A24.com.tr » sağlık » Hızlı yaşlandıran gıda ürünleri açıklandı

Hızlı yaşlandıran gıda ürünleri açıklandı

Hızlı yaşlandıran gıda ürünleri açıklandı

İspanyol bilim insanları tarafından yapılan araştırmada cildi hızlı yaşlandıran gıda ürünleri tespit edildi. İşte o ürünler ve yapılan araştırmada çıkan sonuçlar.

Bilim insanları, yaşlanmayhı hızlandıran yiyecekelri açıkladı.

İspanyol bilim insanları önemli bir çalışma yaptı ve çalışmanın sonucu paylaştı. Bu çalışmaya göre, aşırı işlenmiş gıdaların hücrelerin yaşlanma sürecini hızlandırdığını tespit edildi. 

La Vanguardia adlı haber sayfasının aktardığı bilgiye göre, İspanya 'da bulunan  Navarra Üniversitesi ’nden bir grup araştırmacı, ‘ultra’ denilen yüksek seviyede işlenmiş gıdalar üzerinde yaptığı incelemede, bu ürünlerin kromozomların uçlarındaki telomerleri kısalttığını belirledi.

ULTRA İŞLENMİŞ GIDALAR HANGİLERİ?

Peki bu ultra işlenmiş gıdalar hangileri oluyor? Listeye baktığımızda fırın ürünleri ve atıştırmalıklar, çeşitli tatlılar, gazlı içecekler, yarı unlu mamuller, şekerli mısır gevreği ve yapısı geri kazandırılmış et ürünleri , ultra işlenmiş gıdalar kategorisine giriyor. Bu tür gıda büyük miktarda koruyucu ve boya, şeker, yağ ve tuz içeriyor, ancak vitamin ve lif bakımından oldukça fakir durumda.

Söz konusu araştırmada, yaş ilerledikçe telomerlerin organizmadaki doğal süreç sonucu kısalmaya başladığı belirtilirken, sıklıkla tüketilen ultra işlenmiş gıdanın da bu süreci hızlandırdığı tespit edildi.

886 KİŞİ ÜZERİNDE DENEY YAPILDI

İspanyol bilim insanları , 886 kişi üzerinde bu deneyi yaptı. Yaşları 57 ile 91 arasında değişen bu kişiler üzerinde deneyler yapıldı. Söz konusu araştırmada bu gönüllülerin yediği, içtiği tükettiği besinlere göre telomerlerinin uzunluğu arasındaki bağ analiz edildi. 

Bu çalışma, günde en az 3 kez ultra işlenmiş gıda tüketen kişilerde telomerlerin kısalma olasılığının 2 kat arttığını ortaya koydu ve yaşlanmayı hızlandırdığını ortaya çıkardı.

YORUMLAR
  11 Eylül Saldırılarının 16. Yılında hiç yayınlanmamış kareler basın ile paylaşıldı...
11 Eylül Saldırılarının 16. Yılında hiç yayınlanmamış kareler basın ile paylaşıldı...