A24.com.tr » yaşam » Büyük Valide Han nerede, çatısına nasıl çıkılır, ücretli mi?

Büyük Valide Han nerede, çatısına nasıl çıkılır, ücretli mi?

Büyük Valide Han nerede, çatısına nasıl çıkılır, ücretli mi?

Kösem Sultan tarafından 17. yüzyılda yaptırılan Eminönü Mercan’daki ’Büyük Valide Han’ İstanbul'a farklı bir açıdan bakmak isteyenlerin uğrak mekanı haline geldi. Peki Büyük Valide Han nerede?

 İstanbul'un eşsiz boğaz manzarasının en güzel fotoğraflaflandığı mekanlardan bir tanesi olan  Eminönü Mercan’daki ’Büyük Valide Han’ özellikle fotoğraf meraklılarının sık sık ziyaret ettiği yerlerden bir tanesi oldu.

Büyük Valide Han, Mahmutpaşa’da Çakmakçılar Yokuşu ile Fincancılar Yokuşu arasında yer alıyor. Han, 17. yy’da Kösem Mahpeyker Valide Sultan tarafından inşa ettirilmiş. Bu şehir hanı, iki avlusuyla kimi zaman mesken, işyerleri, atölyeler ve ahırlar olarak kullanılmış, İstanbul’un en büyük hanlarından biri. Geçmişte kervanların konakladığı Valide Han’da bugün 300’e yakın dükkân yer alıyor. Hanı Eminönü’nden gelenler Tahtakale Caddesi yokuşundan çıkarak esnafın yardımıyla kolayca bulabilirler. Çevreye bakındığınızı gören esnaf da siz sormadan, “Büyük Valide Han 5-10 metre ileride” diyecektir. Diğer yönden, Beyazıt’tan gelirseniz hem yokuş çıkmak zorunda kalmazsınız hem de hanı daha kolay bulabilirsiniz.

İLGİLİ HABER "Büyük Valide Han'ın" kubbesi, fotoğraf meraklıları tarafından çökertildi "Büyük Valide Han'ın" kubbesi, fotoğraf meraklıları tarafından çökertildi

Büyük bir han olduğu için kapıyı bulmak biraz çaba gerektiriyor. Yan yana olan birbirinden farklı dükkânlara baktığınızda lambacıdan tutun nargileciye kadar birçok dükkân olduğunu göreceksiniz. Çatının kapısına ulaştığınız zaman hanın ünlü bekçisi Mehdi Çardakçı’yı göreceksiniz. Giriş ücreti 1 TL.

Tarihi esere el süremezsin

Büyük Valide Han’ı bütün detaylarıyla Çardakçı’dan şöyle dinlemeniz mümkün: “43 yıldır ben bu handayım. Daha önceden de burada dokumacılık yapıyordum –üzerindeki gömleği göstererek- bak, bu da benim kendi imalatım. Buranın hemen hemen en eskilerinden biri de benim, burada bulunanların hepsi daha sonradan buraya geldi.”
Çatıya çıkan ziyaretçilerin, üstünde zıplaya zıplaya en büyük kubbeyi aşındırdığını ve kubbenin altındaki dükkân sahibinin de bu yüzden dava açtığını anlatan Çardakçı, “Geçen ay kubbenin etrafına iskele koydurduk, izolasyon yaptırdık ve üst kısmını biraz düzleştirdik gençler düşmesinler diye. Bunlar sadece koruma amaçlı, burası tarihi eser olduğu için el süremezsin, tadilat yapamazsın.”

2009’da Büyük Valide Han’la ilgili olarak, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) desteklediği Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından ‘Büyük Valide Han: Kültürel ve Toplumsal Belleği İnceleme, Dokümantasyon ve Yazılım Projesi’ sergisi oluşturulmuş. Bu sergiden sonra Saffet Emre Tonguç’un düzenlediği turlarla ünlenmiş ve 3-4 ay içinde gezilecek yerlerde ilk sıralara girmiş. Manzarasıyla ünlü olan bu çatı, bir o kadar da kubbe üstünde zıplanan fotoğraflarıyla pek meşhur. Yağışlı günlerde genellikle kapalı olan çatı, hafta sonları uzun fotoğraf kuyrukları oluşturuyor. Birçok kubbe olmasına rağmen büyük kubbeye rağbet daha fazla.

 

YORUMLAR
  Doktorların tavsiye ettiği en önemli 5 egzersiz...
Doktorların tavsiye ettiği en önemli 5 egzersiz...