A24.com.tr » kültür-sanat » İngiltere'de Çok Satan Japon Polisiye Klasiği “Fuji Dağı'nda Cinayet”, Özgün Hâliyle Türkç

İngiltere'de Çok Satan Japon Polisiye Klasiği “Fuji Dağı'nda Cinayet”, Özgün Hâliyle Türkç

İngiltere'de Çok Satan Japon Polisiye Klasiği “Fuji Dağı'nda Cinayet”, Özgün Hâliyle Türkç

Shizuko Natsuki’nin Sunday Times çok satanlar listesine giren Fuji Dağı’nda Cinayet romanı, Nox Yayınları etiketiyle Türkçede.

Shizuko Natsuki’nin Sunday Times çok satanlar listesine giren Fuji Dağı’nda Cinayet romanı, Nox Yayınları etiketiyle Türkçede. Fuji Dağı yakınlarında bir aile buluşmasını sarsan cinayeti konu alan kitabın Türkçe baskısı, İngilizce edisyondaki değiştirilmiş karakterler yerine doğrudan Japonca özgün metni esas alıyor.

Japonya’nın önde gelen ilaç şirketlerinden birinin sahibi olan Watsuji ailesi bir araya geldiğinde, aile reisi Yohei Watsuji öldürülür. Aile, cinayetin ardından gerçeği ortaya çıkarmaktan önce kendisini korumaya yönelir. Natsuki, klasik “katil kim?” sorusuna aile içindeki güç ilişkilerini, sırları ve örtbas çabasını ekleyerek gerilimi büyütür.

Romanın yurt dışı yolculuğu da kendi başına dikkat çekici: Murder at Mount Fuji adıyla yayımlanan İngilizce edisyonda bazı karakterlerin adları ve kimlikleri değiştirilmiş, Japon özel öğretmen Harumi Ichijo’nun yerini Amerikalı bir öğrenci almıştı. Sena Taşkın’ın Japonca aslından çevirdiği Türkçe baskı ise okuru Natsuki’nin 1982’de kurduğu Watsuji ailesinin dünyasıyla buluşturuyor. Sinema ve televizyona da uyarlanan roman, İngiltere’de yeniden keşfedilerek çok satanlar arasına girdi.

·         İlk kez 1980’lerde yayımlanan FUJİ DAĞI’NDA CİNAYET, onlarca yıldır baskısı bulunmayan kült bir klasiktir. Şimdi ise çeviri Japon edebiyatına ilgi duyan 21. yüzyıl okurlarından oluşan yeni bir kuşak tarafından keşfediliyor.

·         Shizuko Natsuki, yaşadığı dönemde Japonya’nın en büyük ve en üretken polisiye yazarlarından biriydi ve “Japon Agatha Christie” olarak anılıyordu.

·         Atmosferik ve nostaljik bir ortamı karanlık, sert bir gizemle birleştiren FUJİ DAĞI’NDA CİNAYET, iki önemli eğilimin kesişim noktasında yer alıyor: Japoncadan çevrilen kurgu ve cozy polisiye.

·         Japonya'nın en çok satan polisiye yazarlarından birinin, sürprizlerle dolu klasik polisiye romanını keşfedin.

·         Japonya’nın suç romanı kraliçesinden klasik ve sevimli bir gizem romanı.

·         W'nin Trajedisi adıyla Japonya'da yayımlanan bu kitap, İngilizce'ye çevrilirken yabancı okurların yakınlık kurabilmesi adına pek çok değişim geçirmiştir. Ancak Türkçe baskısı, tamamen orijinal metne sadık oluşuyla dünyada bir ilktir.

 

ARKA KAPAK YAZISI

HERKES AYNI YALANI SÖYLESE DE BAZI GERÇEKLER ASLA SAKLI KALMAZ

Varlıklı Watsuji ailesi, her yıl olduğu gibi Fuji Dağı’nın eteklerindeki dağ evinde toplanmıştı. Ancak bu kez gece, aile reisi Yohei Watsuji’nin odasında ölü bulunmasıyla sona erecekti.

Ailenin en genç üyesi Mako kendini cinayetin merkezinde bulduğunda, Watsuji ailesi onu korumak için tehlikeli bir karar almak zorundaydı: O gece yaşananları yeniden kurgulayacak, izleri ortadan kaldıracak ve polise kusursuz bir hikâye anlatacaklardı. Fakat polis soruşturması ilerledikçe ifadelerdeki küçük çatlakların büyümesi ve aile üyelerinin yıllardır sakladığı sırların birer birer ortaya çıkması kaçınılmazdı.

Kusursuz cinayet diye bir şey gerçekten var mıydı?

Japon polisiyesinin en önemli isimlerinden Shizuko Natsuki, yıllar sonra özgün dilinden çevirisiyle okurla buluşuyor.

 

YAZAR HAKKINDA

Shizuko Natsuki 1938'de Tokyo'da doğdu. Keio Üniversitesi'nden İngiliz edebiyatı bölümünden mezun oldu, 1963'te evlendi ve hayatının büyük bölümünü geçirdiği Fukuoka'ya taşındı. Natsuki, Japonya'nın en çok satan polisiye yazarlarından biri olmasının yanı sıra, yaşamı boyunca seksenin üzerinde roman ve öykü derlemesi yazarak en üretken yazarlarından biri olarak da bilinir. Roman ve öykülerinin kırktan fazlası filme uyarlanmıştır. 2016 yılında vefat etti.

'Japonya'nın Agatha Christie'si' Murder & Mayhem

Yayınevi: Nox Yayınları
Orijinal Adı: W no Higeki
Çevirmen: Sena Taşkın
Redaksiyon: Ece Yücesoy
Son okuma: Deniz Şen
Tür: Edebiyat / Roman
Sayfa: 264
Fiyat: 380 TL

YORUMLAR
  Gülnihal Demir 8 ayda 39 kilo verdi
Gülnihal Demir 8 ayda 39 kilo verdi