A24.com.tr » teknoloji » KOBİ'lerin Metaverse evrenini anlamasını kolaylaştıracak 7 bilgi

KOBİ'lerin Metaverse evrenini anlamasını kolaylaştıracak 7 bilgi

KOBİ'lerin Metaverse evrenini anlamasını kolaylaştıracak 7 bilgi

Geçtiğimiz yıldan başlayarak adından sıkça söz ettiren Metaverse kavramının, dijital dünyada bir devrimin kapılarını aralayacağı iddia ediliyor. “Evren ötesi” ya da “Öteki evren” anlamına gelen bu yeni kavramın bireysel kullanıcıların yanı sıra şirketlere ve KOBİ’lere de birçok yenilik sunacağı konuşuluyor. 150 yılı aşkın köklü geçmişiyle müşterilerine hizmet veren Generali Sigorta, Metaverse evrenin KOBİ’lere sunacağı olası fırsatları ve KOBİ’lerin bu evreni anlamasını kolaylaştıracak 7 bilgiyi paylaştı.

Metaverse nedir?

“Öte” anlamına gelen meta ve “evren” anlamına gelen universe kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan Metaverse, uzmanlar tarafından kolektif bir sanal paylaşım alanı olarak adlandırılıyor. İlk defa 1992 yılında Neal Stephenson tarafından kaleme alınan Snow Crash romanında kurgusal bir dünyayı nitelemek için kullanılan Metaverse kavramı, başta Facebook olmak üzere çeşitli teknoloji devlerinin girişimleriyle yeniden anlam kazanmayı başardı. Günümüzde dijital dünyanın en popüler kavramı haline gelen Metaverse, internetin geleceği olarak nitelendiriliyor. 

Metaverse bir yenilik mi?

Teknoloji şirketleri tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda geçtiğimiz yılın sonlarına doğru dijital dünyada popülerlik kazanan Metaverse kavramı, internet kullanıcılarının daha önce de çeşitli örneklerine şahit olduğu bir kavram olarak kendisini yeniden üretti. Uzmanlar; Second Life, Sanalika, Knight Online, Fortnite, Minecraft ve buna benzer birçok oyun evreninin Metaverse’ün sunduğu olanakları daha önce de sağladığının altını çiziyor.

Metaverse ekonomisi ne kadar güçlü? 

ABD merkezli Citigroup tarafından yayınlanan 184 sayfalık rapora göre Metaverse ekonomisinin 2030 yılına kadar 8 ila 13 trilyon dolar seviyelerine ulaşacağı öngörülüyor. Ayrıca Metaverse kullanıcı sayısının ise 5 milyar bandına ulaşması bekleniyor. Raporda; dünya devi köklü markaların yaptığı yatırımlar göz önüne alındığında Metaverse evrenlerinin 2022 Nisan ayında 21 milyar dolar değere ulaştığı belirtildi.

Kaç tane Metaverse evreni var?

Kavram olarak ortaya çıktığı günden bu yana teknoloji şirketleri tarafından projelendirilen ve farklı amaçlarla yola çıkan birçok Metaverse evreni bulunuyor. Sandbox, AXS, Decentraland, OVR ile günümüzde Facebook tarafından Amerika ve Kanada’da beta sürümü yayınlanan Horizon World en popüler Metaverse evrenleri olarak ön plana çıkıyor.

Metaverse evrenine nasıl giriş yapılır?

İnternetin geleceği olarak nitelendirilen ve kullanıcı deneyimini yükselterek internetin merkeziyet sizleşmesini amaçlayan Metaverse evrenine giriş yapmak için kullanıcıların bir kripto cüzdanına ihtiyacı var. Mevcut evrenlere ait kripto para birimleri bulunuyor ve kullanıcılar genellikle ETH ve BSC üzerinden Swap işlemleri yaparak bu para birimlerine ulaşabiliyor. Kullanıcıların üyelik işlemlerinin ardından kripto cüzdanını evrene entegre etmesi gerekiyor. Ardından seçilen evrende alım ve satım işlemi yapılabiliyor.

Metaverse güvenilir mi?

Metaverse kavramının gelişimiyle siber güvenlik alanında cevap arayan yeni sorular ortaya çıktı. Kullanıcıların Metaverse şirketlerinin paylaştığı White ve Light Paper dokümanlarını incelemesi ve ardından karar vermesi büyük önem taşıyor. Metaverse evrenlerinin blok zincir kullanarak mülkiyet ve kripto varlıkları koruduğu biliniyor.

Metaverse KOBİ’lere ne sunuyor?

Her ne kadar büyük ölçekli şirketlerin Metaverse yatırımları KOBİ’lerin geri planda kalmasını sağlasa da Metaverse evrenleri KOBİ’ler için de büyük avantajlar yaratıyor. Büyüyen pazarı ile KOBİ’ler için biçilmiş kaftan olan Metaverse evrenlerini, ekonomik kazancın yanı sıra rekabet ve itibar anlamında da KOBİ’lere geri dönüş sağlayacak.   Metaverse evreninde KOBİ’ler kendi işletmelerini veya platformlarını oluşturabilecek. Oluşturdukları platformlarda kendi ürün ve hizmetlerini sergileyebilecek, mevcut ve potansiyel müşterilerle kolayca iletişim kurabilecek. Metaverse özellikle günümüzde 18-29 yaş arasındaki tüketicilere KOBİ’lerin gelecekte en hızlı şekilde ulaşması adına önemli bir platform olarak öne çıkacak. Ayrıca KOBİ’ler metaverse dünyasında yaratacakları veya satın alacakları reklam alanlarıyla mevcut ve potansiyel müşterilerine ulaşma imkanına da sahip olacak. KOBİ’ler aynı zamanda metaverse evreninde toplantılar düzenleyebilecek, etkinlikler organize edebilecek veya farklı sektörlerden markaların sanal evrenleriyle iş birlikleri gerçekleştirebilecek.

YORUMLAR
  Survivor 2017'de yarışan kadın yarışmacılar şimdilerde ne ile uğraşıyor? Değişimlerine inanamayacaksınız!
Survivor 2017'de yarışan kadın yarışmacılar şimdilerde ne ile uğraşıyor? Değişimlerine inanamayacaksınız!