Enginarın faydaları
Saat: 13:13
İri yapraklarıyla çiçeği andıran ve papatya ile aynı familyadan gelen ENGİNAR (Cynara) besin değeri çok yüksek bir sebzedir.
Kalp adelelerini güçlendirdiği gibi karaciğer ve böbrekleri dezenfekte ettiği bilinmektedir. En sert maddelerin bile sindirilmesine yardımcı olan “sinarin” isimli madde enginarda bulunmaktadır.
Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Akdeniz ülkelerinde yetişir. Çok eski tıp kitaplarında enginarın sağlığa faydaları, özellikle sindirimi kolaylaştırma özelliğine de sıkça değinilmiştir. Ortalama büyüklükteki bir enginar 25 Kalori ve 3 Gramdır. Folat ve Magnezyum içerir.
ENGİNARIN FAYDALARI:
* İçeriğindeki Iuteolin maddesi sayesinde kötü kolestrolü orta seviyeye getirerek kalbin korunmasında yardımcı olur.
* Karaciğerin en iyi dostu olarak bilinmektedir; Karaciğerin yenilenmesini sağlar.
* Vücutta ki zehirli maddelerin dışarı atılmasını sağlar (idrar yolu ile).
* Böbrekleri çalıştırarak kum v.b atılarak, temizlenmesini güçlendirir.
* İçeriğinde ki doğal insülin madde sayesinde kan şekerini düşürücü etkisi vardır, şeker hastaları için oldukça faydalıdır.
* A, D, D2, B6 ve C vitaminleri açısından zengin olan enginar; beyin yorgunluğunu giderir.
* Sindirimi kolaylaştırır.
* Kalbi temizler.
* Yorgunluğu alır ve vücuda dinamizm kazandırır.
Enginar dolması, zeytinyağlı ile pişirilen yemeklerin yanısıra pratik olarak suyu kaynatılıp içilmektedir, böylelikle vücuda olan katkısı kendini gösterebilir!
ENGİNAR SUYU NASIL ELDE EDİLİR?
- Bir Enginarın kabukları kesildikten sonra 4'e bölünerek 3 kilogram suda kaynatılır. Su kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe alınarak 10 dakika kaynatılmaya devam edilir ve süzülür. Vücudu temizleyici Enginar Suyu hazır.
- Her sabah ve akşam aç karnına 1 su bardağı içilir.
- Su buzdolabında saklanır, haşlanan enginar da salata olarak tüketilebilir.
- Kaynamayla birlikte Enginar da ki amilaz enziminin suya geçmesi sağlanıyor, bu enzim karbonhidratların yakılmasını, dolayısıyla da yağların çözülmesini sağlamaktadır.