A24.com.tr » yaşam » Komando marşı Afrin meydanını inletti - Komando Marşı nedir? - Komando marşı sözleri

Komando marşı Afrin meydanını inletti - Komando Marşı nedir? - Komando marşı sözleri

Komando marşı Afrin meydanını inletti - Komando Marşı nedir? - Komando marşı sözleri

TSK, Afrin merkezde kontrolü ele geçirirken Türk komandosunun kent meydanında okuduğu marş Afrin sokaklarını inletti. Komando marşı nedir? Komando marşı sözleri haberimizde

Türk Silahlı Kuvvetleri, Afrin'de terör örgütü YPG'nin işgaline son verdi. Sosyal medyada zafer videoları paylaşan kahraman Mehmetçik, Afrin kent merkezini Komando marşıyla inletti. Peki Komando marşı nedir? Komando marşının önemi ve sözleri haberimizde

Operasyona ilişkin yayınlanan ilk video görüntülerinde, zor şartlar altında görev yapan askerlerin azmi ve kararlılığı dikkat çekiyor. Göreve çıkmadan önce hep bir ağızdan okudukları 'komando andı' askerlere farklı bir motivasyon kazandırıyor.

"Korku nedir bilmeyiz, biz dağların erleri; yuva yaptık göklere, baş döndüren yerlere; engel tanımaz aşarız, yüce engin dağları; el verir uzanırız mor siyah bulutlara. Ben Türk komandosuyum, düşmanı çelik pençemle ezerim; her yerde ben varım, havada, karada, denizde, çölde, çatakta ve batakta; Her zaman ve her yerde, hazır; daima hazır; kim: komando, kim: komando, kim: komando, olamazsın: yahh, olamazsın: yahh!, komando: Allah!; Allah komandoyu korusun."

Bin yıllık bir kahramanlık destanın dizeleri gibi okunan bu satırlar, şimdi Kuzey Irak'taki dağların çıplak kayalıklarında yankılanıyor. Askeri literatürde 'Komando andı' olarak bilinen bu satırlar, son derece elverişsiz hava ve arazi şartlarında terörle mücadele eden Mehmetçikler tarafından operasyona çıkılmadan önce bağırarak ezbere okunuyor. Komando andı tim veya takım komutanı, ya da onun uygun gördüğü bir askerin yönetiminde hep bir ağızdan okunduktan sonra operasyon görevine çıkılıyor. 'Yüksek tutuş' adı verilen silah tutma vaziyetinde okunan Komando andı, Mehmetçiklerin gücüne güç katıyor. Bu motivasyonla dağa çıkan komandolar, teröristlere göz açtırmıyor.

KOMANDO ANDI, KOMANDOLARIN OLMAZSA OLMAZI

Komando andı, askerliğini komando olarak yapan Mehmetçiklerin deyim yerindeyse 'yürümeyi dahi öğrenmeden' hafızalarına kazıdıkları şiirsel bir yazı. Komando eğitim birliklerinde ve kıtalarda her köşeye kazınan komando andı, askerler tarafından ezbere bilinir. Sözkonusu andın dizelerinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gözbebeği komandoların, her türlü arazi ve hava şartlarında yılmadan, çetin şartlar altında, korkusuzca görevini ifa edebileceği anlatılıyor. Komandoların özelliklerinin anlatıldığı bu satırlar, ülkeyi korumak için ihtiyaç halinde canını feda etmeye hazır bulunan komandolar için 'Allah komandoyu korusun' duası ile sona eriyor. Komando andı, ilgili askeri eğitim birlikleri ve kıtalarda, askerlik süresince, eğitimlerde, ictima başlangıçlarında, operasyon öncesinde, intikal esnasında ve tatbikatlarda komandolar tarafından hep bir ağızdan bağırarak okunur. Bu uygulama komando birliklerinde geleneksel hale gelmiştir.

ASKERLERİN BAĞIRARAK OKUDUĞU KOMANDO ANDI

Korku nedir bilmeyiz

Biz dağların erleri

Yuva yaptık göklere

Baş döndüren yerlere

Engel tanımaz aşarız

Yüce engin dağları

El verir uzanırız mor siyah bulutlara

Ben Türk Komandosuyum

Düşmanı çelik pençemle ezerim

Her yerde ben varım

Havada, karada, denizde, çölde

Çatakta ve batakta

Her zaman ve her yerde

Hazır

Daima hazır

Kim; Komando

Kim: Komando

Kim: Komando

Olamazsın

Yahh!

Olamazsın

Yahh!

Komandol

Allah!

Allah komandoyu korusun 

YORUMLAR
  İşte Google'ı kıskandıracak ofis (İstanbul'da açıldı, Türkiye'de bir ilk)
İşte Google'ı kıskandıracak ofis (İstanbul'da açıldı, Türkiye'de bir ilk)