A24.com.tr » ekonomi » Çelik piyasasında arz sorun olmaktan çıktı, talep itici güç olacak

Çelik piyasasında arz sorun olmaktan çıktı, talep itici güç olacak

Çelik piyasasında arz sorun olmaktan çıktı, talep itici güç olacak

SteelOrbis 2021 Güz Konferansı & 85. IREPAS Toplantısı, İÇDAŞ’ın Platin sponsorluğunda yapıldı.

8 Ekim Pazartesi günü 900’ün üzerinde katılımcı ile online olarak gerçekleşen SteelOrbis 2021 Güz Konferansı & 85. IREPAS Toplantısı, İÇDAŞ’ın Platin sponsorluğunda yapıldı. Toplantının diğer sponsorları ise Alex Stewart International, Belgian Scrap Terminal NV ve Intekno oldu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan IREPAS Başkanı Murat Cebecioğlu, küresel uzun çelik piyasasında arzın bir sorun olmaktan çıktığını ve talebin şu andan itibaren piyasada itici güç olacağını, ancak fiyatların normalleşmeye başlaması ve teslimat sürelerinin kısalmasıyla talebin bir süre nispeten yavaş olacağını ifade etti. Özellikle enerji tarafında, çelik üretim maliyetinin arttığını, dünya genelinde başlıca pazarlarda talebin yatay seyrettiğini, uzun çelik talebinin ise hem yerel hem de uluslararası düzeyde Çin’in tavrına bağlı olduğunu da sözlerine ekledi. IREPAS’a göre, önümüzdeki çeyreğe ilişkin beklentiler bir süredir olduğundan çok daha pozitif.

İlk oturumda söz alan İspanya merkezli uzun mamul üreticisi CELSA Group’un İhracat Müdürü Alexander Gordienko, bu yıl küresel ekonominin, Covid-19 pandemisine yönelik alınan önlemlere rağmen, beklenenden daha iyi bir performans gösterdiğini söyledi. Gordienko, bu yıl içerisinde, uzun mamul tüketiminin, %6,8 artışla 1 milyar mt’a yaklaşmasının beklendiğini, küresel inşaat demiri tüketiminin ise, 443 milyon mt’a ulaşacağının tahmin edildiğini ve söz konusu seviyesinin, şimdiye kadar kaydedilen en yüksek seviye olduğunu belirtti. Çin’in, %60,7 ile en fazla inşaat demiri tüketimi yapan ülke olması bekleniyor. Fiyat bakımından, “bu yılın alışılmadık bir yıl” olduğunu vurgulayan Gordienko, “Yılın başında fiyatlar şimdiye kadar kaydedilen en yüksek seviyelere ulaştıysa da artık yüksek navlun oranları ve lojistik sektöründeki sıkıntıların baskısı altında kaldı. Sonuç olarak, piyasa hız kaybetti,” yorumunu yaptı.

Hammadde tedarikçileri komitesi: Hurda talebi piyasası güçlü bir şekilde destekliyor

Hammadde tedarikçileri komitesi başkanı, Stena Metal International’dan Jens Björkman tam karantina önlemlerinin yarattığı olumsuz etkilerin giderilmesi için hükümetlerin verdiği önemli maddi destekle birlikte genel piyasa koşullarının, iyileşmesinin beklendiğini söyledi. Björkman, “Önümüzdeki yıl, piyasa koşulları normalleşmeye devam edecek. Ayrıca, piyasaların iyi bir seyir göstermesini bekliyoruz,” dedi.

Hammadde tedarikçileri komitesi başkanı, Çin’in, önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde, çelik üretimini düşük seviyelerde tutmayı planladığını ve bu durumun, hammadde talebinin sınırlı kalmaya devam edeceği anlamına geldiğini belirtti. Bu nedenle, önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde, Çin’de çelik talebi hafifçe düşecek.

Hammadde ticareti finansmanıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Jens Björkman, akreditif gibi ticaret finansmanlarında herhangi bir sıkıntısı olmasa da AB ülkelerine veya iç piyasaya yapılan satışlarda kredi sigortasıyla ilgili sorunlar çıktığını dile getirdi.

Editörler için not: Çelik hurdası, elektrik ark ocaklı çelik üretiminde hammadde olarak kullanılmaktadır. Çelik üretiminin yaklaşık %70’ini elektrik ark ocaklı tesislerde gerçekleştiren Türkiye, dünyada en fazla çelik hurdası ithal eden ülkedir.

Üreticiler komitesi: Çelik piyasasında durum hiç olmadığı kadar iyi

Üreticiler komitesinden GFG Alliance - Liberty Steel Mills yetkilisi Michael Setterdahl, çelik sektörü için çok iyi bir zaman olduğunu söyledi. Piyasaların, hiç olmadığı kadar iyi durumda olduğunu ve dünyanın geri kalanında, çelik tüketiminin, Çin’den daha hızlı arttığı düşünüldüğünde Çin ihracat piyasasına dönmediği müddetçe, önümüzdeki yılın ilk çeyreğinin mükemmel olacağını belirtti.

Talep artışına yönelik tahminlerin %6,5’ten %4,9’a gerilemesine bağlı olarak Çin’de talebin yavaşladığını belirten Setterdahl, “Stok seviyelerindeki yükseliş ve Çinli yetkililerin inşaat demiri ile çimento fiyatlarındaki artışa bağlı olarak konut fiyatlarının yukarı yönlü hareketinden endişe duyması nedeniyle Çin’de talebin azaltılması için politik baskı kurulduğunu düşünüyorum,” yorumunu yaptı. Çin’in ihracat piyasasına dönüp dönmeyeceğine ilişkin yerel tüketimin yavaşlamasına bağlı olarak üreticilerin, satış tonajlarını muhafaza etmek için ihracata yönelebileceğini belirten Setterdahl, Pekin yönetiminin, büyük tonajlı ihracata izin vermeyeceğini söyledi. Çin’den dış piyasalara verilen 20 milyon mt çeliğin tolere edilebileceğini ancak birkaç yıl önce kaydedilen 65 milyon mt seviyesine çıkması durumunda, Pekin’in müdahalede bulunacağını ekledi.

Tüccarlar komitesi: Fiyatlar en azından önümüzdeki yılın ikinci çeyreğine kadar düşmeyecek

Tüccarlar komitesi başkanı, Seba International şirketinden F.D. Baysal, kesinlikle bir toparlanma sürecinden geçildiğini söyledi. Çelik üretimindeki yavaşlamanın, üreticilerin üretimi sürdürememesinden değil (çünkü zaten üreticiler otomasyon sistemleri kullanıp insan gücünü en az seviyede tutarak üretim yapıyor) aksine, talepteki azalma nedeniyle gerçekleştiğini belirtti.

Enerji maliyetlerinde, yakın zaman önce yaşanan sert artışa değinen Baysal, enerji fiyatlarındaki artışın kalıcı olabileceğini ancak yakın zaman önce, maliyetlerde kaydedilen sert artışların, kesinlikle geçici olduğunu vurguladı. Ayrıca, mevcut navlun oranlarının, “yeni normal” olmasa da önümüzdeki birkaç aylık süreçte düşmeyeceğini de ekledi. Baysal, ayrıca çelik fiyatlarının da yakın zamanda, en azından önümüzdeki yılın ikinci çeyreğine kadar düşüş göstermeyeceğini ifade etti.

Çin’in ihracat piyasalarına geri dönüp dönmeyeceğine ilişkin ise Baysal, Çin hükümetinin, 1 Ocak tarihi itibarıyla, çelik ihracatına vergi getirmeyi düşündüğüne yönelik bir duyum aldığını paylaştı.

YORUMLAR
  İstanbul'da en çok nereli yaşıyor?
İstanbul'da en çok nereli yaşıyor?