor. Ama bu durum muhakkak pandemi sürecinin uzaması ile değişim de gösterebilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Halk, uzmanları ve Sağlık Bakanlığını dinliyor

Araştırma sonucu detayları hakkında bilgiler aktarmaya devam eden Volkan Kılıç, şu bilgileri de paylaştı:

“Yine araştırma sonuçlarına göre toplumun Covid-19’dan korunma yöntemlerine baktığımızda, uzmanları, doktorları ve Sağlık Bakanlığı yetkililerini dinlediğini görmekteyiz. Özellikle olabildiğince evden çıkmamak, maske ve eldiven takmak, elleri sık sık yıkamak ve dışarıdan gelen eşyaları dezenfekte etmek alınan önlemlerin başında gelmekte.”

Yüzde 52,6 aldıkları önlemleri yeterli buluyor

Alınan önlemlere ilişkin de önemli bulguların yer aldığı çalışmada, araştırmaya katılanların yüzde 52,6’sı bireysel olarak aldıkları önlemleri yeterli bulurken önlem alma konusunda kararsız olan kişilerin oranı yüzde 37’de kaldı. Tüm bunların dışında önlem alma konusunda yeterli olamadığını düşünenlerin oranı ise yüzde 10,4.

Konuyu değerlendiren Volkan Kılıç, “Sonuçlardan şunu görmekteyiz ki doktorların ve uzmanların uyarıları dikkate alınsa dahi aslında önlemlerin yeterli bulunup bulunmaması konusu insanların kafasında bir muamma var. Tam bir netlik yok yani aslında. Bunun en önemli nedeni ise salgının ve ölümlerin devam ediyor olmasının yanı sıra sürecin ne zaman sonlanacağının belli olmaması” yorumunda bulundu.

Önümüzdeki süreçte evden çalışma sisteminin önü açılabilir

Sonuçlara göre görüşülen kişilerin yüzde 75,9’u Covid-19 virüs salgınından önce çalıştığını belirtti. Covid-19 sonrası ise öncesinde çalıştığını ifade eden kişilerin yüzde 48,3’ü ücretli / ücretsiz izne çıkarıldığı veya iş akdinin sonlandırıldığı için şu an çalışmadığını söyledi. Şu an çalışmaya devam eden kişilerin ise yüzde 45,8’i evden, yüzde 35,5’i iş yerlerinden ve yüzde 18,7’si de vardiyalı olarak bazı günler evden bazı günler de iş yerinden çalıştığını kaydetti.

Evden çalışma konusu üzerine de küçük bir yorum yapan Volkan Kılıç; “Evden çalışma yöntemi konusunda neredeyse yarı yarıya bir uygun bulma ve bulmama durumu söz konusu. Yine de çok kısa ve olağanüstü bir dönemde evden çalışma sistemine geçilmiş olması, önümüzdeki dönemde bu sistemin daha fazla kullanılabilir olmasının önünü açmaktadır.” dedi.

İnsanlar artık ekmeklerini evden mi yapacak?

Araştırma sonuçlarına göre Covid-19 Pandemi günlerinin getirdiği davranış değişikliklerine bakıldığında, insanların bu günlerde mutfakta daha fazla vakit geçirdiği tespit edilmiş. İnsanlar daha önce denemedikleri ama belki zorunluluktan belki de istedikleri için, değişik yemekler, pastalar ve özellikle de ekmek mayalamak gibi denemeler yapmakta. Bununla birlikte evde spor yapmak, online spor, yoga vb. kanalları takip etmek de popüler davranışlardan.

Araştırmada “Hayat normale döndüğünde de düzenli olarak yapmayı düşündüğünüz şeyler nelerdir?”  sorusuna da verilen cevapların başında, evde spor yapmak, hijyene daha fazla dikkat etmek, aile ile daha fazla vakit geçirmek ve mutfakta yeni yemekler yapmak, özellikle evde ekmek yapmaya devam etmek, gelmekte.

YORUMLAR
  • Bu içeriğe 1 yorum yapıldı.
  • Mehmet Erdoğan 2020-04-27 23:28:15

    Covid-19 pandemisinin tüm dünyada yaşamı ve ekonomiyi etkilediğini anlatan detaylı bir araştırma.Tebrikler Kuantum yetkilisi

  2018 Grammy Ödülleri adayları belli oldu! (60. Grammy Ödülleri aday listesi!)
2018 Grammy Ödülleri adayları belli oldu! (60. Grammy Ödülleri aday listesi!)