A24.com.tr » politika » Kılıçdaroğlu 15 Temmuz gecesini anlattı

Kılıçdaroğlu 15 Temmuz gecesini anlattı

Kılıçdaroğlu 15 Temmuz gecesini anlattı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, referandum süreci ve 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, darbe girişimi gecesi kaçtığı iddialarına da yanıt verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN Türk canlı yayınında Hakan Çelik'in konuğu oldu. Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satırbaşları şu şekilde:

"Liderler yan yana gelip konuşabiliyorlar. Niye bizde öyle değil? Sanki bir sağırlar diyaloğu içinde liderler konuşuyor. Hangisi doğruyu söylüyor bunların? Oysa normalde liderler bir araya gelip konuşabilseler. Vatandaş da ‘ya doğru şu şunu söylüyor ama bu da bunu söylüyor’ diyebilir. Bu karar sürecini biz gerçekleştiremedik. Benim bütün çağrılarıma rağmen gerçekleşmedi.

Bu anayasa değişikli Türkiye’nin geleceğine ilişkin bir şey, herhangi bir kanun değişimi değil. Bir rejimi değiştiriyorsunuz siz. Bir arada konuşmamış lazım. Sayın Yıldırım, Sayın Bahçeli hatta Sayın Akşener ve Saadet Partisi Genel Başkanı da gelip düşündüklerini söylemelilerdi.

Eskiden televizyonlar ve radyolar yokken mitingler yapılırdı. Öyle bir kültürümüz vardı. Daha sonraki süreçte radyolar sonra da televizyonlar etkin bir araç oldu. Daha sonra da sosyal medya etkin bir araç olarak ortaya çıktı. Cesaret edip benim önümde bu 18 maddeyi savunabilirler. Ben de açayım 18 maddeyi onlar da açsın. Oturup uygar insanlar gibi tartışalım. Vatandaş da doğru bilgilendiği ölçüde gidip sandıkta oyunu kullansın.

Gaziantep’te Evet çadırını ziyaret ettiğimde gencecik çocuklar vardı. Haklı olarak şunu sordu. ’18 yaşında seçilmeye niye karşısınız diye sordular?’. Biz de karşı olmadığımızı söyledik. Bunu söyleyince şaşırdılar. Askerliğini yapmayana kız bile vermezler. Askerliği olgunlaşma süreci olarak görülür. Askerlik kutsal bir görev olarak görülür. Böyle geleneksel bir yapımız var. Siz milletvekili yapacaksınız askere gitmeyecek. Şimdiki süreçte, sizin çocuğu El Bab’da şehit olacak. Birilerinin çocukları milletvekili olup gitmeyecek. Biz bu tabloya itiraz ettik. Eğer oturup tartışabilseydik, televizyon karşısındakiler göreceklerdi ortadaki tabloyu. Vatandaş akıl süzgecinden geçirecek ve vicdan terazisinde tartacak oyunu öyle kullanacak.

CANLI YAYIN TEKLİNİ KABUL EDERLERSE

Kendime güveniyorum. Adım gibi eminim kesinlikle ikna ederim. Kesinlikle bu anayasa değişikliğinin Türkiye için büyük bir risk olduğunu söylerim ve karşımda söyleyecek hiçbir şeyleri kalmaz.
Bana 600 milletvekilini anlatmalarını isterim. Sayıyla değil, parlamentonun yetkisi önemlidir. Devletin yapısıyla ve işleyişiyle ilgili güç tek kişiye veriliyor. Sayın cumhurbaşkanının, başbakanın ve Bahçeli’nin çıkıp bana anlatmaları lazım.

EVET ÇIKARSA NE OLACAK?

Bütün samimiyetle söylüyorum. Bütün baskılara rağmen ‘Hayır’ çıkacak. Gayet açık. Nedeni şu, ben herkesin sağduyusuna hitap ediyorum. 80 milyon bir kişiye teslim edilemez. Böyle bir anayasa düzeni olamaz.
Tek adam bizim tarihimizde olmamıştır. Tek adam nerede var? Suriye’de var. Saddam’ın Irak’ında vardı. Kaddafi’nin Libya’sında vardı. Hatta daha geriye gidiyorum. Çavuşesku’nun Romanya’sında vardı. Yapılacak değişiklikle makaraya tersine sarılıyor.

ABD’de Başkan yargıç bile atayamaz. Senato’nun onayı olmadan. Bu anayasa değişikliği geçerse, devletin bütün üst düzey kurumları tek bir kararname ile değişebilecek. Bir partinin genel başkanı yargıya hakim tayin ederse orada adalet olmaz.

Bütün bunlara rağmen bizim demokrasimiz Suriye’den, Irak’tan, Katar’dan daha ilerde. Yapılacak değişiklikle makara tersine sarılıyor. Onlara benzeyeceğiz. Suriye anayasasında Cumhurbaşkanı ve başbakan halk adına yürütme yetkisini kullanır diyor. Bizim anayasamızda yapılacak değişiklik.

(Fransa’daki sistem) Yargı bağımsız, güçler ayrılığı ilkesi var. Burada hakimi başkan tayin edecek. Nasıl bağımsız olabiliecek? Hakem aynı zamanda bir kulübün üyesiyle o hakem tarafsız olur mu? Bir siyasi partinin genel başkanı bir mahkemeye hakim tayin ederse adalet olmaz.

Mevcut durumu Suriye durumuna uyduruyoruz. Suriye anayasasının aynısını alıyoruz. Suriye’de demokrasi yok diye isyan ediyoruz şimdi Suriye anayasasını kopyalayıp kendi ülkemize getiriyoruz. Esad’dan şikayet ediyorsan neden Esad’ın anayasasını kendi ülkene getiriyorsun? Bu ülke neden Suriye gibi olsun?

Freni olmayan bir otobüse çocuğunuzu bindirir misiniz? Bana ‘Hayır’ diyorlar. Tekrar soruyorum ‘Hayır’ diyorlar. Bana dünyanın en güzel şarkısını söylüyorlar ‘Hayır’ diyerek. Şimdi bize diyorlar ki Esad’ın anayasasını alacağız. Freni olmayan bir otobüse bineceğiz.

CHP AYM’YE NEDEN GİTMEDİ

Bir ulusun kaderini mahkemeler değil halk belirler. Kararı halk verecek. Evet ve hayırı dillendirmekten korkanlar var. O kadar komik şeyler var ki inanın. Evet ilanlarına bakın sanki biz anayasayı tartışmıyoruz, ‘yollar yaptık, köprüler yaptık’. Bunlar yazıyor. Çıkın vatandaşa deyin ki biz şunu getiriyoruz bunun için lütfen evet oyu verin.

Bir kişi hata yaptığında fatura 80 milyona çıkacak. Cumhurbaşkanının danışmanı Mehmet Uçum aynen şunları söylüyor: “Halk kendi devletini kurmak için adım atıyor” Devletimiz yok mu bizim? Sıradan bir kişi söylese neyse, bunu televizyonlardan eksik olmayan, Cumhurbaşkanının başdanışmanı söylüyor.

Yüzde 1 oy alan parti Meclis’e gelmeli. Yüzde 10 barajını kürtler için getirmişlerdi. Türkiye artık bunları aşmak zorundadır. Saadet Partisi’nin Genel Başkanı’nı düşünün, BBP’nin veya DP’nin başkanını düşünün. Seçilip gelseler fena mı olur? Yüzde 10’un altındaki milli iradeyi, milli irade olarak kabul etmiyoruz.

HDP’YE ELEŞTİRİ

Bütün siyasi partiler teröre karşı çok net tavır takınmaları lazım. HDP iyi bir sınav vermedi. Terörle arasına çok açık ve net mesafe koymak zorundadır. Terör bir insanlık suçudur. Birlikte terörle mücade edeceğiz. Terörle mücadele konusunda hangi yasa geldi de Meclis’ten geçmedi? Hangisine karşı çıktık?

Hayır verenleri teröristlerle bir tutmak bir cumhurbaşkanına yakışmaz. Ağızdan çıkan laf iyi kontrol edilmezse onun tutsağı olursunuz. PKK’ya karşı çıkmayan mı var? Milyonlarca insan terörü mü destekliyor? Nasıl böyle bir cümle koyabilirsiniz?

Devlet bütün aygıtlarıyla vatandaşın üzerinde baskı kurmuş durumda, Üniversiteler, hukuk fakülteleri, esnaf konuşamıyor. Böyle baskı olur mu? Sempati, empati kurarak bunları konuşabilmeliydik.

SURİYELİLERE VATANDAŞLIK

(İdam ve AB müzakereleri) Anayasa değişikliği geçerse bu Türkiye’nin demokratik bir ülke olmadığı algısını perçinleyecektir. Biz uygar dünyanın bir parçası olmak istiyoruz. Turist gelmiyor neden gelmiyor? İhracat düşüyor. Herkesle kavga ederseniz ürettiğiniz malı kime satacaksınız? Bu anayasa değişikliğinde ne getiriliyor, Türkiye’nin hangi sorunu çözülüyor? Evet geçsin Suriyelilere vatandaşlık vereceğiz diyorlar. Şu anda Suriyeliler 1. sınıf Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 2. sınıf vatandaş. Şimdiki sistemde Suriyelilere vatandaşlık kararını Bakanlar Kurulu veriyor, yeni sistemde tek kişinin isteği yetiyor.

15 TEMMUZ GECESİ NE OLDU?

22.00 civarında uçağa bindim. 23.00 civarında uçaktan indim. Ertesi gün dış politika stratejik belgesini hazırlayacaktım. Gazeteci arkadaşlara da görüşmemizin saatini duyurmuştuk. Uçakta Hayati Yazıcı ile de yanyanaydık. Okan Bey darbe olduğunu söyleyince inanamadık. İlk tepkimiz “Biz darbeye karşıyız” oldu. Aprondan VIP salonuna girdik. Duyunca hemen Ankara’ya dönmek istedim. Uçaklar kalkmıyor dediler. Sabiha Gökçen’den de uçak uçmuyor dediler. Havaalanında kalacak halimiz yok. Bir yere gideceğiz. Otellere de gidemiyoruz dediler. Nereye kaçacağız? Sayın Başbakan’ı aradım, ulaşamadım. Metin hazırladık televizyonlara gönderdik. Gazetelerin, havuz medyasının internet sayfalarında da var. Benim kaçtığımı söylüyorlar. Nereye kaçtım ki ben?

Sürecin gidişatına göre pozisyon almadım.

1 dakika hatta 1 saniye, yarım saniye dahi konuştuğumu ispat etsinler siyaseti bırakırım. İspat edemezlerse onlara ne diyeceğiz?

Benim 12 dakika konuştuğumu söylüyorlar. 1 saniye bile… Herhangi bir FETÖ üyesiyle 1 saniye görüştüğümü ispat etsinler… Ne söylemek lazım bunlara? Yalancı desen hafif kalır. Tüm deliller elinizde. Benim telefonlarımı dinliyorsunuz. Ben biliyorum zaten. Günün 24 saati dinliyorsunuz. Benim mail adresimi de takip ediyorlar.

Neden darbenin üstü örtülmek isteniyor? Neden ByLock listeleri açıklanmıyor. Neden ‘bu işin siyasi ayağı yoktur’ diye açıklama yapılıyor. 248 şehidin hesabı sorulmuyor.
Yüreğiniz ve cesaretiniz varsa namusunuza saygınız varsa 15 Temmuz gecesini gelin karşıma tartışalım,iftira atmayın."

YORUMLAR
  İşte Google'ı kıskandıracak ofis (İstanbul'da açıldı, Türkiye'de bir ilk)
İşte Google'ı kıskandıracak ofis (İstanbul'da açıldı, Türkiye'de bir ilk)