A24.com.tr » teknoloji » Google, dünyadaki seçimlerin yüzde 25'ini etkiliyor

Google, dünyadaki seçimlerin yüzde 25'ini etkiliyor

Google, dünyadaki seçimlerin yüzde 25'ini etkiliyor

ABD Davranış Araştırmaları ve Teknolojisi Enstitüsü psikologu Dr. Robert Epstein, arama motoru Google'ın dünyadaki seçim sonuçlarının yüzde 25'ine etki ettiğini savundu.

ABD'li teknoloji devi Google, arama sonuçlarını taraflı sunarak dünyanın pek çok yerindeki seçim sonuçlarını etkiliyor.

Bu çarpıcı iddianın sahibi Amerikan Davranış Araştırmaları ve Teknolojisi Enstitüsü’nden psikolog Dr. Robert Epstein.

The Wall Street Journal’ın haberinde, Google çalışanlarının 'İslamofobi’ ve 'ön yargı' olarak gördükleri şeylere mücadele için arama sonuçlarını değiştirmeye çalıştığı ileri sürüldü.

Arama Motoru Manipülasyonu Etkisi (Search Engine Manipulation Effect) isimli makalenin sahibi Dr. Robert Epstein konuyla ilgili Sputnik’e konuştu.

Epstein’e göre Google bu şekilde dünyadaki seçimlerin yüzde 25’ini etkiliyor.

Arama sonuçlarında değişiklik yapıldığından emin olduğunu belirten Epstein şu ifadeleri kullandı: "Google çalışanları ve yöneticilerin, arama sonuçlarını değiştirmek konusunda hassas olup şirket için güvenli olacak şekilde davrandığının uzun zamandır farkındayım. Geçen yıl AB, Google’a, şirketin alışveriş hizmeti lehine olacak arama sonuçları sunduğu için 2.4 milyar euro ceza verdi. Bu manipülasyonun düzenli olarak yapıldığına şüphe yok."

Epstein, Google yönetiminin Donald Trump’ın ABD başkanlığına gelmesinden ve Demokrat Parti’nin kaybetmesinden duydukları üzüntüyü dile getirmesini de değerlendirdi. Epstein “Bence burada büyük bir problem var çünkü arama motorları sonuçlarının belirli bir aday, sebep veya üründen yana olduğu zaman davranış, düşünceleri ve doğrudan oyları çarpıcı şekilde değiştiriyor. Bu ciddi bir sonuç ve devlet yetkilileri tarafından ciddi şekilde ilgilenilmesi gerekiyor. Bu yalnızca ABD’de değil belki de tüm dünya için gerekli” dedi.

Öyle ki Epstein, arama motorları üzerindeki manipülasyonlarla kararsız seçmenlerin yüzde 20’sinin, bazı yaş gruplarında da yüzde 80’lik bir bölümün etkilenebileceğini ifade etti. Epstein şöyle devam etti: "Bu kişiler manipülasyona uğradıklarını anlamazlar bile. Manipülasyonlar bu kadar güçlü. İnsanlar için tamamen görünmezler ve davranış bilimlerindeki en güçlü manipülasyonlardan biri. Washington Post geçen yıl benim ABD’deki seçimlerden önce 2016’da geliştirdiğim gözlem sistemimle ilgili haber yaptı. Google’daki ilk 10 arama sonucunda yoğun bir yanlılıkla karşılaştık. Hepsi Hillary Clinton’dan yanaydı. Yanlı arama sonuçları düşünce, davranış ve oyları etkiliyor. Bu çok ciddi."

Epstein "Bugün muhafazakar içeriği, yarın Liberal içeriği baskılayabilirler. Bu önemli değil. Google bu tür bir güce sahip olmamalı. Zira bu dünyadaki oyları değiştiriyor. Dünyadaki seçimlerin yüzde 25’inin Google tarafından belirlendiğini tespit ettim" vurgusu yaptı.

YORUMLAR
  Türk televizyon tarihine damga vuran 29 önemli dizi....
Türk televizyon tarihine damga vuran 29 önemli dizi....