A24.com.tr » teknoloji » Darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasında sosyal medyanın etkisi büyük oldu

Darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasında sosyal medyanın etkisi büyük oldu

Darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasında sosyal medyanın etkisi büyük oldu

15 Temmuz akşamı TSK'da görevli bir grup subayın darbe girişimi sonrası sosyal medya sitelerine iki saatlik kesinti uygulandı. Erişimin saat 01:00'da normale dönmesiyle sosyal medyada rekor kırıldı.

 15 Temmuz darbe girişimi sırasında sosyal medya sitelerine 22:50'den itibaren iki saat boyunca erişim kısıtlandı. Günde ortalama 6 milyona yakın Türkçe tweetin atıldığı Twitter'da erişimin saat 01:00'in ardından normale dönmesiyle 16 Temmuz'da toplam 18 milyon 666 bin tweet paylaşıldı. Çevrimiçi platformlar üzerinden gerçekleştirilen çağrılar, yapılan haberler ve canlı yayınlar ile sağlanan bilgi akışı, darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasında önemli rol oynadı.

Al Jazeera Türk'ten Şükrü Oktay Kılıç'ın haberine göre, Türkiye'deki internet kullanıcıları, 'boğma' anlamına gelen 'throttling' kavramı ile ilk kez, 10 Ekim 2015'te Ankara'daki Barış Mitingi'ne yönelik bombalı saldırıyla tanıştı. Sultanahmet saldırısı dışında, Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirilen diğer bombalı saldırıların ardından kullanıcılar, başta Twitter ve Facebook olmak üzere sosyal medya sitelerine erişmekte 36 saate kadar zorluk yaşadı.

DARBE GİRİŞİMİNDE SOSYAL MEDYAYA ERİŞİM ENGELLENDİ
15 Temmuz Cuma, 22:00 sularında Ankara ve İstanbul'da başlayan askeri hareketliliğin bir darbe girişimi olduğunun anlaşılmasından kısa süre sonra internet kullanıcıları; herhangi bir mahkeme kararı olmamasına rağmen Twitter, Facebook ve YouTube'a erişemedi.

Türkiye'de internet erişimiyle ilgili yaşanan engellemeler ve sıkıntıları özel bir yazılım aracılığıyla ölçmek üzere hayata geçirilen 'Turkey Blocks', 22:50'den itibaren bu üç sosyal medya platformuna erişimin engellendiğini duyurdu.

ERİŞİMİ DARBECİLER ENGELLEDİ
Twitter, kullanıcılardan gelen erişim şikayetleri üzerine resmi hesabından saat 00:53'te Türkçe ve İngilizce tweetler atarak, "Kasıtlı olarak hizmetimizin ülke çapında yavaşlatıldığından şüpheleniyoruz" yazdı. Facebook, konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmazken ABD'nin Fortune dergisine konuşan YouTube sözcüsü, "YouTube'a Türkiye'den erişilemediği yönündeki haberlerin farkında olsak da sistemlerimiz normal şekilde çalışıyor görünüyor'' dedi. Uzmanlara göre, erişim problemi, Türkiye'ye yönelik bombalı saldırıların ardından olduğu gibi, servis sağlayıcılarının sosyal medya sitelerinin belirli IP'lerdeki sunucularına erişimi teknik olarak daraltmasından kaynaklandı.

'Turkey Blocks'un verilerine göre sosyal medyaya erişim, iki saat boyunca kısıtlandı.

CUMHURBAŞKANININ FACETIME BAĞLANTISI DÖNÜM NOKTASI OLDU
Haber ajansı Reuters, popüler VPN servisi Hotspot Shield’ın Türkiye’den indirilme sayısının, darbe girişiminin anlaşılmasının ardından geçen bu iki saatlik süreçte yüzde 300 oranında arttığını yazdı.

17 Temmuz 00:13'te darbe girişiminde bulunan askerler, TRT spikeri Tijen Karaç’a silah zoruyla darbe bildirisi okuttu. Darbe bildirisi, aynı saatlerde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin resmi internet sitesinde de yayınlandı. Bu saatlerde sosyal medyaya erişim hâlâ sağlanamıyordu.
TRT’de darbe bildirisinin okutulmasından 17 dakika sonra, saat 00:30'da CNN Türk’e internet üzerinden FaceTime aracılığıyla canlı bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüntüsü, gazeteci Hande Fırat tarafından akıllı telefon aracılığıyla ekrana yansıtıldı. Hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kişisel ve Cumhurbaşkanlığı’nın resmi Twitter ve Facebook hesaplarından darbeye karşı direniş çağrıları tekrarlandı.

BAŞBAKANLIK DA SOSYAL MEDYADAN FAALİYETE GEÇTİ
Başbakanlık’ın resmi Twitter hesabı da oldukça aktif şekilde faaliyetteydi. Başbakan Yıldırım’ın çağrılarının yanı sıra, muhalefet partisi liderleri ile darbe girişiminin ordunun emir komuta zinciri dışında gerçekleştirildiğini ifade eden komutanların açıklamaları Başbakanlık’ın resmi Twitter hesabından duyuruldu. Başbakan Binali Yıldırım, 16 Temmuz Cumartesi 09:22'de Twitter’da paylaştığı bir video ile, olay tamamen sona erinceye kadar meydanları terk terk etmeme çağrısı yaptı.

ERİŞİM NORMALE DÖNDÜ REKOR KIRILDI
01:00 itibarıyla erişimin normale döndüğü sosyal medya platformlarında haber organizasyonları; operasyonlar, gözaltılar ile ilgili gelişmeleri ve yetkililerden gelen açıklamaları sorunsuz şekilde aktarmaya devam etti.

Haber organizasyonlarının yanı sıra darbe girişime karşı çıkmak için meydanlara çıkanlar, Facebook ve Periscope üzerinden canlı yayınlar ile ülke genelindeki durumu anlık olarak aktardı.

Twitter’da 15 Temmuz’da başta #DarbeyeHayır etiketi olmak üzere onlarca etikette darbe karşıtı tweetler atıldı. 16 Temmuz’da meydanlarda toplanan darbe karşıtları, #MilletçeMeydanlardayız etiketi altında organize oldu.

Devlet kurumlarının, sosyal medya platformlarını aktif şekilde kullanması, darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasında kritik rol oynadı.

35 MİLYONA YAKIN TWEET ATILDI
Sosyal medya ölçme, analiz ve araştırma hizmetleri veren Somera’nın Al Jazeera Türk ile paylaştığı verilere göre 16 Temmuz’da atılan tweet sayısı yüzde 223 arttı. 15 Temmuz 17 Temmuz tarihleri arasında toplam 34 milyon 818 bin 329 tweet atıldı Bu tweetler 15 milyar erişime ulaştı. 8–14 Temmuz tarihleri arasında atılan ortalama tweet sayısı 5 milyon 773 bindi.

TRT HABER ETKİLİ OLDU
Ekranlarında darbe bildirisi okutulan TRT’nin Twitter hesabı, sosyal medyanın en etkili hesabı oldu.

15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan gece Twitter’da en çok konuşulan başlıklar şunlardı:

ERDOĞAN'IN ÇAĞRISI KARŞILIK BULDU
İstanbul’da köprülerin kapatılmasıyla birlikte, 22:00'den itibaren artış gözlemlenen Twitter’daki konuşma hacmi, Erdoğan’ın açıklamasının ardından en yüksek seviyeye ulaştı.


Cumhurbaşkanlığı ve İçişleri Bakanlığı, darbe girişiminin ‘püskürtülmesinin’ ardından 18 Temmuz 08:00'de sosyal medyada artan dezenformasyonlara karşı da bir uyarı mesajı yayınladı.
 

 

YORUMLAR
  Ezan sesini duyan köpekler neden hep birlikte ulumaya başlar?
Ezan sesini duyan köpekler neden hep birlikte ulumaya başlar?