A24.com.tr » gündem » Karadeniz Mutfağının Yöresel Yemekleri Bir Çatı Altında Toplanıyor

Karadeniz Mutfağının Yöresel Yemekleri Bir Çatı Altında Toplanıyor

Karadeniz Mutfağının Yöresel Yemekleri Bir Çatı Altında Toplanıyor

Karadeniz gastronomisine ve tariflerine ilişkin bir internet arşivi oluşturmayı hedeflediğini belirten Afiyetola.com kurucusu Özlem Kartal, unutulmaya yüz tutan Karadeniz yemeklerinin özgün tariflerini okuyuculara sunduklarını söyledi.

Dünyanın en özgün gastronomi kültürlerinden birine sahip olan Karadeniz bölgesinin yemek tarifleri, Afiyetola.com adresinde bir araya geliyor. En meşhur Karadeniz tariflerinin yanında sadece bölge insanının bildiği yemeklerin de yer aldığı ve bir tür “Karadeniz Mutfağı İnternet Arşivi” olma misyonuyla hareket eden sitede fasulye diblesinden pırasa kavurmasına, hamuraşı çorbasından nokula kadar pek çok orijinal yemeğin püf noktalarını bulmak mümkün.

Sitenin kurucusu Özlem Kartal, Türk gastronomi kültürü içinde önemli bir yere sahip olan Karadeniz mutfağında, geçmişten günümüze fazla değişiklik göstermeden gelmiş tariflerin bulunduğuna dikkat çekiyor. Kartal, “Karadeniz’de yaşayan halk tarafından geçmişte yapılan, halen üretimi ve tüketimi devam eden birçok yemek büyük kentlerde de tercih edilmeye devam etmekte. Ancak genellikle ticari kaygılardan dolayı bu yemeklerin doğal dokusu bozularak yapılıyor” diyerek zaman içinde Karadeniz mutfağında yaşanan deformasyona dikkat çekiyor.

Afiyetola.com olarak amaçlarının bu deformasyonun önüne geçerek gerçek Karadeniz tariflerini yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu vurgulayan Kartal, “Samsun’da, Sinop’ta ve diğer Karadeniz şehirlerinde yüzyıllardan bu yana yapılan yemeklerin orijinal halleri ile bir arşiv oluşturmak amacındayız. Bilinen yemeklerin dışında bölgeye ait unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklere de dikkat çekiyoruz. Bu şekilde hem web sitemizin bir arşiv niteliği taşımasını hem de bölgenin gastronomi turizminde farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz” diyor.


 

YORUMLAR
  Altın Küre adayları belli oldu (2018 Golden Globes'a The Shape of Water damgası)
Altın Küre adayları belli oldu (2018 Golden Globes'a The Shape of Water damgası)