A24.com.tr » ekonomi » Kiracılar dikkat! Kira zam oranları belli oldu

Kiracılar dikkat! Kira zam oranları belli oldu

Kiracılar dikkat! Kira zam oranları belli oldu

2019 yılının ilk aylarında konut kiralarının TÜFE’ye göre belirlenmesi kararı alınmıştı. TÜFE'nin 12 aylık ortalaması belli olurken kiraların alacağı zam oranı da belli oldu.

Buna göre kiralara son 12 aylık TÜFE’ye göre zam yapılacak. TÜİK’in açıkladığı oranlara göre mayıs itibarıyla kira kontratını yenileyecek olan vatandaşlar, en fazla yüzde 19.39 zamlı kira ödeyecek.

 

Kira artışlarında yılbaşında yapılan düzenlemeyle, zam oranlarının belirlenmesinde Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) yerine 12 aylık tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) ortalaması zorunluluğu getirildi.

TÜİK’in açıkladığı son verilere göre, TÜFE’de 12 aylık ortalamaya göre yüzde 19.39 artış gerçekleşti. Bu oran, mayıs ayında evsahiplerinin yıllık kira artışında dikkate alacağı azami oran olacak.

Kiracılar dikkat!

Kira artışlarında ÜFE yerine TÜFE’nin dikkate alınmasıyla, ev kiralarında yapılabilecek azami zam oranı da düşüyor.
Daha önce kira artışlarında dikkate alınan Yİ-ÜFE, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30.12 oranında artarken, TÜFE’deki artış ise yüzde 19.39 olarak gerçekleşti.

Kirasını artıracak olanların, aradaki 10 puandan fazla farka dikkat ederek, kira sözleşmelerine TÜFE üzerinden zam yapması gerekiyor.

Tavan ne olur?

Belirlenen 19.39’luk oran, kira artışlarında tavan niteliğinde. Evsahipleri, kiracılarıyla bu oranın altında bir zamla da anlaşabiliyor.

Ancak mayıs ayı itibarıyla sözleşme yenileyecekler için bu oranın üzerinde bir kira artışı yasal değil. Bu ay itibarıyla kiralarına zam yapacak olanlar, 19.39’nun üzerinde bir kira zammı talebine karşı dava açabilir. Kira sözleşmesi devam edenler ise sözleşmenin yenileneceği tarih itibarıyla açıklanan TÜFE üzerinden kiralarına yapılacak azami zammı belirleyecek.

YORUMLAR
  İşte dünyanın en kötü telefonları
İşte dünyanın en kötü telefonları