En pratik yılbaşı menüsü 2018 - Yılbaşı sofrası önerileri - Yemek tarifleri
Saat: 15:55

Yeni yıla sayılı günler kala meşhur yılbaşı sofları için öneri arayan vatandaşlar, yılbaşı menüsü için araştırmalara başladı. Peki yılbaşı menüsü için kolay ve pratik tarifler neler?
Yılbaşı gecesini evde ailesi ve yakınlarıyla birlikte geçirecek olan vatandaşlar, yılbaşı sofraları için hazırlıklara başladı. Yılbaşı menüsü için sofralarınızı zenginleştirecek basit ve pratik öneriler...
Yılbaşı masası nasıl hazırlanır, yılbaşı sofrasında neler olmalı diye merak edenler için çorba, başlangıç, ara sıcak, ana yemek ve tatlı tarifleri olmak üzere 5 başlıktan, evde yılbaşı menüsü için alternatifli önerilerle geliyoruz. Üstelik içinde yılbaşı kurabiyesi de var, yılbaşı pastaları da; yılbaşı hindisi de var yılbaşı mezeleri de. İşte merak ettiğiniz en güzel yılbaşı yemekleri ve yılbaşında yapılabilecek yemekler hakkında merak ettikleriniz.
Haberimizden merak ettiğiniz en güzel yılbaşı yemeklerine ulaşabilir sizde evinizde en beğendiğiniz hoşunuza giden yılbaşı yemeğini kolaylıkla yapabilirsiniz. Yılbaşının yaklaşması ile birlikte özellikle ev hanımlarının aradığı konuların ilk sırasında yer alan evde hazılanacak en kolay yılbaşı menüsü ve yapımı kolay Yılbaşı yemek tarifleri ve hazırlanışı hakkında merak ettikleriniz haberimizde. Bu konu hakkında dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise aşırıya kaçmamak. Yeni bir yıla girmenin heyecanı ile birlikte sofraları donatacak birbirinden güzel yemekler için de hazırlıklara şimdiden başlandı. Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Gülşen Kadri, dengeli, keyifli ve sağlıklı bir yılbaşı sofrasının nasıl olması gerektiğine dair önerilerde bulunuyor. İşte tüm ayrıntılarıyla Evde en güzel ve kolay Yılbaşı menüsü, En güzel Yılbaşı yemek tarifleri ve hazırlanışı hakkında merak ettikleriniz.
Eğer aranızda "Amaan yılbaşı dediğin sıradan bir gün, yılbaşında ne yapılır ki, en fazla bir avuç fıstık alır, televizyon karşısına kuruluruz" diyen varsa vakit varken ayrılsın dostlar, biz yola "Yeni yıla ancak enfes yılbaşı sofralarıyla girilir" diyenlerle devam edeceğiz. Yılbaşı masası nasıl hazırlanır, yılbaşı sofrasında neler olmalı diye merak edenler için çorba, başlangıç, ara sıcak, ana yemek ve tatlı tarifleri olmak üzere 5 başlıktan, evde yılbaşı menüsü için alternatifli önerilerle geliyoruz. Üstelik içinde yılbaşı kurabiyesi de var, yılbaşı pastaları da; yılbaşı hindisi de var yılbaşı mezeleri de. Bu enfes yılbaşı yemekleri için mutfağı hazır edin, başlıyoruz.
Fırında tavuk çevirme ve Ketane pilavı
İşte İdil Yazar'ın yemek tarifleri listesinden bazıları; 2 müthiş yemek tarifi. Fırında Tavuk ve Kestaneli Pilav, yılbaşı menüsü 2018! Evde pratik ve lezzetli yemek tarifi arayanlar bu yılbaşı menüsü tam size göre. Fırında pişen tavuk nar gibi kızarıyor ve çok lezzetli oluyor, ayrıca yanında kestaneli bir yılbaşı klasiği :)
Fırında Tavuk Çevirme ve Kestaneli Pilav Malzemeleri:
1 adet Tavuk
Kekik
Kırmızı Biber
2 bardak Basmati Pirinç
200 gram Kestane
3 su bardağı Su
2 yemek kaşığı Tereyağı
1 yemek kaşığı Zeytinyağı
2 yemek kaşığı Dolmalık Fıstık
2 yemek kaşığı Kuş üzümü
Karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
2 tatlı kaşığı Toz Şeker
Haydari
Bu topraklarda içilen rakının, rakıdan alınan her yudumun muhtarı haydaridir. Onun olmadığı masada 'şerefe' demek, en hafif tabiriyle şaşkınlıktır. Rakının Müzeyyen'den sonraki ikinci aşkıdır.
Bal kabağı çorbası
Tavuk suyu, bal kabağı püresi, doğranmış kuru soğanı, kekiği, tane karabiberi ve ince kıyılmış sarımsağı bir tencereye koyarak 30 dakika kısık ateşte pişirin. Blender yardımıyla tüm karışımı pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çekin. Kremayı azar azar ilave edin ve bu aşamada çırpma teli kullanın. Kremayı ilave ettikten sonra beş dakika daha pişirin ve ocağın altını kapatın. Servis kaselerine aldığınız çorbayı maydanozlarla süsleyebilirsiniz.
Kuzu Kavurma için Malzemeler
500 gram Kuzu Kuşbaşı
1 adet Soğan
5 adet Köy Biberi
2 adet Kırmızı biber
Taze Kekik
Biberiye
1 adet Domates
Kuşkonmaz çorbası
İyice yıkanmış kuşkonmazların kabuklarını soyacak yardımıyla soyun ve halka halka doğrayın. Tereyağını derin bir çorba tencersinde eritin kuşkonmazları ilave edin ve hafif soteleyin. Unu ilave edin ve hafif renk alıncaya kadar kavurun. Et suyunu yavaş yavaş ilave edin ve bu aşamada çorbanın topaklanmaması için çırpma teli kullanın. Tuz, kırmızı biber ve karabiberi ilave edip kıvam alıncaya kadar 15 dakika daha pişirin ve servis edin.
Fesleğenli domates çorbası
10 adet domates (orta boy)
1 tatlı kaşığı salça
1 demet taze fesleğen
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1,5 litre su
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
"Farklı çorbalar iyi hoş ama ben klasiklerden şaşmak istemiyorum yeni yılda da" derseniz sizi rengiyle yılbaşı sofranıza çok yakışacak, lezzetiyle içinizi ısıtacak domates çorbamıza doğru da alabiliriz.
Fırınınızı 190 dereceye ayarlayın ve ısınmasını bekledikten sonra içine bir fırın tepsisinde domatesleri koyun. 15 dakika fırınladığınız domateslerin kabuklarını soyun. Bir çorba tenceresi çıkarıp içine zeytinyağını ve sarımsakları ilave edip kavurun. 1 dakika kavurduktan sonra kabuklarını soyduğunuz domatesleri ekleyip karıştırın. Domateslerin üzerine de suyu ekleyip blenderla tüm malzemeleri güzelce ezin ve harmanlayın. Salçayı da ilave edip çorbayı kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp bir süre daha pişirin ve son aşamada içine fesleğeni, tuz ve karabiberi de ekleyip 5 dakika daha pişirin. Ardından ocaktan alın, son bir kez daha blender'dan geçirin ve servis edin. Servis ederken üzerine krema ve fesleğen-zeytinyağı ikilisini de ekleyebilirsiniz. Afiyetler olsun.
Arnavut ciğeri
Ciğerin una bulanıp yağda kızartılması sonucunda ulaştığı mükemmelliğe arnavut ciğeri denir. Sıcak yenir, soğuk yenir, soğanlı yenir, rakıyla yenir. Süper yenir. O yüzden...
Patlıcan pane
Yılbaşı sofrasında yer aldığında "Evet ya yeni yıl sofrasına yakışacak bir meze bu" dedirtiyor. Havası biraz özel günler için lakin siz onu isterseniz her gün yapın. O hiç itiraz etmez...
Muhammara
İçindeki baharat oranına, yöresine göre acuka, acıka, muhamere olarak da bilinir muhamara. Kafkasların kahvaltıda uçuşa geçme sebebidir. Ama biz akşama alıyoruz...
İç Pilavlı Hindi
Malzemeler:
1 hindi
Ayçiçek Yağı
Kırmızıbiber
Biberiye
Tuz
Karabiber
Limon Suyu
Pirinç
Dolmalık Fıstık
Soğan
Kuş Üzümü
Nane
Tarçın
Yenibahar
Tavuk Suyu
Tereyağı
Brokoli
Brüksel Lahanası
Kestane
Yapılışı:
İlk iş olarak hindimize sürmek üzere marine sosu hazırlayın. Bunun için ayçiçek yağını, kırmızıbiberi, biberiyeyi, tuzu, karabiberi ve limon suyunu iyice birbirine karıştırın. Bu sosu hindinin üzerine sürün.. Hindiyi genişçe bir tepsiye koyun ve 150 derece ısıtılmış bir fırında 2 buçuk saat pişirin..
İç pilavı hazırlayın. Bunun için büyük bir tencere seçin ve içine 50 gr tereyağı koyun. Dolmalık fıstığı tencereye alıp altın rengi olana kadar yağda kavuralım. Soğanları ince ince doğrayalım ve fıstıklara ilave edip kavurmaya devam edelim. İyice yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri de katalım ve biraz daha kavuralım. Kuşüzümünü, 20 gr. naneyi, karabiberi, 30 gr. tuzu, tarçını ve yenibaharı tavuk suyuyla karıştıralım. Pirinçler suyu çekince altını kapatıp demlenmeye bırakalım.
Brüksel lahanasını ve brokoliyi yıkadıktan sonra bol suda haşlayalım. Geniş bir tava seçelim. 50 gr. Tereyağını eritelim. Haşlanmış sebzeleri tavaya alalım ve soteleyelim. İçine 30 gr. tuz ve 20 gr. karabiber ekleyerek tatlandıralım. Öte yandan kestaneleri çizerek 50 gr tereyağında kızartalım. Kabuklarını soyalım.
Hindiyi ve iç pilavı, garnitürlerle servis edelim.