A24.com.tr » politika » Erdoğan-Trump görüşmesi sona erdi

Erdoğan-Trump görüşmesi sona erdi

Erdoğan-Trump görüşmesi sona erdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump'ın Beyaz Saray'daki görüşmesi sona erdi. Ardından heyetler arası görüşme gerçekleşti. İki lider daha sonra senatörlerin sorularını yanıtladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump tarafından Beyaz Saray’da resmi törenle karşılandı.

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi törenle karşılandı Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi törenle karşılandı

Erdoğan ve Trump, törenin ardından baş başa görüşmek üzere oval ofise geçti.

İkilinin görüşmesi sona erdi. Görüşme 1 saat 15 dakika sürdü. Heyetler arası görüşmeye geçildi.

Erdoğan ve Trump'ın Beyaz Saray Oval Ofis'te yaptıkları görüşme 1 saat 15 dakika sürdü. Baş başa görüşmede Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Trump'ın eşi Melania Trump da yer aldı. Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien da hazır bulundu.

ERDOĞAN VE TRUMP, SENATÖRLERİN SORULARINI YANITLADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump senatörlerin sorularını yanıtladı.

ABD'Lİ SENATÖR: Burada bulunduğunuz için çok mutluyuz. Türkiye ile ABD dost ve müttefik. Bu dostluğu devam ettirmek istiyoruz. Aynı zamanda kaygılarımız da var. Bir tanesi S-400. İkincisi Kürtler konusu. ABD ile birlikte düşmanlarımıza karşı savaştılar. Türkiye'nin onlara karşı saldırıda bulunmamasını görmek istiyoruz.

ERDOĞAN: Özellikle burada iki şeyi birbirinden ayırmamız lazım. Kürtler ve teröristler. Kürtler benim vatandaşım. O bölgelere yaptığım yatırımları ancak yerinde görebilirseniz anlayabilirsiniz. Sayın Obama döneminde Kobani'den ülkeme iltica eden Kürtlerin sayısı 350 bindir.

Onları kimse kabul etmezken biz kabul ettik. Onların giyimi, yedirmesi, içirmesi, sağlığı, eğitim durumları bize ait. Kimsenin onlara ekonomik herhangi bir  desteği söz konusu değil. Fakat sizin Kürt diye zikrettiğiniz herhalde YPG/PYD. Bunlar terör örgütü ve PKK'nın yan kuruluşudur.  Ferhad Abdi Öcalan'ın manevi evladıdır. Ben size özellikle bazı belgeleri vermek istiyorum. Bunlar özellikle bilmekte fayda var. Benim sayın Başkana ifade ettiğim gibi güvenli bölgeyi bizim yapmamız lazım. Uluslararası bir donörler toplantısıyla Suriye'nin kuzeyinde şu anda 444 km. uzunluk ve sayın başkanın 220 mil diye ifade ettiği orayı güvenli bölge ilan edebiliriz.

Biz planları yaptık. Projeleri hazırladık. Burada adımı atarsak 6 ay 2 yıl arasında burada konutlarıyla her şeyiyle buraya 1 milyon mülteciyi yerleştirebiliriz. 1 milyon da Rakka, Der Zor bu bölgeye yerleştirebiliriz. Şu anda bizde olan 4 milyon mültecinin 3 milyon 650 bini Arap, Keldani, 350 bini de Kürt'tür. Şu ana kadar yaptığımız yatırım 40 milyar dolardır. Avrupa'dan bize gelen ise tüm maalesef sadece 3 milyar Avrodur. O da bizim milli bütçemize değil STK'lar vasıtasıyla Kızılay ve AFAD'adır.

İLGİLİ HABER Erdoğan-Trump görüşmesinde dikkat çeken detay! Erdoğan-Trump görüşmesinde dikkat çeken detay!

DONALD TRUMP: Şu anda Türkiye'de 4 milyon mülteci bulunuyor. Umarım Avrupa yardımda bulunacak.

SORU: S-400'le F-35 arasında nasıl uyum sağlayacaksınız?

TRUMP: Bununla ilgili birçok alternatif olabilir. Bununla ilgili mutlaka bir yol bulunacaktır.

TRUMP: S-400 konusunu, ticaretle ilgili bazı konular da konuşuluyor. Bazı Cumhuriyetçi senatörler de bu konuya hakim kişiler olarak sayın Erdoğan'la tanışmak istediler. Çeşitli konular üzerine görüşmeler yapıldı. Güvenli bölge, sınır, petrol konusu. Yaklaşık 100 milyar dolara çıkarabiliriz ticareti. Bazı görüşmeler olacak. Arkasından konferans olacak. 

YORUMLAR
  Tamamen Yerli Süper Kahramanların Başrolünde Olduğu, Yeşilçam'dan 18 Süper Kahraman Filmi
Tamamen Yerli Süper Kahramanların Başrolünde Olduğu, Yeşilçam'dan 18 Süper Kahraman Filmi