A24.com.tr » dünya » John Bolton kimdir, nereli, kaç yaşında, neden görevden alındı?

John Bolton kimdir, nereli, kaç yaşında, neden görevden alındı?

John Bolton kimdir, nereli, kaç yaşında, neden görevden alındı?

ABD Başkanı Donald Trump'ın görevden aldığını açıkladığı Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton kimdir, nereli, kaç yaşında, neden görevden alındı?

ABD Başkanı Donald Trump bugün sosyal medya adresinden yaptığı açıklamada, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'u görevden aldığını açıkladı. Bolton'u göreve Trump getirmişte olsa İran ve Venezuela konularında fikir ayrılıkları yaşadıkları biliniyordu. Yaşanan bu görevden alma sonrasın yeni güvenlik danışmanının kim olacağı merak edilirken, bir yandan da John Bolton kimdir, nereli, kaç yaşında, neden görevden alındı? soruları sorulmaya başladı.

JOHN BOLTON KİMDİR?

Amerika’nın Sesi’nin derlediği bilgilere göre, Bolton şu anda muhafazakar Amerikan Enterprise Institute isimli düşünce kuruluşunun uzmanlarından biri, bir sermaye yönetimi şirketinde üst seviye danışman ve Fox News kanalının yorumcularından. John Bolton, Ulusal Silah Birliği NRA gibi birkaç muhafazakar politika merkezi ve lobi kuruluşunda da görev aldı.

Bolton, eski Cumhuriyetçi Partili başkanlar Ronald Reagan, George H.W. Bush ve George W. Bush yönetimlerinde görev yaptı. Adalet ve Dışişleri bakanlıklarında da güvenlik ve hukuki konularda diplomatlık yaptı.

En önemli olarak, George W. Bush döneminde Ağustos 2005'ten Nisan 2007'ye kadar ABD'nin Birleşmiş Milletler Temsilcisi olarak görev yaptı.

BM Temsilciliği zamanında, BM'yi etkisi olmayan bir kuruluş olarak açıkça eleştirdi.

1980'lerden beri politika sahnesinde olan Bolton, 2001'de BM biyolojik silahlar anlaşmasının uygulama koşullarına karşıydı. Amerika'nın silah geliştirme birimlerinin kontroldan geçecek olmasının, Amerika'nın ulusal güvenliğine tehlike oluşturduğunu savunuyordu.

2003 yılında, Dışişleri Bakanlığı'nda nükleer silahlanmanın kontrolu ve uluslararası güvenlik birimlerinde görev yaparken, Kuzey Kore lideri Kim Jong Il'i ‘tiransı bir diktatör' olarak tanımlamış ve Kim'in kontrolu altındaki Kuzey Kore'deki hayat için ‘cehenneme benzer bir kabus' demişti.

Anılarını yazdığı bir kitapta, Dışişleri Bakanlığı'ndaki en mutlu anının, Amerika'nın Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kurulmasını onaylayan Roma Statute anlaşmasından desteğini çekmesi olarak tanımlıyor.

2009 yılında Bolton, İsrail- Filistin sorununun çözümü için, Gazze'nin Mısır kontrolu altına girmesini, Batı Şeria'nın da Ürdün topraklarının bir parçası olmasını önermişti. 

YORUMLAR
  Kıvanç Tatlıtuğ ile Başak Dizer ayrılığın eşiğinde
Kıvanç Tatlıtuğ ile Başak Dizer ayrılığın eşiğinde