Cumhurbaşkanı Erdoğan, Joe Biden görüşmesi
Saat: 21:06

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme sonrasında ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan'ın konuşmasından satır başları
ABD Başkan yardımcısı Joe Biden'ı ülkemizde ikinci kez ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Keşke çok daha normal şartlarda bu görüşmeyi yapabilseydik. 15 temmuz akşamı girişilen bu darbe girişimi sebebiyle askeri üniformaları girmiş, FETÖ mensuplarının gerçekleştirme gayreti içinde olduğu bu olayı milletimiz gerçekten çok çok farklı bir şekilde püskürtmüştür. Milletimle iftihar ediyorum. Milletime tekrar şükranlarımı sunuyor. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, gazilerimize acil şifalar diliyorum.
SAYIN BIDEN VAHİM TABLOYU BİZZAT GÖRDÜ
ABD ile uzun bir geçmişe dayanan stratejik ortaklığımız var. Bu sayın Barack ile bu modern ortaklığa dönüştü. Sayın Biden ülkemize gerçekleştirdiği bu ziyaretle darbe girişiminin vahim boyutlarını bizzat gördü. Bende kendisine birazdan elimizdeki bazı bilgi ve belgeleri vereceğim.
GÜLEN GÖZALTINA ALINMALI
Bizim önceliğimiz FETÖ örgütbaşının ülkemize acilen iade edilmesi. Burada mahkeme süreçlerinden bahsediliyor. Biz elimizde ki 85 kutu delili gönderdik. Ama bizim ABD ile aramızdaki suçlu iadesi anlaşması gereği bu tarz suçlular en azından gözaltına alınır. Bu zat şuan bulunduğu yerden hala örgütü yönetmeye devam ediyor. Bu zatın kontrolü anca gözaltı ile olur ki bu bizim sözleşmemizde de var. Bunu da buradan tekrar hatırlatmak istiyorum.
CERABLUS GERİ ALINDI
Bugün koalisyon güçleri ile görüşmemizi yaptık ve kararımız verdik. Cerablus'a ÖSO ile girdik. Şuan itibari ile Cerablus tamamen geri alınmış durumda. DAEŞ Cerablus'u terk etmek zorunda kalmış durumda. İster DAEŞ, İster PKK ister DHKP-C bunların hepsi bizim için teröristtir.
Suriye halkının evet demediği bir isimle devam etmesi kabul edilemez. 600 bine yakın insanı öldüren, devlet terörü estiren bir kişiyi biz reddediyoruz. Bu konuda ABD'nin bize gerekli desteği vereceğine inanıyorum.
'İSLAM TERÖR ÖRGÜTÜ ÇIKARMAZ'
İslam devleti dersek yanlış olur. Burada DEAŞ denilmesi gerekiyor. İslam'dan bir terör örgütü çıkmaz. İslama mensup olan bu katliamları yapmaz. Ama bunun bedelini çok ağır ödeyecekler. Yeter ki barışa koşanlar güç birliği yapsınlar.
KARARI MAHKEME VERECEK
Biz hukuk ülkesiyiz. Anayasamız var ve bu anayasaya uymak için yemin etmişiz. İade edilmesi gereken kişi için yeterli delil olması gerekiyor. Bunu ülkemizdeki herkes için uyguluyoruz. Bizim uzmanlardan, avukatlardan, savcılardan oluşan heyetimiz Türk heyetiyle bir araya gelip yeterli delilleri istedi. Evet biz bu kişiyi iade etmeliyiz. Standartlara göre iade etmemiz gereken bir kişiyi iade etmemiz bize ne kazandırır. ABD'de mahkemeye bu kişi kötü diyemezsiniz. Bunu delillerle ispatlamanız gerekiyor.Henüz darbeyle ilgili bir kanıt sunulmadı. Bizim bir teröristi barındırmak için ne gibi bir sebebimiz olabilir. Bunun kesinlikle bir açıklaması yoktur. Buna mahkeme karar verecek. Ben mahkeme adına konuşamam.