Etki Odaklı Sohbetler'in 4.bölümünde Hatay Sörf Merkezi'nin ilham veren hikayesi anlatıldı
Saat: 16:13

Dördüncü bölümün konuğu, deprem sonrası gençlere yönelik çalışan bir sosyal girişim olarak öne çıkan Hatay Sörf Merkezi (HSM) HSM Kurucu Ortağı Cemal Akar oldu.
Etki Odaklı Sohbetler serisi tüm hızıyla devam ediyor. Serinin dördüncü bölümünde, Hatay Sörf Merkezi Kurucu Ortağı Cemal Akar ile deprem sonrası gençlere yönelik hayata geçirilen sosyal girişim modeli ele alındı. Programda, sörfün gençlerin iyilik hali üzerindeki etkisi, bölgenin kalkınma potansiyeli ve Samandağ'ın sörf turizminde bir merkez haline gelme süreci konuşuldu.
Sivil toplum ve sosyal girişimcilik alanındaki ilham verici çalışmaların görünürlüğünü artırmayı amaçlayan “Etki Odaklı Sohbetler” serisinin dördüncü bölümü izleyiciyle buluştu.
Depremin ardından gençlere yönelik bir sosyal dönüşüm aracı: Sörf
Hatay Sörf Merkezi, 2023 yılında başlatılan bir gönüllü girişim olarak yola çıktı. Kısa sürede 1000'e yakın 13–16 yaş arası genci ücretsiz sörf eğitimiyle buluşturan merkez, gençlerin fiziksel aktivite yoluyla iyilik halini ve sosyal bağlarını güçlendirmeyi amaçlıyor. Bu eğitimlerden seçilen 21 öğrenciyle başlatılan Sörf Liderliği Programı, gençlerin yıl boyunca gelişimlerini sürdürmesini hedefliyor.
Kurucu ortak Cemal Akar, programda yaptığı değerlendirmede, deprem sonrası gençlere yönelik uzun vadeli ve bütüncül bir destek modeli geliştirme ihtiyacının altını çizdi: “Deprem sonrası bölgede çocuklara dönük birçok faaliyet vardı ancak ergen yaş grubunun dışarıda kaldığı görüldü. Sörf, sadece fiziksel bir spor değil; gençlerin belirsizlikle baş etme becerilerini geliştirdikleri ve kendileriyle bağ kurdukları bir araç haline geldi,” ifadelerini kullandı. Akar, gençlerin zamanla yaşadıkları bölgeye bakış açısının değiştiğini belirterek, “Samandağ'da hiçbir şey olmaz diyen gençler, artık burada bir gelecek kurabileceklerine inanıyor” dedi.
Hatay Sörf Merkezi ile Samandağ'ın yerel potansiyeli açığa çıkıyor
Hatay Sörf Merkezi'nin yalnızca sporla sınırlı kalmayan faaliyetleri arasında İngilizce eğitimi, akademik destek, yoga, sanat atölyeleri ve psikolojik danışmanlık da yer alıyor. Akar, bu çok boyutlu yapının amacını, “Gençlerin çok yönlü gelişimini desteklemek ve onlara yalnızca bir beceri değil, yaşamla kuracakları daha sağlıklı bir ilişki sunmak” şeklinde özetledi.
Hatay Sörf Merkezi'nin yalnızca gençleri güçlendirmekle kalmadığını, aynı zamanda bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasında da önemli bir rol üstlenebileceğini belirten Cemal Akar, Hatay'ın bu alanda ciddi bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti. “Tel Aviv'de 300 bin sörfçü var. Aynı denizi paylaşıyoruz, aynı hava, aynı dalga. Samandağ sahili yılın 200 günü sörfe uygun. Bu hattın sörf açısından gelişmiş bölgelere dönüşmesi çok mümkün” diyen Akar, Hatay Valiliği tarafından inşa edilen ve bu sezon açılması planlanan sörf tesisinin dünyada benzeri az görülen bir kompleks olacağını vurguladı. Akar ayrıca, sörf liderliği programları sayesinde bölgeden yeni sörf eğitmenleri ve girişimcilerin yetişerek Samandağ'da sörf ekosistemini büyüteceğini belirtti: “Hedefimiz; yalnızca sporla değil, Hatay'ın gastronomi, tarih ve doğasını da kapsayan sürdürülebilir bir kalkınma modeli yaratmak.”