A24.com.tr » yaşam » Evde bira nasıl yapılır? - Evde bira yaparken gereken malzeme listesi ve püf noktaları

Evde bira nasıl yapılır? - Evde bira yaparken gereken malzeme listesi ve püf noktaları

Evde bira nasıl yapılır? - Evde bira yaparken gereken malzeme listesi ve püf noktaları

Son günlerde yaşanan tartışmaların ardından evde bira yapımı merak konusu oldu. Peki bira nasıl yapılır? Hangi malzemeler gerekli? Sırasıyla hangi işlemler uygulanmalı? İşte yanıtı...

Türkiye'de alkole karşı hükümetin engelleyici politikaları, fiyatların artışı, birçok vatandaşı evde bira üretimine itti. Evde bira üretiminin maliyeti ve elde edilen bira miktarı daha hesaplı olduğu için çokça tercih ediliyor. 

Hatta bu durum ünlü bir bira firmasının patronunu da isyan ettirdi ve satışlarının düştüğü gerekçesiyle evde bira yapanlardan vergi alınmasını talep etti.

Bu çıkışın ardından sosyal medyada yoğun bir boykot hareketi olşurken, görünen o ki evde bira yapanların sayısında da artış olacak.

İşte evde bira yapımıyla ilgili merak edilenler...

Bira nedir?

Bira, alkollü bir içki türüdür. Tahıl, özellikle de arpa maltının mayalandırılması yöntemiyle üretilir, su ve genellikle şerbetçiotu içerir.Bira en çok tüketilen alkollü içki ve su ile çaydan sonra en çok tüketilen üçüncü içecektir. Uluslararası bir içecek olan biranın yapımı, ülkeden ülkeye değişiklikler göstermektedir. Belçika’da, tıpkı Fransız peynirlerinde olduğu gibi, bir yılın günleri kadar çok bira çeşidi sayılabilir, İngiltere’nin “a-le”leri, İrlanda’nın “stout”ları, Danimarka’nın “pilsner”leri, Almanya’nın “lager”ları ünlüdür. Ve tabii ki tüm Avrupa’da Çek Cumhuriyeti’nın Pilsen şehrinden adını alan, genelde tüm sarı biralara adını veren “pils”ler revaçtadır.

Önce arpa taneleri yüksek sıcaklıkta filizlenme yöntemiyle malt haline dönüştürülür. Ardından kavrularak rengini alır. Kavrulma süresi biradaki renk değişikliğini sağlar. Daha sonra sıcak saf su ile karıştırılır. Bir litre bira elde etmek için 6-7 litre su gereklidir. Son aşamada ise şerbetçiotu katılır. Şerbetçiotunda 200’den fazla aromatik kokunun bileşimi vardır. Sıra, bira mayasının eklenmesiyle elde edilen, şekerleri alkole ve karbonik gaza dönüştüren fermantasyon işlemindedir. Bu işlem, yüksek sıcaklıkta yapılır (15-20 derece). Yoğun (kesif) biralar için 3-5 gün boyunca (özellikle esmer biralarda), sarı biralarda ise 6-8 derece arasında, 7-10 gün boyunca fermantasyon işleminin devam etmesi gereklidir.

Evde çorba yapabiliyorsanız bira da yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan şey; merak ve sabır. Türkiye’de hammaddeye ulaşmak, gerekli alet ve gereçleri toplamak 3 yıl önce çok zordu. Ev biracılığına merak duyuyorsanız yapmanız gereken ilk şey butik biracılığa olan ilginin tüm Dünya ile paralel şekilde patlaması ile açılan web sitelerinden hammadde ve ekipman siparişinizi vermek. 1-2 günde kapınıza gelen ürünler bu yolda ilk adımınızı oldukça kolaylaştıracaktır.

Evde bira yapmadan önce mutlaka;

Bir kitap edinin: İnternet aleminin yoğun ve karmaşık bilgi havuzunda çırpınmak yerine adım adım ve düzenli bir anlatım hem çok işinize yarayacak hem de bir çok sorunuzu kimseye ulaşmadan cevaplamanızı sağlayacaktır.

-Bol bol video izleyin:Ana proses adımlarının nasıl olduğunu görün. -Karşılaşacağınız iş yükü ile ilgili bilginiz olsun. Farklı video kanallarında ev biracılığına dair birçok video mevcut.
-10 lt’nin üzerinde bir üretim planlıyorsanız bir yardımcınızın olmasında fayda var.(Tam Tahıl üretimler için...)
İlk üretiminiz, 7-8 saat ayırabileceğiniz bir boş günde yapın. İş çıkışına sıkıştırmayın.
-Üretim gününden önce malzeme listenizi ve ön hazırlıklarınızı yapın.

Bu işe heveslenenler için de bazı ön bilgiler de vermek gerekirse;

-Evde bira yapmak keyifli ama biraz da yorucu bir süreç. Sahip olduğunuz ekipmanları geliştirdikçe kolaylaşacaktır.
-Yaptığınız işin büyük kısmı temizlik olacak. Özellikle de şişe ve fermenter temizliği önemli.
-İlk biranızı içmeniz 3-4 haftayı alacak bir süreçtir. Sabır.
-İlk biranızda hata olması ve kötü bir sonuç alma ihtimaliniz yüksek. Yılmamak lazım.
-Evde yaptığınız bira her halükarda piyasadan alacağınız herhangi bir biradan ucuz olacak.
-Fermentasyon olan odada malt, maya, mayşe kokuları olacak.
-Fermentasyonu 1 hafta boyunca kontrol etmeniz gerekli olduğu için üretim ve şişeleme aşamasına kadarki 7-10 günlük süreyi iyi planlamanız gerekli.

Evde bira yapımı için temelde 2 yöntem var;

Kit Biracılığı

Tam Tahıl Biracılığı (All Grain)

KİT BİRACILIĞI NEDİR?

-Hızlı ve çabuk sonuç almak, az uğraşmak ve gerçeğe yakın bir bira oluşturmak için kit ile işe başlamak avantajlı.
-Aldığınız kit üretmek istediğiniz biranın tüm özelliklerini barındıracak şekilde yapıldığı için sonucun sizi şaşırtması ve hata yapma olasılığınız daha düşük.
-Gerçek bira üretim aşamalarını bilmeniz, öğrenmeniz gerekmiyor.
-Kitler hazır, küçük ve kolay taşınabilirler, ayrıca Türkiye’de artık kit satan internet siteleri de var.
-İhtiyacınız olan ekipmanlar çok az.

TAM TAHIL BİRA NEDİR?

-Gerçek bira prosesini yaşayarak öğreniyorsunuz.
-Tamamen kendi reçetenizi oluşturma, sonucu değerlendirip kendi biranızı geliştirme şansınız var.
-Birada neyi seviyorsanız onu öne çıkaran biralar yapabilirsiniz.
-Malt, şerbetçiotu gibi hammaddeleri tanıma, farklı oranlarda kullanımın nelere yol açtığını görmek insanın ufkunu açıyor.
-İstediğini ölçekte 5lt-15lt-50lt bira yapabilirsiniz.
-Belirle seviyede ekipmanlara ihtiyacınız var.
-Üretim prosesi daha uzun ve yorucu.

Evde Bira Nasıl Yapılır?

Evde bira yapmanın en kolay yolu bira kiti kullanmaktır. Bira yapabilmek için bizden temin etmen gereken sadece tek bir ürün var. Bu ürünle beraber gelen bira yapım kılavuzundaki tarifi adım adım uygulayarak çok kolay biçimde kendi biranı yapabilirsin.

Butik Bira Kitlerinden Bira Yapımı

-Malt özünü kovaya dökün.
-Hacmini 23 litreye tamamla.
-Bira mayasını serp.
-İki hafta mayalanmaya bırak.
-Şişele,1 hafta gazlanmaya bırak.
-Biranız artık içmeye hazır.

Bira kitinin içinde ne var?

Bira kitinin içinde sıvı malt özü var. Malt özü, fabrikada bira maltının, yani arpanın, önce haşlanıp sonra kaynatılmasıyla elde edilen pekmez gibi yoğun kıvamda tatlı bir sıvıdır. Fabrikadaki kaynatma sırasında içine katılan şerbetçi otu, malt özüne biraya has bir acılık kazandırır. Kitin içinde buna ek, ayrı olarak paketlenmiş bira mayası var.

ADIM ADIM BİRA YAPIMI:

Biraz zahmeti olan evde bira yapımının en kolay yolu başlangıç olarak uygun bir kit almak. Buna hem bira yapım kiti hem de bira kiti dahil edilmeli. Gerekli sitelerden bunların teminleri kolayca sağlanabilmektedir. Bunlara ek olarak gerekli olan diğer malzemeler su ısıtıcısı, 1 damacana su, 1 kg şeker ve 46 adet bira şişesi. İsteğinize bağlı olarak kitinizi seçebilirsiniz. Bazı yürekli insanlar artık uzmanlıklarını ilan ederek arpayı da kendileri elde ediyorlar. Kit alıp rahatça yapmak varken kendilerine iş çıkarıyorlar. Şimdilik biz o tarafa hiç değinmeyelim.

Şerbeti Hazırlama

Elinize ulaşan malt özü sıkıca kapanmış bir konserve kapta olacaktır. Bunu akışkan haline getirmek için bir müddet sıcak suda tutulması gerekmekte. Konserveyi açmak için kullanacağınız açacağın iyice temizlenmiş olmasına dikkat edin. Evde bira yapımı için aslında baştan sona hep dikkat etmeniz gereken bir husus var ki o da temizlik! Elinize ulaşan mayalama kutusuna belirtilen kadar su ekleyin. Aslında içtiğiniz biranın yüzde doksan beşi de sudan oluşuyor. Bu bilgiyi göz önünde tutacak olursak bira yaparken her zaman içtiğiniz marka suyu kullanmanız biranızın tadını sevmeniz için iyi olacaktır.

Fermantasyon

Suyu ve konservedeki şırayı ekleyince sıra şeker ve mayaya geliyor. Bütün malzemeleri döktükten sonra kovayı iyice karıştırmanız gerekiyor. Mayalama ve çalkalama işlemi bitince kabın tepesine bir hava kilidini monte etmeniz gerekiyor. Hava kilidinin yerini sonradan değiştirmemeniz gerekiyor o yüzden fermantasyon süresince oynatmamaya dikkat edin. Sıcaklık da çok önemli. 15-25 derece arasında olmasına özen gösterilmeli. Fermantasyon sıcaklıktan etkilenen bir proses olduğu için çalkalama işleminden itibaren hava kilidini taktığınız andan yaklaşık 5 saat sonra kabarıklar çıkmaya başlar. Yazın fermantasyon işlemi 3-5 gün sürerken kışın 10-15 e kadar çıkabilmektedir. Sonrasında şişeleme aşamasına geçilir.

Şişeleme

Aldığınız yapım kitinin içerisinde sifonlama için gerekli olan hortumlar gelecektir. Burada dikkat edilmesi gereken dipte oluşan tortunun havalandırılmamasıdır. Şişeleme aşamasına geldiğini FG değeri yani son yoğunluğun 1050 ya da 1100 civarında olduğu zaman anlarız. Şişeleme için temizlenmiş ve sterilize edilmiş şişeler kullanılmalıdır. Alkol oranını artırmak için şişelere şeker eklenebilir. 50 cc lik bir şişe için bu ölçü 4 grdır.

Gazlanma

Normalde kitleri kullanarak bira yaptığınızda şişelenme süreleri bir hafta kadar sürüyor. Şişelendikten sonra biraların soğuk bir ortamda bekletilmeleri gerekiyor. Dinlenme süresinin sonunda artık biralar içmeye hazır.

Evde bira yapımı yasal mı?

Evet, 4733 Sayılı TAPDK Kanunu'nun 8. maddesi uyarınca yılda 350 litreyi aşmamak kaydıyla evde kendi biranı yapman tamamiyle yasaldır. Fakat yaptığınız birayı satamaz veya ticari amaçlarla kullanamazsınız. Bu miktar sadece kendi bireysel tüketiminiz içindir.

YORUMLAR
  Bu yaz ekranda göreceğimiz çiftler
Bu yaz ekranda göreceğimiz çiftler