A24.com.tr » sağlık » Erkeklerde meme büyümesi (Jinekomasti) belirtileri nelerdir?

Erkeklerde meme büyümesi (Jinekomasti) belirtileri nelerdir?

Erkeklerde meme büyümesi (Jinekomasti) belirtileri nelerdir?

Erkeklerde meme büyümesi olarak bilirnen Jinekomasti meme çevresinde meydana gelen büyüme nedeniyle olur. Jinekomasti belirtileri ve tedavi yöntemleri nedir?

Yunan kökenli bir kelime olarak Jinekomasti, "gyne" (kadın) ve "mastos" (meme) kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Her yaştan erkekte görülen meme büyümesi yani Jinekomasti çoğunlukla psikolojik etkileri olan bir hastalık.

Halk arasında meme büyümesi olarak bilinen Jinekomasti nasıl bir hastalıktır? Belirtileri ve tedavi yöntemleri merak ediliyor.. İşte jinekomasti ile ilgili detaylı bir değerlendirme...

Jinekomasti erkeklerde görülen bir rahatsızlıktır. Yunanca gyne (kadın) ve mastos (meme) kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Meme dokusunda artış ve meme büyümesi olarak ortaya çıkar. Farklı yaşlarda görülebilir. Erken çocukluk, ergenlik, altmış yaş üstü gibi dönemlerde bu sorunla karşılaşılabilir. Hastalığın yarattığı en önemli sorun dolaylı olarak psikolojiktir. Jinekomasti erkeklerde görülen bir rahatsızlıktır. Yunanca gyne (kadın) ve mastos (meme) kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Meme dokusunda artış ve meme büyümesi olarak ortaya çıkar. Farklı yaşlarda görülebilir. Erken çocukluk, ergenlik, altmış yaş üstü gibi dönemlerde bu sorunla karşılaşılabilir. Hastalığın yarattığı en önemli sorun dolaylı olarak psikolojiktir.

Meme kısmında gerçekleşen büyümeden dolayı, kişi kendini kötü hissedebilir, toplum içine çıkmak istemeyebilir. Memelerde gözle görülür büyüme sorunu erkekler için büyük bir problemdir.

Jinekomasti Nedenleri

Jinekomasti tek bir nedene bağlı olarak gelişmez. Hormon bozuklukları ilk sıradaki neden sayılabilir. Testosteron azlığı, buna bağlı olarak gelişen hastalıklar ve östrojen hormonundaki artış başlıca nedenler arasındadır. Uyuşturucu madde kullanımı, antidepresanlar, vücut geliştirme için kullanılan takviyeler ve alkol jinekomasti rahatsızlığının kaynağı olabilir. Jinekomastiye neden olan kanser türleri de vardır. Testis tümörleri ve böbrek üstü bezi tümörleri bu gruba girerler. Sağlıksız beslenme ve sürekli kilo alıp verme de jinekomasti oluşumunu tetikleyebilir. Bu tür gıdalar hormonların çalışmasını da olumsuz etkiler.

Jinekomasti Belirtileri

Hastalık tek bir memede oluşabileceği gibi her iki memede de ortaya çıkabilir. Jinekomastinin ilk belirtisi şişlik oluşumudur. Memelerde şişlik oluşmasını meme uçlarından akıntı gelmesi takip eder. Memelerde genişleme görülebilir. Ayrıca dokunulduğu takdirde ele gelen sert bir kitle de belirtiler arasındadır. Bazı durumlarda kişi ağrı hissedebilir.

Jinekomasti Tedavisi

Tedaviye geçilmeden önce, hastalığın kaynağı olan neden tespit edilir. Hastanın genel bir incelemesi yapılır, hormonlarının durumu gözden geçirilir. Meme büyümeleri kanser gibi ciddi hastalıkların da habercisi olduğu için, önemsenmesi gereken bir rahatsızlıktır. Genellikle kendi kendine geçen bir sorun olan jinekomasti, bazen cerrahi yöntem kullanılarak tedavi edilir. Meme başından kesi tekniği ile dokular alınabilir. Bir diğer yöntem genellikle yağlı tip liposuction olur. Fazla olan yağ dokusu alınarak meme eski haline getirilir. Bu girişim sonrasında hasta aynı gün içerisinde evine dönebilir. Yaklaşık üç dört hafta kadar özel bir korse kullanır ve bu sürenin sonunda iyileşme tamamlanmış olur. Hastanın yaşam biçimi ile ilgili bir sorun varsa, bunların da düzeltilmesi istenir.  

YORUMLAR
   23 Ocak KHK göreve iade edilen memurların listesi
 23 Ocak KHK göreve iade edilen memurların listesi