A24.com.tr » yaşam » Düve nedir, neye denir, 2017 Kurban fiyatları ne kadar - Büyükbaş Kurban fiyatları

Düve nedir, neye denir, 2017 Kurban fiyatları ne kadar - Büyükbaş Kurban fiyatları

Düve nedir, neye denir, 2017 Kurban fiyatları ne kadar - Büyükbaş Kurban fiyatları

Kurban Bayramına kısa bir süre kala dini vecibelerini yerine getirmek isteyen müslümanlar kurbanlık bakmaya ve fiyat araştırması yapmaya şimdiden başladı. En çok satılanlardan düve nedir?

 Kurban Bayramı'nın gelmesiyle birlikte müslümanlar kurban ortaklarıyla birlikte nasıl bir kurban kesecekleri , hangi fiyat aralığında olacağı konusunda muhabbetlere başladı.

Kurbanlık fiyatlarının spekülatörler tarafından gereğinden fazla abartıldığını ve piyasadan oldukça üstünde gösterildiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bayrama kısa bir süre kala fiyatlar dengeye oturur. Şu an Anadolu’dan büyükşehirlere yeteri kadar kurban girmediği için büyük üretici firmalar da kurban fiyatlarını oldukça yüksek gösteriyorlar” dedi.

“KURBANLIK ALIRKEN SPEKÜLATÖRLERE ALDANIP ACELE ETMEYİN”.

Bayrama yakın küçük ve büyükbaş kurbanlık fiyatlarının normale döneceğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken “TÜİK 2016 verilerine göre mevcut büyükbaş sayısı 14 milyon 222 bin 228, küçükbaş sayısı 41 milyon 329 bin 232. Yani toplamda 55 milyon 551 bin 460 hayvan var

Bu da zaten ihtiyacın da üzerinde bir rakam. Her yıl ortalama 860 bin büyükbaş, 2 milyon 500 bin küçükbaş hayvan kesiliyor. Vatandaşımız kurbanlık fiyatlarını yüksek tutup piyasayı alt üst eden spekülatörlere aldanıp acele etmesin. Anadolu’dan büyükşehirlere yeteri kadar kurbanlık hayvan geldiği zaman yükselen bu fiyatlar bayrama sayılı günler kala düşecektir. Üreticiler de hayvanlarının elinde kalmasını istemiyorsa normalin çok üstünde fiyat ile satışa çıkarmamalıdır” diye konuştu.

Dana Nedir? Düve Nedir? Sığır nedir?
Et konusunda belki de en temel bilgilerden biri dana diye aldığımız ve andığımız etin gerçekte ne eti olduğu bilgisi. Hemen endişelenmeyin. Dana eti yerine at eti, domuz eti alıyor olabilirsiniz demiyorum. Ama aramızda kaç kişi; dana, düve, buzağı, sığır arasındaki farkı tam anlamıyla biliyordur?

Aslında tükettiğimiz büyükbaş hayvan ailesinin genel adı sığır. Sonra yaş ve cinslerine göre aşağıda özetlemeye çalıştığım gibi özel adlar alıyorlar. Bu listede de görebileceğiniz gibi, dana sadece belli bir yaş aralığındaki sığıra verilen özel bir isim. Ne yazık ki, ülkemizde tüketilen etlerin düşük bir kısmı gerçekten dana. Çoğunlukla teknik olarak sığır tüketiyoruz ama bunu bilmiyoruz.

Buzağı:
0 aylık – 6 aylık inek yavrusu, erkek ya da dişi olabilir. Yabancı kaynaklarda “baby beef” diye geçiyor.
Dana:
6 aylık – 15 aylık inek yavrusu, erkek dana veya dişi dana olabilir. İngilizcede “veal” Fransızcada “veau” kelimesini karşılığı.
Düve:
Doğum yapmamış dişi inek yavrusu
Tosun:
15 aylık – 2 yaş arası erkek inek yavrusu
İnek:
2 yaş ve üzeri dişi sığırlar
Boğa:
2 yaş ve üzeri erkek sığırlar
Öküz:
Kısırlaştırılmış boğalar

Ancak hatırlatmamda fayda var ki, yukarıda özetlediğim isimler veterinerlerin kullandığı teknik ayrımlar. Et alım/satımında kullanılan sınıflar/terimler bu kadar detaylı değil ve sadece 3 ana gruba ayrılıyor:

Düve: Doğum yapmamış dişi
Dana: Erkek, tabii ne kadar genç o kadar makbul.
Sığır: Doğum yapmış dişi

Süt danası nedir?

Süt danası ifadesini hepimiz duymuşuzdur, ancak yukarıdaki listede süt danasını görmeyince şaşırmış olabilirsiniz. Türkiye’de uzmanlar süt danası diye bir ifadeyi kabul etmiyorlar. Yurtdışı kaynaklarda bulabildiğim kadarı 5 aylığa kadar olan ve sadece sütle beslenmiş buzağıya süt danası deniyor. Ağırlıkları yaklaşık 200-250 kg arasında oluyor. Aslında en basit ifadesi ile süt danası denildiğinde kastedilenin buzağı olduğunu kabul edebiliriz. Ancak hatırlatmam gerekir ki, Türkiye’de verimlilik nedeni ile 18 aylıktan daha genç hayvanların kesimi yapılmıyor.

Bu hayvanlardan en lezzetlisi hangisidir?

Lezzeti belirleyen en önemli unsur bildiğiniz gibi etin sulu olması. Bilmeliyiz ki, hayvan yaşlandıkça etinin içindeki su oranı azalıyor. 15 aylık bir hayvanın etinin sululuk oranı ortalama %75’lerdeyken, hayvan yaşlandıkça etin içindeki su oranı %55’lere kadar azalıyor. Dolayısı ile hayvan ne kadar gençse o kadar iyi. Genç hayvanın etinin yaşlı olanlara göre daha pembe olacağını da ek bilgi olarak paylaşayım.
Pekiyi ya cinsiyet? Dişi hayvan mı yoksa erkek hayvan mı daha makbuldür? Açıkçası bu konuda durumu belirleyen; dişinin doğum yapmış olup olmaması. Yani doğum yapmamış dişi, aynı yaştaki erkekten daha lezzetli, ama eğer doğum yaptıysa durum değişiyor.

Dolayısı ile lezzetine göre listeyi sıralarsak;
1.Buzağı (Ama verimli olmayacağından Türkiye’de bulmanız nerdeyse imkansız)
2.Dişi Dana
3.Erkek Dana
4.Düve
5.Tosun
6.İnek
7. Diğerleri

Ya da listeyi bulunabilecekler arasında sınırlayıp, sektörün kullandığı jargona uyarlarsak;
1.Düve
2.Dana
3.Sığır


Ne yazık ki, ete bakarak, hele ki kemiksiz bir ete bakarak etin yaşını ve cinsiyetini tahmin etmek çok zor. Dolayısı ile bu konuda, yani etin ne eti olduğu konusunda ancak kasabınıza güvenebilirsiniz. Kasabınızla uzun süreli iyi bir ilişkiniz olmasını ve ağzınızın tadının hiç bozulmamasını dilerim.

YORUMLAR
  İlişkileri, Evlilikleri, aldatmaları olay olan ünlüler!
İlişkileri, Evlilikleri, aldatmaları olay olan ünlüler!