A24.com.tr » sağlık » Gaz zehirlenmesi nedir nasıl anlaşılır meydana gelir ilk müdahalesi nedir?

Gaz zehirlenmesi nedir nasıl anlaşılır meydana gelir ilk müdahalesi nedir?

Gaz zehirlenmesi nedir nasıl anlaşılır meydana gelir ilk müdahalesi nedir?

İzmir Adliyesi'nde meydana gelen gaz zehirlenmesinin ardından vatandaşlar, gaz zehirlenmesi nedir, nasıl anlaşılır, ilk müdahalesi ve yardımı nedir, nasıl meydana gelir araştırmaya başladı.

İZMİR Adliyesi'nde gaz kaynaklı olduğu sanılan zehirlenme meydana geldi. İzmir Adliyesi'ne çok sayıda ambulans sevk edilirken, binanın boşaltılmasına başlandı. Biri ağır, 3 kişi hastaneye kaldırıldı.

DHA muhabiri Mehmet Candan, "Yangın tüplerinin olduğu depoda gaz kaçağı oldu. 1'i ağır çok sayıda kişi gazdan etkilendi. Müdahale eden sağlık çalışanlarından da zehirlenenler oldu. Adliye binası tamamen boşaltıldı" dedi.

Peki gaz zehirlenmesi nedir, nasıl anlaşılır, ilk müdahalesi ve yardımı nedir, nasıl meydana gelir?

İLGİLİ HABER İzmir Adliyesi nerede nasıl gidilir ne oldu İzmir Adliyesi nerede nasıl gidilir ne oldu

GAZ ZEHİRLENMESİ NEDİR?

Gaz zehirlenmesi, bir dizi zararlı gazın, örneğin radon gazı, metan gazı, gözyaşı gazı, karbon monoksit, hardal gazı ve doğal gazların istenmeden veya zararlı solunmasının sonucunda meydana gelir. Çeşitli türlerde gazların zehirlenmelerinin belirtileri ve tedavileri onlara temel olarak hangi gazlı maddenin sebep olduğuna göre değişir. Ortak özellikler vardır; solunum zorlukları gaz zehirlenmesinde görülen en yaygın belirtidir.

Radon zehirlenmesi evlerde kişi başta olağan dışı hiçbir şey fark etmezken meydana gelebilir. Radyoaktif, kansere yol açan bir gaz olan radon görülemez veya koklanamaz. Sadece bir radon test kitiyle evin bu gazdan sağlıksız seviyelere sahip olup olmadığı belirlenebilir. Radonla fazla bir temastan sonra, kişi inatçı öksürük, nefes darlığı, konuşma ve soluk alma sorunları gibi solunum yolu sorunlarından başlayıp zatüree ve bronşite ilerleyebilen bazı belirtiler sergilemeye başlar.

GAZ ZEHİRLENMESİ NASIL MEYDANA GELİR?

Gaz zehirlenmesinin en yaygın sebeplerinden başka bir tanesi metan gazıdır. Bu gaz da kokusuzdur ve bazı evlerde bulunabilir. Metan gazı temel olarak yakma ve ısıtma için kullanılır ama saksı toprakları, çürüyen yiyeceklerden ve kanalizasyondan da gelebilir. Bir tür doğal gaz zehirlenmesi olan metan zehirlenmesi yaşayan biri grip benzeri belirtiler sergiler. Baş ağrıları, uyuşukluk, baş dönmesi, kalp üfürümleri, motor koordinasyonda düşüş ve hafıza kaybı, odak kaybı ve yönelim bozukluğu gibi bilişsel sorunlar yaşayabilir.

Birisi gaz zehirlenmesi kurbanı olduğunda hatırlanacak ilk şey sakin olmak ve panik yapmamaktır. Kişiye gazdan zehirlenmeden yaklaşmanın güvenli olduğunu garanti edin. Gerekirse, onları oldukları yerden kaldırın ve zehirli gazın olmadığı bir yere koyun. Mümkünse, gaz zehirlenmesinin sebebini bulmaya çalışın. İpuçları kurbanın ellerindeki veya yakınındaki açık veya dökülmüş bir şişe ve lekeli kıyafetler gibi bir nesne olabilir. Sebebi bilmek uygun tedaviyi yapmakta büyük ölçüde yardım eder.

İLK MÜDAHALE VAR YARDIM NASIL YAPILIR?

Kurbandaki olağandışı belirtileri de kontrol edin. Ağız kenarında yanıklar, nefes alma zorlukları, nöbetler var mı, bilinçlerini kaybediyorlar mı diye kontrol edin. Mümkünse onlara ne hissettiklerini sorun; bulantı ve kusma, baş dönmesi ve karın ağrısı gaz zehirlenmesinin yaygın işaret ve belirtilerindendir. Kişi bilinçsizse, soluk almıyorsa ve/veya nabzı atmıyorsa suni teneffüs yapın. Bilinçleri yerindeyse onları yan tarafa çevirin veya ayağa kalkarlarken onlara destek olun. Bu, onların daha iyi nefes almalarına yardımcı olacaktır.

En önemlisi, hemen tıbbi yardım çağırın. Numarayı biliyorsanız zehir danışma merkezini arayın. Yardım gelene kadar kurbanla kalın. Beklerken kusmaya sevk etmeyin ya da ipeka şurubu vermeyin. Zehir gözleri etkilemişse 15 dakika boyunca sürekli veya tıbbi yardım gelene kadar temiz suyla yıkayın.

Karbonmonoksit zehirlenmesi nasıl anlaşılır?

Karbonmonoksit zehirlenmesi nedir?

Bir karbon ve bir oksijen atomundan oluşan, zehirli bir gaz olan karbonmonoksit (CO), doğal gaz, tüp gazı, gaz yağı, benzin, kömür ve odun gibi yakıtların yanması ya da tam olarak yanmaması sonucu oluşur. Duman içinde yoğun olarak bulunmakla birlikte, gazın kendisinin, havadan hafif, kokusuz, tatsız, renksiz olması ve tahriş edici olmaması nedeniyle fark edilmediğinden “sessiz katil veya sinsi düşman” denilir. Yapısında karbon içeren yakıtların, havalandırması az olan yerlerde yanmasıyla, maden ocaklarında, garaj veya benzeri yerlerde egzoz dumanına bağlı olarak, tüp gaz ve şofben kullanılan yerlerde, lodos rüzgarları zamanında sobadan çıkan dumanlarla, yangınlarda diğer toksik gazlarla birlikte, karbonmonoksit zehirlenmesi çok sık görülür.

Karbonmonoksit vücudu nasıl etkiler?

Karbonmonoksit (CO) gazı, solunduktan sonra akciğerlerden kana geçerek, alyuvar dediğimiz, kırmızı kan hücrelerinin içerisinde bulunan ve dokulara oksijen taşıyan hemoglobine oksijenden ortalama 200 kat daha hızlı ve çok sıkı bağlanarak karboksihemoglobin (COHb) oluşturur. Normalde havadaki oksijenleri oksihemoglobin şeklinde, hücrelere taşıyan alyuvarlar, karbon monoksit gazına maruz kaldığımız süre boyunca, yeterince oksijen taşıyamadığından, hücreler ölmeye başlar ve özellikle beyin başta olmak üzere, kalp ve diğer organlar fonksiyon göremez duruma gelir. Hücre ölümlerinin ilk etkisi beyinde görüldüğünden, vücudun ilk tepkisi baş dönmesi ile baş ağrısıdır. Karbonmonoksit gazının yoğunluğu ve süresi zehirlenmede önemli olup, belirli bir seviyeden sonra hastaya, acil müdahale edilse bile, beyin hücrelerinde ölüm gerçekleşeceğinden geri dönüşü olmayan hasarlar oluşabilir.

Zehirlenme belirtileri nelerdir?

Karbonmonoksit gazına maruz kaldığımızda, kandaki hemoglobinin %20’si karboksihemoglobine dönüştüğünde, baş dönmesi ve baş ağrısı ile başlayan ilk belirtiler, sinyaller görülür, oran %50’ye çıktığında bilinç kaybı, %60-70 civarında ise ölüm gerçekleşir.

Hafif zehirlenme belirtileri;

Baş ağrısı,

Baş dönmesi

Dalgınlık

Mide bulantısı,

Yorgunluk hissi

Nefes darlığı

Kalp çarpıntısı

Ağır zehirlenme belirtileri;

Sersemlik

Unutkanlık

Kusma

Ciltte kırmızılık

Genel bitkinlik

Kas krampları

Bilinç kaybı

Solunum durmasıyla ölüm

Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilkyardım nasıl olmalıdır?

Zehirlenen bir kişiye yardım eden kişi, kendisini de korumalıdır.

Camlar açılmalı ya da kırılmalıdır.

Kişi hızla ortamdan uzaklaştırılmalı, açık havaya çıkılmalıdır

Acil Yardım Servisi (112 Hızır Acil) aranmalıdır

Açık havaya çıkıldığında ya da tehlikeden uzaklaşıldığında, ağız ve burun temizlenmeli, nefes alıp vermesi durmuşsa, suni solunuma( Temel Yaşam Desteğine) başlanmalıdır

Karbonmonoksit zehirlenmesi nasıl tedavi edilir?

Karbonmonoksit zehirlenmesinin tedavisi, hastanın klinik durumuna ve kandaki ‘karboksi hemoglobin (COHb) miktarına göre yürütülür. Hastalara, oksijen ve serum takıldıktan sonra, hayati durumu kontrol altına alınıp, kalp, akciğer ve beyin fonksiyonları değerlendirilir. Karbonmonoksit zehirlenmesi şüphesi olan veya teşhisi konulan her hastaya, hızla yüksek dozda (tercihen %100) oksijen tedavisi başlanmalıdır.

Ağır karbonmonoksit zehirlenmesinde, karboksihemoglobin düzeyi % 40’dan fazla, kalp-dolaşım sistemi ve nörolojik bozuklukları fazla olduğundan, yaklaşık 4 saatlik %100 oksijen tedavisine rağmen düzelmezse, ‘hiperbarik oksijen tedavisine gerek vardır.

Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT) nedir?

Zehirlenme ve diyabet, felç, yanıklar gibi birçok hastalıkta hayat kurtaran, hasarı azaltan, kalıcı hasar oluşumunun önlenmesinde de önemli yeri olan tedavi işlemidir. Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT), tümüyle basınç odasına giren hastaya, 1 atmosferden (deniz seviyesi) yüksek basınçlarda (genellikle 2-3 atmosfer), maske, endotrakeal tüp veya özel başlıklarla aralıklı olarak %100 oksijen solutularak uygulanan bir tedavi şeklidir. Basınç altında, belirli bir hacim içinde, çok daha fazla oksijen molekülleri olduğundan, yani kanda çok daha fazla çözünmüş hiperbarik oksijenle, hasar görmüş hipoksik hücrelere oksijen sağlanır. Böylece hemoglobine çok sıkı olarak bağlanmış karbon monoksit molekülünden kurtulmak mümkün olabilir.

Karbonmonoksit zehirlenmesi için ne gibi önlemler alınabilir?

Ev ve işyerlerinde doğal gaz ile kullanılan cihazların her yıl bakımlarını yaptırın.

Doğalgaz cihazlarına yeterli oksijen sağlanması için hava girişini kapatmayın.

Baca bağlantısının uygun olduğundan emin olun.

Bacaların tıkanık olmadığı, temiz olduğundan emin olun.

Şofben ve kombi ile ilgili problemlerin giderilmesi konusunda mutlaka yetkili servislere başvurun.

Kapalı garajda araçlarınızı uzun süre çalışır durumda bırakmayın.

Lodoslu havalarda, bacanız standartlara uygun değilse soba yakmayın.

Karbon içeren yakıtların kullanıldığı yerlerde karbonmonoksit sensörleri kullanın.

İş sağlığı, güvenliği kurallarına ve standartlarına uyun; bu konuda gereken özen ve duyarlılığı gösterin.

YORUMLAR
  Hadise kendi saçından kaş ektirdi
Hadise kendi saçından kaş ektirdi