A24.com.tr » sağlık » Çayı sıcak sevenlere uyarı: Kanser yapıyor

Çayı sıcak sevenlere uyarı: Kanser yapıyor

Çayı sıcak sevenlere uyarı: Kanser yapıyor

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) bağlı 23 kişilik uluslararası bir çalışma grubu, çay gibi içeceklerin yüksek sıcaklıklarda tüketilmesinin yemek borusu kanserine neden olabileceğini açıkladı.

23 bilim insanından oluşan Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu (IARC), kahve ve çay gibi sıcak içeceklerin kansere neden olma potansiyelini değerlendirmek için IARC tarafından bir araya getirildi.

IARC’ye göre, 65 °C’den daha yüksek sıcaklıklarda tüketilen içecekler, yemek borusu kanserine neden olabiliyor.

IARC bulgularının bir özeti, The Lancet Oncology isimli bilimsel dergide yayınlandı. IARC, detaylı değerlendirmelerin yanında konuyla ilgili bir basın bülteni de yayınladı.

Çalışma Grubu, kahve içmenin kanserojen bir etkisi olduğuna dair bir bulguya rastlamadı. Öte yandan uzmanlar, yüksek sıcaklıklarda içecek tüketiminin yemek borusu kanserine neden olabileceğini belirledi. Çok sıcak olmayan çay tüketimi için aynı durum geçerli değil.

IARC, “yüksek sıcaklık” ifadesi ile, 65 °C üzerindeki sıcaklıkları kastediyor.

TÜRKİYE'DE SICAK ÇAY SEVİLİYOR

Kuruluşun bulgularına göre Türkiye, Çin, İran ve Güney Amerika gibi yerlerde, çay 70 °C civarındaki sıcaklıklarda tüketiliyor.

Bununla birlikte kahve, çay ve bitki çayı gibi içecekleri normal sıcaklıklarda tüketmenin kanserle ilişkili olmadığının altı çizildi. IARC Direktörü Dr. Christopher Wild, “elde edilen sonuçlara göre, yüksek sıcaklıkta içecek tüketimi yemek borusu kanseri nedenlerinden biri. Kanser riski içeceklerin kendisi değil, tüketildiği sıcaklık ile ilgili” dedi.

Dr. Wild, “özellikle gelir seviyesinin yüksek olduğu ülkelerde, yemek borusu kanserinin başlıca nedeni sigara kullanımı ve alkol tüketimi. Buna karşın yemek borusu kanser vakalarının çoğunluğu Asya, Güney Amerika ve Doğu Afrika’da görülüyor. Bu bölgelerde içeceklerin çok sıcak tüketimi yaygın, söz konusu kanser türünün sık görülme nedeni ise kesin olarak bilinmiyor” dedi.

Kanser nedenli ölümlerin başlıca sebepleri arasında olan yemek borusu kanseri, tüm dünyada en çok görülen 8. kanser türü. 2012 yılında 400.000 kişi yemek borusu kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. Bu sayı, kanser nedenli tüm ölümlerin %5’ine denk geliyor.

YORUMLAR
  Acun ile evlenecek olan Şeyma Subaşı sonunda gelinliği giydi... Yılın düğününden detaylar...
Acun ile evlenecek olan Şeyma Subaşı sonunda gelinliği giydi... Yılın düğününden detaylar...