A24.com.tr » yaşam » Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'den Sakal-ı Şerif açıklaması

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'den Sakal-ı Şerif açıklaması

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'den Sakal-ı Şerif açıklaması

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez verdiği bir röportajda Peygamberimizin Sakal-ı Şerif'i ile alakalı çarpıcı açıklamalara imza attı.

İŞTE O RÖPORTAJIN ÖNEMLİ YERLERİ

IŞİD’in İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirdiği vahşi saldırı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Öncelikle bu menfur saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Doğrusu saldırıya uğrayan sadece evlatlarımız değil, aynı zamanda İslam dininin kendisi. Bu coğrafyanın içinden çıkarılmış cinayet şebekeleri marifetiyle, İslam diniyle ilgili dünyanın her tarafında bir korku ve endişe oluşturuluyor. Müslüman’ın varlığı, dünyada bir güvenlik sorununa dönüştürülüyor. Bu coğrafyayı bir çatışma alanına dönüştüren küresel güçler, bu konuda masum değiller. Ama ben prensip olarak suçu hep dışarıda aramanın da doğru olmadığını düşünenlerdenim. Bir mübarek ramazan gecesinde, bir insan öldürmeyi bütün insanlığı öldürmek olarak tarif eden bir dinin mensubunun, kadın, erkek, çoluk çocuk demeden bütün masum insanları katletmesini, herhangi ilahi bir dinle irtibatlandırmak kabul edilemez. Bu, hayatın manasını kaybetmiş, yaratılışın, varoluşun gayesini yitirmiş, nihilist denilebilecek bir cinnet hareketidir.

Türkiye’den de IŞİD’e katılan cihatçılar çıkıyor. Ülkemizde din eğitiminde ya da din algısında bir problem mi var ki bu insanlar bu terör örgütüne katılıyor? Diyanet İşleri Başkanı olarak kendinizi sorumlu hissediyor musunuz?

Bir tek kişi bile katılsa tabii ki kendimizi mesul sayarız. Ancak şunu ifade etmek isterim: Türkiye’de bu tür aşırı düşünceler daima marjinal kalmıştır. Türkiye’den katılımlar, başka ülkelerle mukayese edilemeyecek kadar az. Çünkü Türkiye’nin bu topraklarda inşa ettiği din anlayışı, bu tür yanlış dini akımlara izin vermez. Bu topraklarda, sevgi felsefesine dayanan irfan ve tasavvuf geleneği vardır. Ötekine saygı geleneği vardır. Farklı inançların, farklı düşüncelerin birlikte yaşaması kültürü vardır. Bir de tabii ki Türkiye’de bütün okullarda verilen sağlıklı bir din öğretimi vardır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın topluma verdiği yaygın bir din hizmeti ve din eğitimi vardır.

‘HZ. PEYGAMBER YAŞASA SAKAL-I ŞERİF’LERİ YASAKLARDI’

Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi konusunda tavrınız nedir?

Mesele statü meselesi değildir. Mesele bin yıldır bu toprakları vatan kılan kardeşler topluluğu olarak birbirimizi tanımak, birbirimizin inanç ve değerlerine saygı göstermektir. Farklı inanç konularını teolojik tartışma konusu olmaktan çıkarıp özgürce birbirimizi var kılma meselesidir.

Gölcük’te bir camiden “Sakal-ı Şerif”in çalınması tartışma yarattı. Türkiye’de camilerdeki Sakal-ı Şeriflerin hepsi sahih mi? Sakal-ı Şerif ziyaretleri ibadet midir?

Bu konu, aslında biz İslam ümmetinin, yeryüzüne merhamet ve adaleti getiren Hz. Peygamber’le kurduğu ilişki ile ilgili yaman çelişkiye işaret eder. Ben bir hadis talebesi olarak derim ki; Hz. Peygamber bugün yaşasaydı, bunu yasaklardı. Ancak bazı Müslüman kardeşlerimizin sadece sevgi eseri olarak ziyaret edip gözyaşı dökmesine de saygı duyulmalıdır. Şu iyi bilinmelidir ki; Hz. Peygamber’in Sakal-ı Şerif’ini ziyaret etmek şeklinde herhangi bir dini vecibe bulunmamakla birlikte Müslümanların öteden beri bu tür uygulamaları bir âdet haline getirdikleri malumdur.

(Kaynak: Haber7)

YORUMLAR
  Oscar Ödülleri'nin unutulmaz anları
Oscar Ödülleri'nin unutulmaz anları