A24.com.tr » yaşam » Halkalı'da kimyasal atık tehlikesi - sülfürik asit nedir?

Halkalı'da kimyasal atık tehlikesi - sülfürik asit nedir?

Halkalı'da kimyasal atık tehlikesi - sülfürik asit nedir?

İstanbul Halkalı'da kimyasal atık taşıyan bir kamyonetten yola dökülen kimyasal atık İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni alarma geçirdi. Belediye ekiplerinin yolu temizleme çalışması sürüyor.

İstanbul Halkalı'da meydana gelen kimyasal atık tehlikesi belediye ekiplerini harekete geçirdi. İşte ilçede paniğe neden olan kimyasal atık kazasının detayları...

Halkalı’da kamyonetten yola dökülen kimyasal maddeden yaralanan 1’i çocuk 2 kişi hastaneye kaldırıldı. İBB’ye bağlı ekipler yolu trafiğe kapatarak kumlama çalışması yaptı. Yapılan ilk incelemelerde yola dökülen maddenin sülfürik asit olduğu belirlendi.
Olay, Halkalı Dereboyu Caddesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, 34 BH 5337 plakalı kamyonet Meltem Sokak’a doğru yokuş yukarı çıktığı sırada arkada bulunan kapak açıldı. Kapağın açılmasıyla kamyonetin arkasındaki kimyasal madde yola döküldü. Bu sırada yoldan geçmekte olan 1’i çocuk 2 kişi yaralandı.

Çocuğun annesi tarafından hastaneye kaldırıldığı öğrenildi. Yaralanan diğer vatandaş ise olay yerine gelen sağlık ekiplerince ayakta tedavi edildi. Yaralanan vatandaş, "Yolda ayağım kaydı, düştüm. Yolun karşısına geçene kadar pantolonum eridi" dedi.
Olay yerine gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı ekipler yolu trafiğe kapatarak kumlama çalışması yaptı.
Yapılan ilk incelemelerin sonucunda yola dökülen maddenin sülfürik asit olduğu belirlendi. 

SÜLFÜRİK ASİT NEDİR?

Sülfürik asit; H2SO4 formülü ile güçlü ve son derece aşındırıcı bir asittir. Canlı dokulardan metallere ve taşlara kadar bir çok farklı malzemeyi aşındırabilir.

Tarihte vitriol yağı olarak da bilinen sülfürik asit; hafif viskozite ve keskin kokuya sahip olup su ve diğer çözücülerde kolaylıkla çözünür. Kimyasal olarak, özelliklerinin derişimine bağlı olduğunu belirten diprotik asit olarak sınıflandırılır.

Bu bileşik lavabo açıcısından kurşun asit aküye kadar geniş bir kullanım alanına sahip. Halk arasında “akü asidi” diye bilinir. Elektriği iletir. Suda çözündüğünde çok yüksek ısı çıkar. Aynı zamanda gübre üretimi, petrol arıtımı, atık su işleme ve kimyasal sentez, boyar madde, patlayıcı madde gibi birçok endüstriyel uygulamada hayati öneme sahiptir.

YORUMLAR
  Yalnız gezmeyi sevenler için 17 harika yer
Yalnız gezmeyi sevenler için 17 harika yer