A24.com.tr » politika » Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Putin de harekatı destekliyor

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Putin de harekatı destekliyor

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Putin de harekatı destekliyor

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın katıldığı bir televizyon kanalında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Kalın Cerablus'a yapılan harekatı Putin'in de desteklediğini söyledi.

 İbrahim Kalın katıldığı bir canlı yayında gündemi değerlendirdi.
Çin'de yapılan G-20 zirvesine değinen Kalın, "Terörle mücadele mülteci sorunu öne çıkan başlıklardı. Cumhurbaşkanımız ve diğer liderler bu konuyu etraflı bir şekilde ele aldılar" dedi.

Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı ikili görüşmelerde 15 Temmuz darbe girişimini ve FETÖ'yü diğer liderlere anlattığını aktardı.

Fırat Kalkanı operasyonu ve Suriye'de yaşanan gelişmelere de değinen Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G-20 zirvesinde Obama ve Putin ile Halep konusunda ayrı bir görüşme yaptığını da söyledi.Kalın, Halep'te ateşkesin ne zaman başlayacağına yönelik soruyu "Nihai ateşkes anlaşmasını bekliyoruz. Umudumuz bayramdan önce ateşkesin olması yönünde" şeklinde yanıtladı.
Fırat Kalkanı operasyonunun başarılı bir şekilde devam ettiğini ve IŞİD mensuplarının Türkiye sınırından temizlendiğini kaydeden Kalın, operasyona Rusya lideri Putin'in de destek verdiğini söyledi.

ABD İLE UZLAŞMA YOK
YPG konusunda ABD'lilerle uzlaşma olmadığını söyleyen Kalın, "Menbiç'ten bütün YPG unsurlarının temizlenmesi ısrarımızı sürdürüyoruz. ABD YPG'nin Fırat'ın doğusuna geçtiğini söylüyor. YPG'nin çekildiğini bizim kaynaklar da doğrulamalı. YPG unsurlarını Fırat'ın batısına geçerse bizim için meşru hedef olurlar" diye konuştu.

Kalın şöyle devam etti: YPG ve PYD PKK'nın uzantısıdır. Bir terör örgütünü başka bir terör örgütüyle ortadan kaldıramazsınız. Biz Suriye'nin toprak bütünüğünü muhafaza edecek şekilde DEAŞ ile mücadele edilmesini istiyoruz".

VİZE MUHAFİYET
Kalın, AB'ye vize muhafiyetinin yıl sonuna ertelendiği iddiaları için şunları söyledi: "Vize muhafiyetinde yıl sonu gibi bir takvim söz konusu değil. Bu konunun bir an önce hayata geçirilmesi konusunda sürecin hızlandırılması kararı çıktı. Vizesiz geçiş ve Geri Kabul Anlaşması eş zamanlı uygulanmalı. Fransa, Almanya, İtalya ile Cumhurbaşkanımızın görüşmeleri oldu."
Kalın, 'Türkiye nasıl gitti nasıl döndü Çin’den?' sorusuna, "11’ncisi yapılan liderler zirvesiydi bu. Hakikatten hem zirvenin ana başlıkları ve sonuç bildirgesi itibariyle hem de ikili temaslara fırsat vermesi anlamında çok başarılı bir zirve oldu. Çinlileri de tebrik ederim çok güzel bir organizasyon yaptılar. G20’nin hep i,ki gündemi olur birisi global ekonomik konular diğeri de gündemdeki sıcak siyasi konular. Global ekonomik gündemle ilgili epey konu ve başlık ele alındı. Onlardan birisi de bizim geçen sene Antalya zirvesinde gündeme aldığımız kapsayıcılık meselesi. Yani dünya ekonomisinin küçük aktörlerinin de bu süreçlere dahil edilmesi. Aslında zengin ülkelerle onlar kadar şanslı ve zengin olmayan ülkeler arasındaki bu uçurumun nasıl asgariye indirileceği konusuydu. Bu konuda dünyanın alması gereken çok büyük bir mesafe var. Biz her platformda bu koynu gündeme getiriyoruz. Bu G20 gündeminin dışında Türkiye biliyorsunuz en az gelişmiş ülkeler sekretaryasını da üstlenmiş durumda. Birleşmiş Milletler çatısı altında yürüyen bir çalışma bu. Orada 60 küsur tane ülke var. Oradaki sayısı mümkün olduğunca azaltmaya çalışıyoruz. Orada bu gündeme geldi.

YORUMLAR
  Halit Akçatepe filmleri
Halit Akçatepe filmleri