A24.com.tr » eğitim » İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Çocuk Korosu, Irmak Okulları'nda sahne aldı

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Çocuk Korosu, Irmak Okulları'nda sahne aldı

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Çocuk Korosu, Irmak Okulları'nda sahne aldı

Irmak Okulları, müzik kariyerinde 41'inci yılını geride bırakan Türkiye'nin ilk kadın koro şefi Gökçen Koray öncülüğünde İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Çocuk Korosu'nu konuk etti.

1992 yılında Gökçen Koray ve Seval Irmak tarafından kurulan İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Çocuk Korosu, müzik kariyerinin 41.yılını dolduran Türkiye’nin ilk kadın koro şefi Gökçen Koray şefliğinde 15 Mayıs 2018 tarihinde Irmak Okulları'nda sahne aldı.

Konsere, Şef Seval Irmak da piyano ile eşlik etti.

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Çocuk Korosu, 13 eserden oluşan koro ve 5 eserden oluşan solo performanslarla izleyenlere keyifli dakikalar yaşattı.

GÖKÇEN KORAY (KORO ŞEFİ)

Müzik çalışmalarına küçük yaşta başlayan Gökçen Koray, lise öğreniminden sonra 1965 yılında Bulgaristan Sofya Devlet Konservatuarı’na girdi. Müzik teorisi, kompozisyon, koro ve orkestra şefliği bölümlerinden pekiyi dereceyle 1972 yılında mezun oldu. Aynı yıl Sofya Madrigal Korosu şefliğine atanarak yurt içinde ve Avrupa ülkelerinde 100’den fazla konser verdi. Kurduğu ve yetiştirdiği gençlik ve çocuk koroları ile kısa zamanda başarılı oldu. 1974 yılında Bulgaristan Ulusal Koro yarışmasında birinci oldu; korolarla yurt dışında koro çalışmalarında birinci olarak altın madalya ödülleri aldı. Batı ve Doğu Avrupa’nın belli başlı müzik ve sanat merkezlerinde birçok kurs ve festivallere katıldı, ünlü şeflerle çalıştı ve görev paylaşma olanağı buldu.

İstanbul Devlet Operası koro şefliği görevini 1977-78 sezonundan bugüne dek sürdürmekte olan sanatçı, çok geniş repertuvara sahiptir. 50’den fazla opera, 40 kantat ve oratoryal yapıt, 500’den fazla ‘a capella’ koro yapıtlarına imzasını atmıştır.

1983 yılında sanatçı TRT İstanbul Gençlik Korosu’nu kurdu. Bu koroyla erken rönesanstan barok, klasik, romantik, empresyonist ve çağdaş koro yapıtlarına, evrensel müziğin her çağından eserleri albüm olarak seslendirdi. Bant kaydı, radyo ve TV programları yaptı. Birçok koro yapıtının dünya prömiyerlerini gerçekleştirdi.

1989 yılında Avrupa’nın on değişik ülkesinden gelen temsilcilerden oluşan Avrupa Karma Korosu’na (Vox Europa) Türkçe sözlerle Türk çok sesli koro eserleri söyletti, çalıştırdı, sanat festivallerinde konserler verdi.

Sanatçı 1992 yılında İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Çocuk Korosu’nu kurdu. 9-16 yaş arasındaki çocuklara eşliksiz çok sesli müzik söylemeyi öğretti. Senfoni orkestraları ile çocuklarla konserler verdi, TV programları yaptı. 2002 Yugoslavya Koro Yarışması’nda 1.’lik, 2004’te Almanya’da TRT Gençlik Korosu ile Dünya Koro yarışmasında 2. ve 3.’lük ödülleri kazandı.

2003 yılından 2010 yılına kadar İstanbul Avrupa Korosu’nu yönetti ve İDSO ile birçok büyük koro yapıtlarının Türkiye’de ilk seslendirilişini yaptı.

Gökçen Koray, birçok uluslararası koral organizasyonun üyesidir. BBC koro yarışması ve benzer yarışmalarında jüri üyeliği yapmaktadır.

Ekim 2012’de kurulan İstanbul Senfoni Orkestrası Korosu’nun kurucu koro şefidir.

ACDA ve IFCM Dünya Koral Organizasyonları’nın üyesidir.

 

YORUMLAR
  Dünya bu kareye kilitlendi: Uçan inek!
Dünya bu kareye kilitlendi: Uçan inek!