A24.com.tr » teknoloji » Gerekçeli karar açıklandı! Wikipedia erişime açılıyor

Gerekçeli karar açıklandı! Wikipedia erişime açılıyor

Gerekçeli karar açıklandı! Wikipedia erişime açılıyor

2017 yılında Türkiye'de erişime kapatılan internet ansiklopedisi Wikipedia yeniden açılıyor.

Anayasa Mahkemesi (AYM),Wikipedia’ya erişimin engellenmesini ifade özgürlüğünün ihlali sayan kararının gerekçesini açıkladı. Wikipedia'nın kapatılmasının demokratik toplum düzeninin gereklerine uymadığını belirtilen gerekçede, erişim engeli kararının kullanıcıların bilgi ve fikirlere erişme hakkını sınırlandırdığını vurgulandı. 6 üye ise AYM’nin bu kararına karşı birlikte muhalefet şerhi yazdı. 

AYM, Wikipedia hakkında gerekçeli kararını açıkladı. Karar bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. AYM'nin gerekçeli kararı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna ulaşır ulaşmaz Wikipedia erişime açılacak.

"BİLGİ VE FİKİRLERİ ERİŞİM ENGELİ SINIRLANDIRILDI"

Anayasa Mahkemesi geçen ay 6'ya karşı 10 oyla Wikipedia’nın erişime engellenmesinin ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine karar vermişti. Yüksek Mahkeme bu kararının gerekçesi de yayımladı. Wikipedia'nın kapatılmasının demokratik toplum düzeninin gereklerine uymadığını belirtilen gerekçede, erişim engeli kararının kullanıcıların bilgi ve fikirlere erişme hakkını sınırlandırdığını vurgulandı.

GÖZLER YEREL MAHKEMEDE

AYM ihlalin ortadan kaldırılması için kararın bir örneğini erişim yasağını koyan Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne de gönderdi. Gözler artık erişim engelini koyan bu mahkemede olacak. Yerel mahkeme AYM kararı doğrultusunda, erişim engeli kararını kaldıracak. Bilgi Teknolojileri Ve İletişim Kurumu’na da bu karar uyarınca Wikipedia'yı yeniden erişime açacak.

Wikipedia'ya erişim yasağı 29 Nisan 2017'de getirilmişti. Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği, Türkiye’yi Suriye iç savaşına destek vermekle suçlayan İngilizce 2 içeriğin kaldırılmaması nedeniyle Wikipedia'ya erişimi kapatmıştı.

YORUMLAR
  Bu resimde ilk bakışta ne görüyorsun? (Karakter analizi)
Bu resimde ilk bakışta ne görüyorsun? (Karakter analizi)