A24.com.tr » dünya » IŞİD’in Sahte Türk pasaportu için sıkı önlem

IŞİD’in Sahte Türk pasaportu için sıkı önlem

IŞİD’in Sahte Türk pasaportu için sıkı önlem

IŞİD’in Singapur’a yakın ülkelerdeki eylemleri Türklerin bu ülkeye girişini zorlaştırdı. Fuar için Singapur’a giden Türk işadamları havalimanında 2 saat bekletildi.

Singapur Büyükelçisi Taner Seben “Bir patlamada onlarca sahte Türk pasaportu bulununca önlemler arttırıldı” dedi.

Singapur’a giden Türk işadamlarının havalimanında güvenlik güçlerince 2 saate yakın bekletildi. Bu olay üzerine Türkiye’nin Singapur Büyükelçisi Taner Seben Hürriyet’in sorularını cevapladı. IŞİD tehlikesinin artması üzerine Singapur güvenlik güçlerinin bu uygulamaya gittiğinin altını çizen Seben, geçen yıl nisan ayından bu yana bu uygulamanın yapıldığını, Türkiye’ye özel olmadığını söyledi. Bu konuda hem kendilerinin hem de Türkiye Dış İşleri Bakanlığı’nın girişimlerinin sürdüğünün altını çizen Seben, “Türk pasaportuna sahip kişiler de birçok ülke vatandaşı gibi kontrol ediliyor. IŞİD bu bölgede çok hareketli olmaya başladı. Singapur küçük bir ada devleti. Ticareti kesintiye uğratacak bir şey olmaması gerekiyor” dedi. Geçen sene Tayland’da yaşanan bir patlamada onlarca sahte Türk pasaportunun bulunduğunu ifade eden Taner Seben, “Bu gelişmeler Singapur gazetelerinde baş sayfalardan verildi. Bombalı saldırıya katılan kişi ‘Türk vatandaşı mıydı’ tartışmaları var. Civar ülkelerde bir olay yaşandığında Türkiye’de dikkatli olmuyor mu? Singapur İçişleri Bakanı ‘IŞİD saldırısı olacak mı olmayacak mı diye kimse düşünmesin. Ne zaman olacak diye düşünülmeli’ diyor. Çünkü IŞİD Endonezya ve Malezya’da bir yapılanma içinde” diye konuştu.

PASAPORTUMUZDA YETERLİ BİLGİ YOK

Singapur’a giriş yaparken yaklaşık 1.5 saat beklediğimizi, Türkler dışında sadece Rus ve Ukraynalıların bekletildiğini söylediğimiz Taner Seben, “Ben gözlerimle gördüm. Batılı ülkelerin vatandaşlarına da bu yapılıyor. Çok kısa zamanda pasaportlarımız değişecek. Şu anda pasaport makineye girdiğinde oradaki güvenlik memuru yeterli bilgiye ulaşamıyor. Parmak izi de yok” dedi. Konuya Singapur tarafından bakılınca normal karşılanması gerektiğini belirten Seben, “Ancak kendi açımdan baktığımda son derece rahatsız edici. Singapur’da 4.5 yıllık görev süremdeki en sert girişimlerde bulundum. Singapur yetkililerine ‘Gıda fuarına 35 Türk firması geldi. Bu uygulamalar devam ederse 6 firmayı zor bulursunuz’ dedim. Bunları en çok üzen turist gelmemesi ticaretin azalması” diye konuştu.

HÜRRİYET'İN HABERİ ETKİLİ OLDU

İŞADAMLARININ havalimanında bekletildiği haberinin Hürriyet’in internet sitesinde yer almasıyla da işin başka bir boyuta girdiğinin altını çizen Büyükelçi Taner Seben, “Olması gereken de buydu. 6 ay kadar önce Singapur yetkililerini uyardım. ‘Dua edin bir gazetecimiz buna yakalanmasın’ şeklinde. Geçtiğimiz pazar günü bu gerçekleşti. Sorun çabucak çözülecek bir sorun değil. Haberin duyulması etkili oldu” dedi.

YORUMLAR
  Google'ın logosundaki sır ortaya çıktı
Google'ın logosundaki sır ortaya çıktı