A24.com.tr » dünya » Halep'te tahliye işlemleri sürüyor

Halep'te tahliye işlemleri sürüyor

Halep'te tahliye işlemleri sürüyor

Suriye'nin Halep kentinde sivillerin tahliyesi sırasında bozulan ateşkes bugün tekrar sağlandı. Ancak konvoy bir kez daha saldırıya uğradı. Yaralıları taşıyan ambulans sınıra yaklaştı. İşte son durum.

Halep'te sivillerin tahliye edildiği konvoya düzenlenen saldırıda yaralananları taşıyan ambulanslar Türkiye sınırına yaklaştı.

HALEP'TEKİ SON DURUM

15.59: Reuters'a bilgi veren bir görgü tanığı, ateşeks anlaşması kapsamında tahliye edilenleri taşıyan 20 otobüs ve 10 ambulanslık konvoyun Doğu Halep'ten ayrıldığını aktardı. Ajans, bunun, kentten ayrılan ilk konvoy olduğunu belirtti.

15.45: Rusya ve ABD, Halep'teki durumu çözüme kavuşturmak adına yapılan görüşmeleri askıya aldı. TASS ajansı, haberi Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov'a dayandırdı.

15.38: Birleşmiş Milletler Suriye insani yardım danışmanı Jan Egeland, Suriye'nin Halep kentinden tahliye olanların çoğunluğunun İdlib'e gideceğini, fakat bazılarının Türkiye'ye gitmeyi tercih edebileceğini belirtti. Egeland ayrıca Rusya'nın Birleşmiş Milletler toplantısında Halep tahliyesinin hızlı ve barışçıl bir şekilde halledileceğinin garantisini verdiğini söyledi.

15.30: Doğu Halep'teki yaralıları taşıyan ilk tahliye konvoyu, rejimin kontrol noktasından geçti. Yaralıların rejim bölgesindeki yeşil otobüslere nakledilerek muhaliflerin kontrolündeki İdlib'e ulaştırılması öngörülüyor.

15.21: BBC yapımcısı Riam Dalati, ağır yaralı ve hastaları taşıyan ambulansların tedavi görmek için gidecekleri Türkiye sınırına yaklaştığını bildirdi.

15.20: Rusya Savunma Bakanlığı, "Muhalif güçleri taşıyan ilk otobüs konvoyu Doğu Halep'ten ayrılıyor" açıklamasında bulundu.

15.12: Suriye'de muhalefet yanlısı Halep Medya Merkezi, Doğu Halep'ten tahliyeler için bölgeye giden ambulans ve otobüs konvoyların fotoğraflarını yayımladı.

15.06 Suriye devlet televizyonu, 29 otobüs ve ambulansın, İdlib kentinde, muhaliflerin 1.5 yıldır kuşatma altında tuttuğu, iki Şii köyü Foah ve Kefraya'ya doğru yola çıktığını bildirdi. Foah ve Kefraya köylerindeki yaralıların tahliyesi, rejimin anlaşma için öne sürdüğü şartlardan biriydi. Rejim yanlısı ittifaktan bir askeri yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada, Halep'ten yapılacak tahliyelerle aynı sayıda, 15 bin dolayında kişinin bu iki köyden çıkmasına izin verileceğini söyledi.

15.03: AA'nın haberine göre, Sağlık Bakanlığı, Suriye'nin Halep şehrinden tahliye edilmeye başlanan siviller için çalışmalarını yoğunlaştırdı. Halep'ten gelmesi beklenen yaralılara ilk müdahale Hatay'da kurulan acil sağlık çadır birimlerinde yapılacak.

14.27: Otobüsler 5 dakika önce, Ramuse semti üzerinden çıkış yapmak amacıyla rejimin kontrol noktasına hareket etti. Uluslararası Kızılhaç Örgütü ve Suriye Kızılayı, konvoya refakat ediyor.

14.20: Kontrol noktasından geçilmesi durumunda yaralılar rejim bölgesinde bekleyen yeşil otobüslere aktarılacak. Konvoy, doğu Halep'ten çıkabilmesi durumunda da yaklaşık 4 kilometre rejim kontrolündeki alanda yol alacak. Ardından, muhaliflerin bulunduğu Halep'in batı kırsalına girecek. Yaralıları taşıyan konvoyun, batı Halep'ten yine muhaliflerin kontrolündeki İdlib iline ulaşması planlanıyor. Türkiye sınırındaki İdlib ili, Hatay'ın karşısına denk düşüyor.

14.10: AP'ye konuşan Suriyeli aktivistler, Halep'in doğusundaki sivillerin, tahliye işleminde kullanılan otobüs ve ambulanslara binmeye devam ettiğini bildirdi.

13.45: Uluslararası Kızılhaç Komitesi, muhaliflerin kontrolündeki doğu mahallerinde bulunan 200 yaralının tahliyesinin sürdüğünü açıkladı.

13.25: Reuters'ın haberinde, tahliye işlemlerine Türk Kızılayı'na ait ambulansların da katıldığı bildirildi.

13.10: Reuters'a göre, Rusya Savunma Bakanlığı, 5 bin muhalif ve aile üyelerinin Doğu Halep'ten tahliyesinin başladığını duyurdu. TASS'a konuşan bir Rus askeri yetkilisi, tahliye edilecek kişilerin, 21 kilometre uzunluğundaki insani koridor üzerinden götürüleceğini belirtti. 

YORUMLAR
  Arda Turan'ın örnek aldığı isimler, okuduğu kitaplar ve playlist'i
Arda Turan'ın örnek aldığı isimler, okuduğu kitaplar ve playlist'i