A24.com.tr » dünya » Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'de cami açılışında konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'de cami açılışında konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'de cami açılışında konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin Maryland Eyaleti'ndeki Amerika Diyanet Merkezi'nin açılışında konuştu.

ABD'nin ilk Türk İslam kuruluşu olacak "Amerika Diyanet Merkezi", Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Bu araziyle tanışmam oğlumun eğitim yıllarında katıldığım bir iftarda olmuştur. Şimdi bu arazi bir medeniyet merkezine dönüştü. Ey Rabbim sana ne kadar hamd etsek azdır. Bundan 3 yıl önce buranın temelini atmıştık. O gün, bu günü düşlemiştim. Emeği geçen Diyanet İşleri teşkilatımız, mimari projeleri hazırlayan ve çalışmaları yürüten üstadlarımıza teşekkür ediyorum. Osmanlı mimarisine göre yapılan 750 kişi kapasitesine sahip bu cami adeta Türkiye'deymişiz hissini yaşatıyor. O yüzden bu merkez büyük önem taşıyor. Her zaman ifade ediyorum terörizmin dini dili ırkı kesinlikle yoktur.

Dünyada ve ABD'de Müslümanlar karşı hoşgörüsüzlüğün yükseldiği bir dönemde yaşıyoruz. O yüzden bu merkez büyük önem taşıyor. 11 Eylül’de bir avuç teröristin Amerikalılara yaşattıkları tüm Müslümanlara fatura edilemez.

Müslümanları terörist olmakla suçlayanlar ortada dolaşıyor. Amerika'da devam eden başkanlık yarışında bazı adayları bu görüşleri savunuyor. Müslümanlar bu ülkenin asli unsurları arasında yer alıyor. Müslümanlar da ABD'nin gelişimine katkı sağlıyor. ABD'de yaşan Müslümanlar, Amerikalılık ya da Müslümanlık arasında seçime zorlanamaz.

ABD'deki Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezinin açılışında yaptığı konuşmada, "Biz 35 yıldır terörle mücadele ediyoruz. Teröre verdiğimiz kurban sayısı 40 bini buldu. Bunlara rağmen şu anda Batı'da, Türkiye'den kaçıp dolaşan teröristleri istediğimiz zaman bu teröristleri bize iade etmiyorlar. Brüksel olayının faili kendilerine haber verdiğimiz bir teröristti. Belçika yönetimine bunu bildirdik. Belçika yönetimi 'Bunun dosyasında herhangi bir şey yok' dedi ve bomba patladı. Kim samimi?" dedi.

Ermenistan-Azerbaycan sınırında çatışmalar sürüyor. Bu çatışmada iki tarafta ciddi kayıplar veriyor. Az önce bir Azeri televizyonu önümü kesti. Onun gözlerinde göz yaşı gördüm. Acaba bizim ülkemizdeki medyanın gözlerinde de bu göz yaşını görebilecek miyiz? Benim Mehmedim benim Polisim huzuru sağlayabilmek için canlarını bir kenara koyuyor ve koşuyor. Ama bazıları öyle başlıklar atıyor ki "-biz hangi ülkenin evladıyız onları hangi ülkenin evladı" diye sormaktan geri duramıyoruz. Aynı şeyi Irak'ta Suriye'de fakrlı olarak yaşadık. Öldüren Allahu Ekber diyor, Ölen Allahu Ekber diyor. Müslümanlar olarak dinimizin ismini lekeleyen bu tür isimlerle ve gruplarla mücadele etmeliyiz. İşte bu merkezi bu hassasiyetlerin temel taşı olarak görüyoruz.

İşte Görmez'in konuşmasından satırbaşları;

Biz bütün insanlığa bir medeniyet merkezini armağan etmenin huzurunu, mutluluğunu yaşıyoruz bugün. Dünyayı kuzey- güney diye ayırdık. Her insan Rabbimizin halifesi olarak yaratılmıştır. Bütün medeniyetler insanlığın ortak kültürüyle ayağa kalkmıştır. Gecikmiş de olsak bugün o konteynır mescidin yerinde bütün insanlığın ufkunu karartan medeniyetler çatışmasını reddeden tarihi bir günden sesleniyorum.

İLK TÜRK İSLAM MERKEZİ

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfının işbirliğiyle yapılan Amerika Diyanet Merkezi, ülkedeki Müslümanları aynı çatı altında buluşturacak ilk Türk İslam merkezi olma özelliğini taşıyor.

Amerika Diyanet Merkezinde "İslam dininin temel kaynaklarına dayalı doğru ve güncel bilgiyle toplumun din konusunda aydınlatılması, inanç, ibadet ve ahlak esaslarıyla ilgili topluma rehberlik edilmesi, adalet, barış, müsamaha ve karşılıklı anlayış temelinde ilişkiler geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yürütülmesi" amaçlanıyor.

ABD'DEKİ ÇİFT MİNARELİ İLK CAMİ

Cami merkezli bir kompleks olan Amerika Diyanet Merkezinde, kültür merkezi, cemiyet binası, konuk evi ve geleneksek Türk evleri bulunuyor. Yapının en merkezi binası cami, 16. yüzyıl dönemi Osmanlı mimarisine uygun inşa edildi. ABD'deki iki minareli tek cami olan ibadethanede, avlu da dahil aynı anda 3 bin kişi ibadet edebilecek.

Cami, bin 879 metrekare alan üzerine inşa edilirken, ibadethanenin altında 300 metrekare genişliğinde İslam Eserleri Müzesi yer alıyor.

YORUMLAR
  Bu resimde ilk bakışta ne görüyorsun? (Karakter analizi)
Bu resimde ilk bakışta ne görüyorsun? (Karakter analizi)