A24.com.tr » yaşam » Erdoğan'dan Kentsel dönüşüm müjdesi

Erdoğan'dan Kentsel dönüşüm müjdesi

Erdoğan'dan Kentsel dönüşüm müjdesi

Akıllı Şehirler Kurultayı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Esenler için kentsel dönüşüm müjdesi verdi.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akıllı Şehirler Kurultayı'nda konuşuyor

İşte açıklamasından satır başları:

Konut bakımından İstanbul gerçekten çok farklı bir noktaya geldi. Zira göç alma noktasında önüne geçemiyorsunuz. Ben belediye başkanlığımda 'Nakil ilmuhaberi verilmesi gerekir.' dediğimde kıyamet kopardılar. Eğer biz o zaman nakil il muhaberini kabul ettirebilseydik, bugün İstanbul 15 milyona kesinlikle ulaşmazdı. O zaman nüfus 8 milyondu ama şimdi neredeyse ikiye katladı.

Bir müjdeyi İstanbullularla özellikle bir örnek olması bakımından, Esenler'de yaşayan kardeşlerimle paylaşmak istiyorum. Kentsel dönüşüm için 5 Ekim 2012 tarihinde Esenler Havaalanı Mahallesi'nde ilk kazmayı vurmuştuk. İşte bu mahalledeki çalışmalar tamamlandı. İnşallah önümüzdeki ay hak sahiplerine anahtarları teslim edilecek. Bu bölgede 2373 konut, 55 işyeri yapıldı. Böylece kentsel dönüşümü bir hayal olmaktan çıkartıp, gerçeğe dönüştürmüş oluyoruz.

Ülkemizde bu çerçevede yıkılıp yeniden yapılması gereken 6 milyondan fazla konut var. Şu ana kadar 48 ilimizde 179 alan riskli bölge ilan edilerek, kentsel dönüşüm kapsamına alınmıştı.

Bizim amacımız yuva yıkmak değil, tam tersine vatandaşlarımızı güvenli ve huzurlu yuvalara ulaştırmaktır. Kentsel dönüşüm çalışmalarının hedeflediğimiz sonuca ulaşacağını sanıyorum.

Biz yapmak için mücadele ederken, birileri de yıkmanın peşinde. Bakıyorsunuz oda, işi gücü aslında plan proje bunlarla uğraşması lazım. Nerede kentsel dönüşümle ilgili bir adım atacaksanız bu malum oda hemen işi yargıya götürür. Yav senin işin ne, senin işin yapmak mı, yıkmak mı? Her yerde işi gücü bu. Netice alıyor mu? Almıyor ama bize süre kaybettiriyor. Sokaklara döşenen bombalar yüüznden bölgede ciddi bir tahribat var. İlçelerimizin böyle kalmasına rıza gösteremezdik. Güvenlik güçleri girmesin diye kanallar açılıyor.
Dokunulmazlıkların kaldırılması deyince yani 'milletvekillerine dokunulmazlık kalksın' diye bir şey anlıyorlar. İşin aslı bu değil. Kimin fezlekesi varsa o fezlekeyle ilgili sürecin hemen yargıya taşınması anlamınadır bu. Suçun varsa yargılanacaksın kardeşim. Ben senin milletvekilliğinin bitmesini nasıl beklerim? Bu kadar olaylar olacak, sen terör örgütüne silah taşıyacaksın arabanla, tabutlarla silah taşıyacaksın, ondan sonra...'Hani kalksın' diyordun da şimdi ne oldu. Niye geri vitese taktın.Algı operasyonunu bu millete düşman olanların eline fırsat olarak vermemeliyiz.

Siyaset fezlekelerin önünde bariyer oluşturmamalı. Ana muhalefet ipe un seriyor.

Çukurlar, kanallar ama bunlar atık su kanalları değil, bunlar içme suyu kanalları değil, bunlar yağmur suyu kanalları değil, bunlar doğal gazların hatlarının döşenmesi için değil, bunlar elektrik şebekesi için değil, buraya güvenlik güçleri girmesin diye açılan kanallar.

Sokaklara, binalara, kazılan çukurlara döşenen bombalar ve yaşanan çatışmalar yüzünden bölgede ciddi bir tahribat ortaya çıktı. Güvenlik güçlerimiz teröristleri birer birer etkisiz hale getiriyor. Tabii ilçelerimizin böyle harap halde kalmasına rıza göstermedik, gösteremezdik, göstermedik. İnşallah hem Sur'u tarihi görünümüne kavuşturacak hem vatandaşları huzur içinde yaşayacağı konutlara kavuşturacağız.

Sadece tarihi yapılan bir kenara bırakarak diğer yapıların tümü yıkılmalıdır.

Cizre'nin yeniden şehir olması lazım. Şırnak'a şehir demek mümkün değil.Hakkari topoğrafik olarak bir şehir yapısına uygun değil, Yüksekova şehir için daha uygun.

Kanal İstanbul kim ne derse desin olacak. Marmaray olacak dedik, bitirdik.

Türkiye'nin 2023'e kadar 6 milyon ek konuta ihtiyaç duyulacağı hesaplanıyor.

Arkadaşlarımı, Kanal İstanbul'un çevresinde dikey mimarinin kesinlikle yapılmaması konusunda uyardım.

YORUMLAR
  Ünlüler referandum oylarını kullandı
Ünlüler referandum oylarını kullandı