A24.com.tr » ramazan » Kek Tarifi hazırlanışı ve malzemeleri 2018

Kek Tarifi hazırlanışı ve malzemeleri 2018

Kek Tarifi hazırlanışı ve malzemeleri 2018

Ramazan geldi çattı şimdi hem iftarda hem de sahurda yenilecek kekler hazırlama zamanı. Peki Islak Kek Tarifi hazırlanışı ve malzemeleri

İftarınızı açtıktan sonra mis gibi bir çay saati gelince yanında şöyle buram buram kokan bir kek olsa fena mı olurdu. İşte size harika bir ıslak kek tarifi: Şimdiden afiyet olsun.

Kendinize bir iyilik yapmak istiyorsanız, ıslak kek yapın. Sevdiklerinizi sevindirmek istiyorsanız, ıslak kek yapın. Misafir gelecekse, ıslak kek yapın. Pazar sabahı kahvaltıya ıslak kek yapın. Cuma akşamı çayın yanına ıslak kek yapın. Islak kek yapmak için sebep de çok bahane de. Islak kek yapmak kuru kek yapmaktan daha zor değil üstelik.

Islak ya da kuru, kek pişen eve dert girmez. Bir evi yuva yapan en güzel kokulardandır kek kokusu. O kokuyla uyanmak, yorgun argın kapıdan içeri girdiğinde o kokuyla karşılanmak insana yalnız olmadığını hissettirir, güven verir.
Islak kek için malzemeler.

ISLAK KEK MALZEMELERİ
3 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

1 çay bardağı sıvı yağ

1 su bardağı süt

1 adet limon kabuğu

1 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

GÜZEL KEK İÇİN İYİCE ÇIRPMAK ÖNEMLİ

Kek çırpma kabı, mikser (tel çırpıcı da olur), kek kalıbı lazım bir de.

Çırpma kabına 3 yumurta ve 1 bardak şekeri koyun ve yumurtalar beyazlayana, şeker eriyene kadar çırpın. Sıvı yağ, süt, rendelenmiş limon kabuğunu ekleyip karıştırın. Sıra geldi kuru malzemeleri eklemeye; un, kakao, kabartma tozu ve vanilyayı da çırpma kabına alarak çırpma işlemine devam edin.

Keki pişireceğiniz kalıbı hafifçe yağlayın, karışımı bu kaba aktarın. 180 derece ısıtılmış fırında, hemen hemen 30 dakika pişmesi yeterli olacaktır. Sıra geldi, keke adını ve tadını veren ıslak dokunuşu yapmaya.
Kekinize pasta efekti verecek olan sosu yapmak için gerekenler

2 su bardağı süt

50 gr. tereyağı

1 çay bardağı toz şeker

2 yemek kaşığı kakao

1 fiske tuz (fiske=işaret parmağı ve baş parmak arasında tutulabilecek miktarı anlatan ölçü birimi)

Özellikle bunun gibi yoğun kakaolu ya da çikolatalı tatlılarda çok az tuz kullanmak, şekerin yoğunluğunu dengeler. Onun yerine şekeri daha az kullanalım diyorsanız, aynı şey değil. Tuz, şekerin içinizi baymadan, boğazınızı yakmadan tat vermesini sağlar. Süt tenceresini ocağa yerleştirin,toz şeker ve kakaoyu ekleyip karıştırın. Bunu yumuşak hareketlerle yapmanızı tavsiye ediyoruz çünkü kakao pakette durduğu gibi durmuyor! Paketi açarken nefesinizi tutsanız yeri var yani, o derece. Neyse... Ocağı yakın ve karıştıra karıştıra sosu pişirin. Hafifçe kaynamaya başladığında ocağın ateşini kısın, tereyağını ekleyin ve hızlıca karıştırın. Tereyağını da sosumuza parlaklık vermesi için kullanıyoruz. Ve böylece, sos da hazır.
Önemli noktaya değinmeden olmaz.

20 DAKİKA GEÇTİYSE

Kek de hemen hemen pişmek üzeredir. 20 dakika geçtiyse, fırını açıp kontrol edebilirsiniz. Yok eğer keki fırına süreli henüz 20 dakika olmadıysa, aman ha, kapağı açmayın. Laf kalabalığı değil bu dediğimiz, bilimsel bi'şey. Henüz kabarma işlemi tamamlanmadan, aniden soğuk havayla karşılaşan kek, kabarmaktan vazgeçer hatta söner.

Kekin pişmesini beklerken, sosu bir kaşıkla alttan üste doğru, havalandırarak karıştırıp soğumasına yardım edebilirsiniz. Meşhur kürdan testini yaptıktan sonra piştiğinden emin olduğunuz keki fırından alın, 5 dakika kadar bekletin, kokusu eve yayılsın duman duman. Hafif ılınınca, soğuyan sosu sıcak kekin üzerine dökün. Süslemek için fındık, fıstık, ceviz, rendelenmiş çikolata falan kullanabilirsiniz. Soğumasını beklemenize hiç gerek yok, bir dilim kesin ve...
Islak kek yapmayı hafife almamak gerek

ANNENİZİN TARİFLERİNİ DE YABANA ATMAYIN

Kek yapmak dünyanın en kolay işi gibi görünse de, mutfakta tecrübe sahibi olmayanlar için sonuç her zaman aynı olmaz. Mutfakta en çok güvendiğimiz kişi olan annemizin tarifleri bile, biz yapınca bir felakete dönüşebilir.

Bir kere kullanılan tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Şeker yumurtanın içinde tamamen eriyene kadar, uzunca süre çırpılmalı, sonrasındaki çırpma işlemi ise mümkün olduğunca kısa tutulmalı. Yüksek ya da düşük fırın sıcaklığı, fırın kapağını sık sık açıp kapatmak da çok yapılan yanlışlardandır. Kullanılan malzemelerin tazeliğine dikkat etmek gerekir. Bayat yumurtayla ya da ekşimiş sütle yapılan bir kekten çok da fazla bir şey beklememek lazım.

Aslında mutfakta bize gereken, her şeyden önce biraz cesaret ve yeterince zaman.

YORUMLAR
  Miss Turkey 2017 kızları belli oldu...
Miss Turkey 2017 kızları belli oldu...