A24.com.tr » ajanda » Dansite nedir? Dansite ne demek?

Dansite nedir? Dansite ne demek?

Dansite nedir? Dansite ne demek?

Sağlık denince halk arasında akan sular duruyor. Tıbbi bir terim olan 'Dansite' internette trenlere girdi. Arama motorlarına "Dansite nedir? Dansite ne demek?" yazıldı ve sonuca ulaşılmaya çalışıldı.

Dansite nedir? Dansite ne demek? | Türk halkı için sağlığı çok önemli. Bu yüzden doktorlardan veya televizyondan duydukları tıbbi  kavramları araştırmaya özen gösteriyoruz. Bugün çok fazla aranan tıbbi terim ise 'Dansite' oldu. Vatandaşlar internette arama motorlarına "Dansite nedir? Dansite ne demek?" yazarak sonuca ulaşmaya çalıştı. Biz de bu haberi okuyucularımız için yaptık. İşte detaylar...

Dansite nedir? Dansite ne demek?

Böbreklerimiz vücudumuz için oldukça hayati organlardır. Kanımızdaki zararlı maddeleri süzerek idrar yardımıyla dışarı atılmasını sağlarlar. Bu sayede vücüdumuzdaki su ve tuz dengesi de korunmuş olur. 'Dansite' ise yoğunluk anlamına gelir ve su ile kıyas yapıldığında idrarın yoğunluk seviyesi için kıyas yapılmasına denir. Belli miktarda idrar örneğinin laboratuvarda incelenmesi sonucu dansitenin karşılığı olarak önümüze bir değer çıkar.

SG olarak kısaltılan idrar dansite değerleri tıpta bazı konularda fikir vermektedir. Örneğin böbreklerde ürenin yeterince sulandırılıp sulandırılmadığı dansite değerlerinden anlaşılır. Dolayısıyla günlük belli bir miktarda tüketimi tavsiye edilen suyla ilgili de fikir sahibi olunur. İdrar yolları iltihapları, kalp yetmezliği, diyabet gibi hastalıkların teşhisini kolaylaştıran idrar dansite testi erken teşhisi, tedaviyi ve hastalıktan daha kolay kurtulmayı da sağlayacaktır.

Normal Dansite Değerleri

Ölçüm sonuçları 1.002 g/ml ile 1.020 g/ml (gram/mililitre) arasında olan dansite değerleri normal olarak kabul görür. Yeterince su tüketen bir kişinin idrar dansitesi bu aralıklarda olacaktır. Aynı kişinin aynı günde farklı laboratuvarlarda yapılan dansite ölçüm sonuçlarında malzeme ve teknikten dolayı küçük değişiklikler görülmesi mümkündür. Dansite değerleri ile böbreklerin süzme kapasitesi, yeterince su tüketilip tüketilmediği, idrar yollarında iltihap gibi bir sorun olup olmadığı hakkında fikir edinilip teşhis koyulabilmektedir.

Dansite Yüksekliği

İdrar dansitesinin yüksek değerde olması böbreklerin yeterince düzgün çalışmadığının ve idrara örneği veren kişinin yeterince su içmediğinin ya da vücuttan fazla su kaybedildiğinin belirtisidir. Susuz kalındığında dışarı atılan idrarın renginin koyulaştığı da görülecektir. Aşağıdaki hastalıklarla ilgili şüpheler söz konusuysa doktor idrar tahlili ve dansite ölçümü yapılması için hastasını laboratuvara yönlendirecektir.

*Hipovolemik Şok

*İshal, terleme, kusma gibi sebeplerle aşırı su kaybedilmesi (hidratasyon)

*İç ya da dış kanama yoluyla fazla sıvı kaybedilmesi

*Şiddetli yanık vakaları

*Diyabet ve idrarda fazla glikoza rastlanması

*Kalp yetmezliği

*Böbrek yetmezliği

*Böbrek damarlarında daralma

*Böbrek enfeksiyonları

*Hepatorenal sendrom

* Sodyum seviyesinde düşüklük ya da yükseklik

Bunlardan birinin varlığında ya da şüpheli durumlarda dansite ölçümü daha sonra yeniden yaptırılacak, hasta takip edilecektir.

Dansite yüksekliği ile birlikte tahlil yapılan kişilerin idrarındaki;

*Protein

*glikoz

*Beyaz kan hücreleri

*Kırmızı kan hücreleri

*Kristaller

*Bilirubin gibi maddelerin miktarında da artış gözlenebilmektedir.

YORUMLAR
  Şehir isimleri nereden geliyor? İşte sizin memleketin hikâyesi...
Şehir isimleri nereden geliyor? İşte sizin memleketin hikâyesi...