A24.com.tr » dünya » Janez Lenarčič: “Sınır ötesine ilişkin kararın yenilenmesi gerekiyor."

Janez Lenarčič: “Sınır ötesine ilişkin kararın yenilenmesi gerekiyor."

Janez Lenarčič: “Sınır ötesine ilişkin kararın yenilenmesi gerekiyor."

Suriye: Komisyon Üyesi Lenarčič Türk sınırını ziyaret ederek BM’nin sınır ötesi kararının yenilenmesi çağrısında bulunuyor.

Kriz Yönetiminden sorumlu Komisyon Üyesi Janez Lenarčič, bugün, Suriye’deki milyonlarca insana insani yardımların ulaştırılması için hayati öneme sahip bir geçiş noktası olan Kuzey Batı Suriye’nin Türkiye ile sınırını ziyaret ediyor. Ziyaret sınır ötesi yardımların ulaştırılmasına ilişkin BM kararının yenilenmesine ilişkin önümüzdeki günlerde yapılacak olan oylamanın öncesinde gerçekleştiriliyor.

Kriz Yönetiminden sorumlu Komisyon Üyesi Janez Lenarčič, konuya ilişkin şunları söyledi: “Sınır ötesine ilişkin kararın yenilenmemesi hayat kurtaracak insani yardımların milyonlarca Suriyeliye ulaştırılmasını tehlikeye atacaktır. Şu anda bu yardımlar, Kuzey-batı Suriye’de en muhtaç durumdakiler için artık bir ölüm kalım meselesidir. On yıldır devam eden savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan halk tükenmiş durumdadır ve hayatta kalabilmek için bu yardıma muhtaçtır. Suriyelilerin çilesini görmek hepimizin ahlaki görevidir. Avrupa Birliği, Güvenlik Konseyi üyelerini, COVID-19 aşıları dahil hayat kurtaran yardımların ulaştırılmasına izin verecek sınır ötesi operasyonlara yeniden izin verilmesi konusunda karar almaya davet etmektedir. Çaresizce insani yardımları bekleyen insanlara bu yardımların ulaştırılması için sınır ötesi ya da sınır hattında olmak üzere, ilgili tüm yöntemleri kullanmamız gereklidir. 10 yıldır devam eden çatışma ortamında hayatta kalan muhtaç durumdaki Suriyelilere, Suriye’de ya da Suriye sınırları dışında nere olurlarsa olsunlar, dayanma güçlerinin de arttırılmasına yardım ederek destek olmak son derece önemlidir.”

Komisyon üyesi Lenarčič, ziyareti sırasında Kuzey-Batı Suriye'ye yönelik sınır ötesi yardımlarda görev yapan üst düzey Birleşmiş Milletler temsilcileri ve yardım görevlileriyle görüşmenin yanı sıra Türk hükümeti temsilcileri ve Hatay'daki yerel yetkililerle de bir araya geldi.

Mart 2021'de sadece Avrupa Komisyonu, Suriye içindeki milyonlarca insana yaşamsal önem taşıyan yardımları götürebilmek için tek başına 130 milyon Avroluk bir insani yardım desteği seferber etti. Komisyon ayrıca Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır gibi mültecilere ev sahipliği yapan komşu ülkelerdeki Suriyelileri de desteklemektedir.

Önbilgi

Neredeyse on yıl devam eden bir savaşın ardından Suriye'deki kriz, eşi görülmemiş acı ve ihtiyaçlara da damgasını vurdu. Daha geniş bölgede yerinden edilmiş 5,6 milyondan fazla mülteciye ek olarak, ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin sayısı 6,7 milyon olup bu rakamlar dünya genelindeki en yüksek rakamlardır. 2020'den bu yana kayda geçirilen %20'lik ciddi artışla beraber 1,9 milyon insan, kayıt dışı-gayrı resmi yerleşkelerde ve planlanmış kamplarda yaşamını devam ettirmektedir. Nüfusun yaklaşık %60'ı gıda kıtlığıyla karşı karşıyayken, yalnızca Kuzey-Batı Suriye'de insani yardıma ihtiyacı olan insan sayısı yaklaşık 3,5 milyonu buluyor. 2020'nin başlarından bu yana Kuzey-Batı Suriye'de [sağlanan] ateşkes, insani durumun endişe yaratmayı sürdürdüğü İdlib'deki çatışmaların önüne geçemedi. Ülke genelinde

sağlık tesislerinin yalnızca yarısının tam olarak çalışır halde olması ve artan ekonomik zorluklarla birlikte COVID-19 pandemisi de Suriye'deki korkunç insani duruma ek bir yük getirdi. AB tarafından Suriye’de ülke içinde sunulan insani yardımlar, ihtiyacın en yoğun olduğu bölgelerde, ülke çapında çalışan 40'tan fazla insani yardım ortağı aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır.

AB ve Birlik üyesi devletler, Suriye'deki savaştan etkilenenlere yönelik uluslararası yardımlarda en önde gelen bağışçılarıdır. 2011'de krizin başlamasından bu yana, ülke içinde ve bölge genelinde en kırılgan konumdaki Suriyelileri desteklemek üzere 24,9 milyar Avro'dan fazla kaynak seferber edilmiştir. AB, arka arkaya beş yıl boyunca (2017-2021), Suriye ve Bölge'nin geleceğini destekleyen ve aynı zamanda Suriye krizi için taahhütlerin verildiği temel konferans olan Brüksel Konferansı'nı düzenlemiştir (Brussels Conference supporting the future of Syria and the Region).

YORUMLAR
  Trump'ın Twitter hesabını kapatan çalışan Türk çıktı (Bahtiyar Duysak kimdir?)
Trump'ın Twitter hesabını kapatan çalışan Türk çıktı (Bahtiyar Duysak kimdir?)