A24.com.tr » kültür-sanat » İPEKYOLU FESTİVALİNDE SETEM EMEK ÖDÜLÜ FEYZİ TUNA'YA

İPEKYOLU FESTİVALİNDE SETEM EMEK ÖDÜLÜ FEYZİ TUNA'YA

 İPEKYOLU FESTİVALİNDE SETEM EMEK ÖDÜLÜ FEYZİ TUNA'YA

Uluslararası İpekyolu Film Festivali SETEM Emek Ödülü her yıl Türk Sinemasının bir duayenine veriliyor.

T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM)'in düzenlediği 11. Uluslararası İpekyolu Film Festivali bu senede 15-18 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek. 

Uluslararası İpekyolu Film Festivali  SETEM Emek Ödülü her yıl Türk Sinemasının bir duayenine veriliyor. Festival direktörü Feza Sınar yaptığı açıklamada; “Uluslararası İpekyolu Film Ödülleri’nde genç sinemacıları desteklemenin yanı sıra Türk Sinemasının duayen isimlerine de emek ödülleri veriyoruz, geçtiğimiz yıllarda; Vedat Türkali, Ertem Göreç, Safa Önal, Mehmet Dinler, Ülkü Erakalın, Aram Gülyüz, Necip Sarıcı, Yılmaz Atadeniz, Memduh Ün, Duygu Sağıroğlu, Ertunç Şenkal, Tolgay Ziyal, Hüsamettin Ünlüoğlu, Annie Pertan, Aycan Çetin, Aytekin Çakmakçı, Yavuz Turgul ve Engin Ayça gibi değerli sinemacılara  Emek Ödülü verildi’ dedi.

Bu seneki Emek Ödülüne Türk sinemasının duayen yönetmenlerinden Feyzi Tuna layık görüldü. Tuna’ya ödülünü bir dönem asistanlığını yapan meslektaşı FİLM-YÖN Başkanı Biket İlhan 18 Aralık’da Atlas sinemasında yapılacak kapanış töreninde verecek.

FEYZİ TUNA:

Feyzi Tuna 20 Ocak 1939’da Balıkesir’de doğdu. İzmir İktisadi Ticari İlimler Akademisinden mezun oldu. Sinemacı olmak için İstanbul’a geldi.  Bir süre set işçisi olarak çalıştıktan sonra Süha Doğan'a ve Halit Refiğ’e asistanlık yaptı.

1960’ların sonunda Türk sinemasının altın çağında sinemaya giren Feyzi Tuna, 1963'te Aşka Susayanlar başlıklı filmde ilk kez yönetmenlik yaptı. 1973 yılında yönettiği Kızgın Toprak filmiyle yönetmenlik yaşamının zirvesine çıktı. 1980’lı yılların ortasında değişen piyasa koşulları nedeniyle sinema yapmayı bırakmıştı. Yaklaşık yirmi beş yıllık yönetmenlik kariyerinde piyasa filmleri yapmakla birlikte kendisine özel bir alan açabilmiş, Kızgın Toprak ve Kuyucaklı Yusuf gibi filmleri döneminin çok ilerisinde kadın haklarıyla ilgili söylem üretebilmiş yapımlardır.

Yeşilçam’ın orta kuşak yönetmenlerinden olan Tuna, 1980 sonrası televizyon filmleri, dizileri ve program ile öne çıkarken, 2000’li yılların ortalarından itibaren Mimar Sinan Üniversitesi Sinema Televizyon bölümünde Onursal Profesör olarak görev yapmaktadır. Halen aynı üniversitede  görev yapan Tuna’nın yeni sinemacı nesillerin yetişmesinde büyük emeği vardır. Hem yönetmen hem de sinema eğitmeni olarak atmış senelik deneyimini  sınav olarak gören ve her sınavdan başarılarla çıkmış bir sinemacıdır.

Filmografi:

Sinema Filmleri:

Aşka Susayanlar (1963)

Yasak Sokaklar (1965)

Denizciler Geliyor (1966)

Silahları Ellerinde Öldüler (1967)

Gecekondu Peşinde (1967 )

Devlerin İntikamı (1967)

Tek Kurşun (1968)

Fato Ya İstiklal Ya Ölüm (1969)

Dağların Kartalı (1970)

Cafer Bey; İyi, Fakir ve Kibar (1971)

Yavru ile Katip (1971)

Elmacı Kadın (1971)

Kurşunla Selamlarım (1971)

Ezo Gelin (1973)

Kızgın Toprak (1973)

Enayi (1974)

Ana Kurban Can Kurban (1975)

Seninle Son Defa (1978)

Seni Kalbime Gömdüm (1982)

Tutku (1984)

Bir Kadın Bir Hayat (1985)

Kuyucaklı Yusuf (1985)

Televizyon Filmleri:

Metamorfoz (1991)

Ölümün El Yazısı (1998)

Baş Belası (2001)

Aktör Eskisi (2004)

Televizyon Dizileri:

Üç İstanbul (1983)

Süper Baba (1993)

Gölgeler Uzarken (1996)

Feride (1996)

Baba Evi (1996)

Salacak Öyküleri (1998 )

Bir Filiz Vardı (1998)

Belgesel Filmler:

Aziz Nesin: Çağdaş Nasreddin Hoca (1976)

Çöp (1977)

Kanlı Mayıs (1977)

Kirli Duvarlar (1977)

YORUMLAR
  Ünlü şarkıcı Berkay dünya evine girdi
Ünlü şarkıcı Berkay dünya evine girdi